• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #637197  autor: msq2
 03 cze 2013, 16:57
Jaką ofertę polecacie na wyjazd do uk na dłuższy czas, wymagania
300mb miesięcznie
10min do polski (/mc)

Najważniejsze żeby było jak najtaniej i jak najprosciej

PS. nokia asha 206 będzie dzialac w uk ?
 #637199  autor: manyaky
 03 cze 2013, 17:04
msq2 pisze:PS. nokia asha 206 będzie dzialac w uk ?
Tak. Resztę pewnie koledzy dopowiedzą.

#637254  autor: buba1234
 03 cze 2013, 20:38
Siec to rozmów międzynarodowych Lycamobile

http://www.lycamobile.co.uk

W UK w sklepie kupujesz starter Lycamobile UK [chyba poczty i tesco]. Jeżeli dzwonisz z UK z sieci Lycamobile do Polski to płacisz 1 pens za minute na stacjonarne, 10 pensów za minutę na komórki, 12 pensów za sms, za 5 funtów masz 500MB na 30 dni.
kod na pakiet 500MB
To Buy
Dial *139*5001# and follow the instruction on the screen OR Send text to 3535 by typing 5001
http://www.lycamobile.co.uk/en/bundles

Tansze rozwiązanie to, żeby osoba do której bedziesz dzwonił w Polsce udała sie do żabki i tez kupiła starter polskiej Lycamobile PL [na szczescie ta siec dziala też w Polsce :P ] i wtedy rozmowy z Lycamobile UK do Lycamobile PL masz za 1 pens za minutę. Z kolei z polskiej Lycamobile na lycamobile UK - koszt to opłata za każde ustanowione połączenia wewnątrz sieci Lycamobile wynosi 29 groszy. Klienci przez pierwsze 14 minut dzwonią bez dodatkowych opłat. Po upływie tego czasu koszt rozmowy będzie naliczany według stawki 19gr/min.
Kraje, których dotyczy oferta: Australia, Belgia, Dania, Francja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Norwegia, Szwecja, Niemcy, Szwajcaria, Wielka Brytania oraz Włochy.
Oferta ważna do 31/05/2013 - maja date, ktora mineła pewnie przedłużą. Osoba dzwoniąca z Polski może wykonac wiele np. 13 minutowych polaczen, każde polaczenia za 29 gr :D Możecie rozmawiac godzinami za grosze.

http://www.lycamobile.pl

Jakby sie okazalo, że do rozmow w wewnatrz UK bardziej oplaca sie inna siec, to zawsze mozesz Lycamobile wlozyc w jakis 2 starszy telefon.

Moja rada kup juz teraz przed wylotem starter polskiej Lycamobile w Żabce i daj rodzinie. W samolocie rozdaja jakies startery ogolnobrytyjskie, chyba 02, zanim kupisz angielską lycamobile puscisz im strzala a oni będą mieli juz zapewniona z toba łączność za 59 gr za minutę. Dobre rozwiązania póki nie znajdziesz Tesco [bo nie mam pojecia czy mają startery lycamobile na lotniskach, na logike powinny być akurat tam, ale nie wiem].

W Lycamobile UK chyba najbardziej opłaca sie wykupić automatycznie odnawiający sie pakiet National Bundle 10 - 250 Minutes, 3000 SMS, 3GB na 30 dni bez lejka, Unlimited Calls & SMS from Lycamobile to Lycamobile & GT Mobile, czyli 250 minut w UK, 3000 sms w UK, 3GB bez lejka i nielimitowane wewnatrz sieciowe w Lycamobile UK.
To Buy Dial *139*11044# and follow the instruction on the screen OR Send text to 3535 by typing 11044
Price: 10

Dla porównania masz tu oferte Three
http://www.three.co.uk/Store/SIM/Pay_As_You_Go
edycja i poprawienie:Jezeli dobrze rozumiem to w UK taryfy na karte [pay as you go] dają w pakiecie internet, minuty i smsy na 30 dni żeby zachecić do regularnego zasilania [konto wazne chyba dopóki jest kasa na koncie, tudziez parę lat].
Za 10 funtow doladowanie masz 100 minut, 500MB nie wiem czy z lejkiem czy bez, 3000 smsów.
Za 15 funtow doladowania masz na 30 dni, 300 minut, 3000 smsów, nielimitowany internet o cały czas tej samej predkosci, ale nie mozna uzywac do tetheringu czyli nie mozesz uzyc telefonu jako modemu do laptopa [filmy musisz sciagac bezposrednio na telefon :D ale mogą cie odlaczyc wtedy :D:D ]. Te 10, 15 funtów za pakiet pobierane jest z konta.

