• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #631928  autor: prestonee
 09 maja 2013, 11:52
Witam! Co można zrobić z kompletnie rozładowaną baterią? Tel nie reaguje na podłączenie do ładowarki. W tel wszystko sprawne, inne baterie normalnie da się ładować.
Czekam na sugestie.

#631996  autor: Niezgodna7
 09 maja 2013, 17:08
Ile czasu ją trzymałeś pod ładowarką?
Ile lat ma ta bateria?
Wygląda normalnie, czy spuchnięta?

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#632006  autor: prestonee
 09 maja 2013, 18:12
Zostawiłem na jakieś pół godziny pod ładowarką ale zero reakcji a ładowarka nawet się nie zagrzała jak przy normalnym ładowaniu.
Nie wiem ile ma lat, kupiłem telefon na części i bateria taka już była, ale myślałem że będzie zapasowa do mojej.
Wygląda normalnie, nie spuchnięta, myślałem że na stykach może nie łączy ale też nie pomogło.

#632008  autor: Niezgodna7
 09 maja 2013, 18:21
Czy ta bateria, ma takie same oznaczenia co ta, która działa? Napisz ten typ. (np. BL-5F)
*
Masz jakiś miernik w domu?
**
Uciekam, ale później Ci odpiszę.

#632010  autor: prestonee
 09 maja 2013, 18:37
Tak takie same oznaczenia - BP-6MT made in korea
Właśnie przed chwilą sprawdziłem miernikiem i praktycznie zero reakcji na zegarze - jakieś chwilowe wahania ~0,01/0,02V czyli wychodzi że rozładowana zupełnie, chyba ciężko będzie ją postawić o ile w ogóle to będzie możliwe.
Widocznie sporo czasu leżała rozładowana.
Podłączenie pod ładowarkę na kilka godzin może coś pomóc?

#632026  autor: user_delete34
 09 maja 2013, 20:02
prestonee, moim zdaniem raczej gdzieś nie łączy i tyle, aż tak głęboko to by się raczej nie rozładowała.
Normalnie rozładowana ma około 3,3 V. Poniżej 2,5 V to już raczej śmieć, zbyt głęboko padnięta.
Jeśli jesteś pewny, że przewodzenie jest i napięcie 0,02 V jest aktualne - wyrzuć, nic z tym nie zrobisz.

#632028  autor: prestonee
 09 maja 2013, 20:08
W baterii coś może nie łączyć? Też mi się wydaje to nie możliwe aby aż tak ją rozładować, bo musiałoby coś być podłączonego z bardzo małym poborem prądu i na bardzo długo.

#632034  autor: Niezgodna7
 09 maja 2013, 21:08
Jeśli ta bateria nadaje się do śmieci, to weź dwa paluszki, podłącz te 3V do tej bateri, i zobacz czy wciągnie trochę energii.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#632168  autor: prestonee
 10 maja 2013, 15:34
Podłączyłem na ostro do ładowarki i przyjęła prąd, po chwili ładowania było ~3,5V.
Ale ciągle nie reaguje na ładowanie przez telefon.
Inne baterie normalnie się ładują. Mam 2 telefony 6720c i 2 takie sprawne baterie. W żadnym z tych tel nie ma reakcji na ładowanie.

Naładowałem do 3,7V telefon się włączył były 2 kreski baterii ale nawet zasięgu nie chciał złapać i po podłączeniu do ładowarki pod tel nie ma reakcji. Telefon pracował dziwnie, niestabilnie na tej baterii. Podłączyłem znowu na ostro i podładuje jeszcze.
Co ciekawe drugi telefon (tan sam model) nie chciał się włączyć normalnie na tej "podładowanej" baterii - zawiesił się na logu nokia a drugim razem wyskoczył komunikat "włączenie telefonu nie powiodło się, skontaktuj się ze sprzedawcą".

Nie można już w ogóle włączyć telefonu na tej baterii mimo że jest naładowana do ponad 4V
Wibruje i pojawia się tylko na nokia, podświetlanie zaświeca się i gaśnie na przemian aż wyskakuje napis że nie można tel włączyć. Widać bateria do śmieci.