• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #622229  autor: superboy92
 23 mar 2013, 16:40
Witajcie.
Mam do Was pytanie. Czy jest możliwe działanie dwóch telefonów o tym samym IMEI ?
Nie możliwe jest to żeby dwa telefony miały te same IMEI, ale ... . Sprawa zaczęła się od tego że kupiłem SII i9100. Równolegle kolega też kupił taki sam telefon. Pech chciał że jego telefon upadł, rozbił się wyświetlacz i zniknął IMEI (phone part unknow), ale nie popękała itp. .Myślę sobie żeby odkupić od niego ten telefon, przełożyć płytę główną do mojego, sprawnego i odesłać na gwarancję. Jestem pewny że dostanę nową płytę główną z tym samym IMEIem co mój. Pytanie jest takie. Czy jeżeli do kupie wyświetlacz do płyty którą przyślą z powrotem to czy te telefony będą działać zalogowane w sieci ? Albo jakie mogą być konsekwencje.
Pozdrawiam

#622233  autor: jacguszi
 23 mar 2013, 17:10
Sam na taki pomysł wpadłes :wink: Według mojej wiedzy każdy telefon to inny IMEI. Zmiana
IMEI to przestępstwo więc skąd ten pomysł że serwis zrobi to dla ciebie ?Chyba trochę to przekombinowałes nie tu gdzie trzeba. Pomyśl lepiej co zrobisz gdy serwis odkryje podmianę płyty głównej.

#622261  autor: superboy92
 23 mar 2013, 19:22
No pewnie, że nie mam pewności czy przejdzie taki numer. Po drugie jeżeli phone part nie istnieje, to softem nie przywróci się z powrotem IMEIa. Jedynie nowa płyta główna. A jeżeli serwis nawet odkryje to anuluje gwarancje tylko.
Pozdrawiam

#622761  autor: Vieslav
 26 mar 2013, 06:58
Stracisz gwarancje na swój a i tak nic z tego nie będzie. Skoro telefon upadł to doszło do uszkodzenia mechanicznego i serwis to wykryje, jeśli nawet od razu nie zauważy, że zmieniono płytę główną. Uszkodzenia z winy użytkownika nie są objęte gwarancją. Daj sobie spokój, bo stracisz gwarancje na swój.

#623012  autor: StormChaser
 27 mar 2013, 11:31
Jeśli nawet nowa płyta będzie miała nowy numer

#623177  autor: adammilczek
 27 mar 2013, 23:00
Potwierdzam. Kilka telefonów miałem po wymianie płyty gł.
Zawsze zmieniony IMEI. Zawsze dokumentacja i potwierdzenie zmiany numeru

#623307  autor: Wolf
 28 mar 2013, 15:17
ZTCP, to IMEI jest właśnie powiązany z płytą główną (która otrzymuje numer w procesie produkcji) - stąd nie ma możliwości zmiany numeru IMEI.

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#623374  autor: superboy92
 28 mar 2013, 21:56
Przestań takie bzdury pisać, że IMEI jest na stałe dołączony do płyty głównej.
Nie ma takiej możliwości, można wgrać tylko trzeba mieć odpowiedniego boxa i program. Reszta jest prosta. Nowa płyta główna ma nadany IMEI, ale ten IMEI nie nadaje się do użytkowania. Jest to fabryczny IMEI.

#625332  autor: mikkel
 06 kwie 2013, 19:28
Jak wgrywałem do nokii e52 niebrandowany soft to miałem wybór jaki imei wgrać. Pewnie wiele takich telefonów ma ten numer ponieważ wybrałem pierwszy.

#625337  autor: user_delete34
 06 kwie 2013, 19:50
mikkel pisze:wybór jaki imei
Chyba Product Code.

#625360  autor: mikkel
 06 kwie 2013, 21:56
No tak, to było już 2 lata temu.