W obu sieciach, w przeciwnienstwie do Polski, uzywanie karty poza telefonem jest zakazane. Do modemu trzeba kupic oferte internetu mobilnego. Mozliwe, że w innych sieciach tez tak jest.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2013, 14:33 przez buba1234, łącznie zmieniany 1 raz.

#637371  autor: computronicspolska
 04 cze 2013, 14:43
Ponawiam pytanie co do ofert w UK, czy Ktoś już był i korzystał tam?

#637373  autor: marcin2703x
 04 cze 2013, 14:47
tak ja jestem w tej chwili w angli i lyca jest najlepszym rozwiazaniem :)polecam

#637379  autor: computronicspolska
 04 cze 2013, 15:04
Tzn na czym dokładnie to polega? Marcinie?

[ Dodano: 2013-06-04, 15:53 ]
Proszę o info

#637389  autor: slawekt
 04 cze 2013, 16:26
msq2 pisze:300mb miesięcznie
10min do polski (/mc)
Przy takich ilościach minut do Polski Lycamobile niekoniecznie będzie najtańsza... Bo to niezbyt wiele :-)
A co najważniejsze to nie napisałeś jak będziesz korzystał z telefonu w UK (ile minut, SMS'ów miesięcznie) na połączenia w tym kraju.
Ogólnie oprócz wymienionej Lycamobile, zastanów się nad Lebarą (tanie rozmowy do Polski), GiffGaff'em (do Polski dosyć drogo, ale w UK nieźle).
Ogólnie wybór operatorów jest bardzo duży, na pewno znajdziesz dla siebie korzystną ofertę. Musisz podać więcej konkretów, bo to co napisałeś powyżej spełnia w zasadzie jakikolwiek prepaid brytyjski. Przy takich wymaganiach różnice w cenie utrzymania numeru będą niewielkie.

#637390  autor: computronicspolska
 04 cze 2013, 16:42
Potrzebuje około w miesiącu 500 minut do Polski, Pakiet danych około 1 GB-3 GB ; pakiet nielimitowane smsy do Polski badz do UK, Pakiet sms do Polski, Jaka siec? Jaka ma najlepszy zasięg? Czy Three ma zasięg każdego operatora? Chodzi o roaming krajowy?

#637680  autor: Klucz_Kluczski
 05 cze 2013, 20:17
Use LEBARA. 10p for calls to Poland. 5 pounds 500MB (till 12-06-2013 50% off). Lebara sitting there on Vodafone. Most of polish people use Lebara in UK. www.lebara.co.uk

#637803  autor: aster
 06 cze 2013, 12:19
Jak ktoś i ta rzadko rozmawia przez komórkę z Polską to nawet Orange może być dobry z taryfą 'Camel', pod warunkiem że lokalne warunki korzystania z ich sieci przyniosą większe korzyści (rozmowy wew. UK, SMSy, net, itd.).

A jeśli ktoś dużo dzwoni do Polski na stacjonarne to wtedy chyba i tak lepiej wykupić pakiet na Skype i w ten sposób się łączyć, nie? Ja tak akurat robię w Singapurze i Australii, gdzie spędzam najwięcej czasu, choć przy rozmowach na komórkę w Polsce to jedna sieć w Australii daje dużo lepsze ceny niż Skype...

#637818  autor: buba1234
 06 cze 2013, 13:22
1. Opcja na 2 telefony.
Najlepiej w stary telefon wlozyc lycamobile za 5 funtów masz 500minut rozmow do Polski, a rodzina tez dzwoni do ciebie tanio z polskiej lycamobile [lebary w Polsce na razie nie mamy, choć na 100% wejda do nas].

W nowy telefon wlozyc karte giffgaff jest najbardziej uniwersalna ceny wewntrzbrytyjskie najtansze na rynku, telefon na polski stacjonarny tańszy niż na stacjonarny brytyjski :D na polski komórkowy tylko troche droższy od wewnatrzbrytyjskich polaczen u czolowych operatorów, prawdziwie nielimitowany internet, 250 minut, nielimitowane smsy i jeszcze darmowe rozmowy i smsy wewntarzsieciowe, jakby tego było mało tani telefon w roamingu, bez wpisywania kodów jak w vodafone. Wszystko za 12 funtów na miesiac [ewnetualnie rzadziej ty decydujesz]. Działa na najlepszej infrastrukturze o2. Do tego dodac jakies doladowanie 5 funtów raz na jakis czas na ewentualne rzadkie, krótkie rozmowy do Polski, 12 funtów nie zostaje na koncie jak się kupi ten pakiet, a 95% czasu rozmów do Polski i tak by szła przez lycamobile.

Razem: 5+12=17 funtów na miesiąc.

2. Opcja na 1 telefon.
W opcji na jeden telefon mozna wykupic pakiet w lycamobile uk za 10 funtów na miesiac, tam jest duzo neta 3GB i 250 minut, 3000 smsów +darmowe wewntarzsieciowe. Do tego dojdzie 5 funtów doładowania na rozmowy do Polski.

Razem: 10+5=15 funtów na miesiąc.

Ja bym wziął opcję pierwszą może troche mniej wygodna, ale mi bardziej by odpowiadała.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2013, 14:42 przez buba1234, łącznie zmieniany 2 razy.

#637825  autor: buba1234
 06 cze 2013, 13:56
do tego w giffgaffie mozna dokupic pakiety neta, które mozna wykorzystac do laptopa
http://giffgaff.com/goodybags#data

Chyba lepiej nie sciagac filmow bezposrednio na smartfona bo zablokują :D Dlatego lepiej zamowic 2 karty :P Na tej drugiej przetestowac ich cierpliwosc :P Do momentu zaisnstalowania kablowego neta.

edit:
Chyba generalnie przciętny brytyjczyk korzystający z oferty na kartę na smartfonie płaci srednio10-15 funtów na miesiac nawet jak nie wykorzysta minut, czy smsów bo wszystko determinuje bonus internetowy. Wyda w kazdej sieci tyle samo, róznica to to ile dostanie w zamian, jaki bedzie zasięg i jakość.

Nielimitowany internet to taka zagrywka marketingowa, bo wiekszośc uzywa go od 500MB do ekstremalnie maksymalnie 3GB na miesiac. No chyba, że ktoś przyoszczedza transfer na necie mobilnym sciagajac seriale bezposrednio na smartfona np. z freakshare czy torrentów :D Giffgaff ma taki problem, ze 1% uzytkownikow generuje 30% ruchu w sieci :P także sa odcinani i pewnie zamawiają kolejne karty na zmyslnone nazwiska :D Byle tylko nie doprowadzili do zamkniecia tej swietnej sieci.

#638320  autor: motov3
 09 cze 2013, 00:40
Ja polecam O2.
http://www.o2.co.uk/international/intsim

Dosc fajna obecnie oferta.
£10 Unlimited UK O2 to O2 texts and 50MB data
£15 Unlimited UK O2 to O2 calls & texts and 100MB data

i dodatkowo do Polski
Landlines 1p/minute
Mobiles 5p/minute
Sms 10p/sms

Zauwazylem ze koledzy wyzej polecaja Lyce. Ja natomiast z wlasnego doswiadczenia (ostatni status na 1.5 roku temu) zauwazylem spore problemy z doladowywaniem Lyca - chociazby w Asda. Podobnie bylo w wielu punktach tzw paki-shopach :) Zwlaszcza w mniejszych miejscowosciach. Co by nie mowic O2 to staly operator - doladujesz wszedzie - nie ma opcji, zeby doladowania nie kupic :-) Moze nie bedzie jakos super najtaniej, pewnie zawsze ktos wirtualny zaoferuje cos taniej - niemniej dla mnie najwazniejsza byla tzw stabilnosc - czyli to co wymienilem powyzej.

No ale dobierzesz co ci juz bardziej bedzie pasowac.

Obrazek

#638333  autor: aster
 09 cze 2013, 04:40
motov3 pisze:Ja polecam O2.

Strasznie mało data dają, to jakaś norma w UK? Natomiast rozmowy do Polski bardzo tanie.

Ja kiedyś używałem Orange na prepaidowej taryfie Camel, 5p/min do Polski na stac. i 25p/min na kom.

ALE... teraz widzę, że przy doładowaniu £15 dają bonusowo 120 minut rozmów międzynarodowych (przy £10 jest to 60 free international calling minutes), tak więc jeśli to wlicza zarówno stac. jak i kom. to całkiem dobrze to wygląda.

Trzeba by tylko sprawdzić jak wygląda net, czy da się jakiś pakiet do takiego konta dokupić...

#638449  autor: motov3
 09 cze 2013, 20:44
Aster ciezko mi powiedziec :-) Ja z neta korzystalem w lapie, nie w fonie. Najbardziej zalezalo mi na tanich rozmowach, i pewnosci ze wszedzie nr doladuje.

Obrazek

#638644  autor: buba1234
 10 cze 2013, 23:42
motov3 pisze:Ja polecam O2.

i dodatkowo do Polski
Landlines 1p/minute
Mobiles 5p/minute
Sms 10p/sms

Zauwazylem ze koledzy wyzej polecaja Lyce. Ja natomiast z wlasnego doswiadczenia (ostatni status na 1.5 roku temu) zauwazylem spore problemy z doladowywaniem Lyca - chociazby w Asda. Podobnie bylo w wielu punktach tzw paki-shopach :) Zwlaszcza w mniejszych miejscowosciach. Co by nie mowic O2 to staly operator - doladujesz wszedzie - nie ma opcji, zeby doladowania nie kupic :-) Moze nie bedzie jakos super najtaniej, pewnie zawsze ktos wirtualny zaoferuje cos taniej - niemniej dla mnie najwazniejsza byla tzw stabilnosc - czyli to co wymienilem powyzej.

No ale dobierzesz co ci juz bardziej bedzie pasowac.

Wydaje mi się, że to co zaoszczędzisz na rozmowach do Polski to przepłacisz wewnatrz Brytanii. Sprawę doładowań załatwiasz przez internet więc nie ma problemu ani z Lyca ani z giffgaffem [nalezy do o2].

Lycamobile wewnatrz UK

Obrazek

Lycamobile do PL 1p/min

Obrazek

giffgaff wewnatrz UK

Obrazek

giffgaff do PL [ i UE]

Obrazek

giffgaf roaming w PL

Obrazek

pakiety dla smartfona[minuty, smsy, internet, wewnątrzsieciowe minuty i smsy]

Obrazek

pakiety internetu do laptopa

Obrazek

porównanie cen za minutę taryf prepaid

Obrazek

Jak widac t-mobile nie zawodzi pod wzgledem cen na żadnym rynku. :(

#638833  autor: motov3
 11 cze 2013, 20:51
Super Buba ze tak ladnie i dokladnie przedstawiaz oferte :) Co do mnie - to ja doladowywalem tylko w sklepach / punktach. Nigdy przez net. Takze to bylo dla mnie dosc istotne :)

Obrazek

#638838  autor: buba1234
 11 cze 2013, 21:12
Jako Polaka pozytywnie zskoczyło mnie, że nie tylko Polska jest rżnięta przez t-mobile :D haha

#638909  autor: zbysogi
 12 cze 2013, 00:18
Co do najlepszej karty na połączenia do Polski to, nie wiem czy słyszeliście, ale pojawiło się coś takiego jak DOBRYTEL. Masz na jednej karcie sim 2 numery telefonu (+48 i +44).
Ktoś dzwoniąc do ciebie z Polski dzwoni na numer +48 i rozmawiacie tak jakbyś znajdował się w Polsce. Np moja dziewczyna w Polsce ma taryfę "bez limitu" w plusie więc ma za darmo do wszystkich sieci i dzwoniąc do mnie na dobrytel rozmawiamy godzinami całkowicie za darmo :)
www.dobrytel.pl - polecam. Karta sim zamówiona z Polski na adres UK kosztuje 5zł, a zamówiona w UK 40zł - nie wiem skąd taka różnica w cenie, ale lepiej, żeby ktoś wam z Polski zamówił na wasz adres :)
Nie ma nic lepszego na rozmowy z domem niż DOBRYTEL.

Natomiast dzwoniąc do kogoś w UK na +44 z Dobrytel, automatycznie dzwonicie ze swojego numeru +44 który również macie na karcie. Koszt połączenia to 39gr za minutę więc to na pewno mniej niż 10 pensów :) (dodatkowo jest opłata za zainicjowanie połaczenia w wysokości 29gr, ale jest jednorazowa, więc jak się dłużej rozmawia to i tak jest taniej.

pozdro!!