• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #617328  autor: motov3
 28 lut 2013, 14:39
Witam,

Oto standardowa rozdzielczosc nagrywania video w S310
Video :
- Rozdzielczość :176x144 px

Czy jest mozliwosc zwiekszenia rozdzielczosci nagrywanych video ? Np za pomoca jakiejs aplikacji pod Jave ? Matryca aparatu to 3.2Mpx wiec moze udalo by sie cos wiecej wycisnac z tego sprzetu ?

Jak uwazacie?

Obrazek

#617396  autor: razin
 28 lut 2013, 19:27
Witam,

Fizycznie nie ma takiej możliwości.

#617409  autor: motov3
 28 lut 2013, 20:21
Dlaczego ? Przeciez niektore telefony o takiej samej matrycy nagrywaja w 640x480.
Podobnie bylo z V3-ka jak weszla na rynek - robila tylko zdjecia. Po update softu - dalo sie nia bez problemow krecic filmy.

Dlaczego zatem to fizycznie niemozliwe ?

Obrazek

#617419  autor: best
 28 lut 2013, 21:11
Bo telefon ma za słabe bebechy.

#617423  autor: motov3
 28 lut 2013, 21:26
A moglbys cos blizej ? Co masz na mysli - ale Dokladnie, bo nigdzie nie sa dostepne info odnosnie taktowania procka.

Dodatkowo, tym torem idac - to V3 tez nie powinna filmow krecic w ogole, bo w firmware dzialal tylko aparat.

Obrazek

#617428  autor: razin
 28 lut 2013, 22:06
best pisze:Bo telefon ma za słabe bebechy.
I wszystko jasne. Kolega mnie wyprzedził :mrgreen:

Oblukaj Service Manualka może to Ci coś przybliży.

http://www.lgmobile.pl/upload/mobile_se ... l/S310.zip

#617434  autor: motov3
 28 lut 2013, 22:30
Dzieki Razin, niemniej zamiast rozwiac watpliwosci - manual od ciebie tylko je poglebil. Przedstawie po kolei :-)

NOKIA N70
Procesor TI OMAP 1710, 220 MHz

Wyświetlacz :Kolorowy / TFT
256k kolorów
176 x 208 px (2,1")

Aparat foto :
- Matryca :2,0 Mpx
- Rozdzielczość :1600x1200 px

Video
- Rozdzielczość :352x288 px

no i teraz dla porownania

LG S310
Procesor Chip Set BB(ARM9 208MHz)

Wyświetlacz :Kolorowy / TFT
256k kolorów
176 x 220 px (2,2")

Aparat foto :
- Matryca :3,2 Mpx
- Rozdzielczość :2048x1536 px

Video
- Rozdzielczość :176x144 px

Panowie - widzicie zatem ze mit o za slabych bebechach wlasnie obalilem. Oba dysponuja podobna charakterystyka chipsetu, nota bene LG posiada wieksza matryce aparatu, i odrobine lepsza rozdzielczosc na dodatek.

Mimo to N70 kreci filmy w praktycznie 2-krotnie lepszej rozdzielczosci (sa zadowalajace - testowalem w praktyce).

Czy macie jakis rozsadny pomysl co mozna zrobic - w stylu moze update firmware (ale ze wskazaniem na jaki) lub aplikacja software Javy - z lepszym wykorzystaniem wbudowanej kamery ?

Wszelkie pomysly - nawet te glupie, mile widziane - moze do czegos dojdziemy. :-)

Obrazek

#617437  autor: best
 28 lut 2013, 22:36
To, że mają podobne taktowanie, to nie znaczy, że podobna wydajność. Poza tym telefony bez systemu rzadko (albo w ogóle) kręcą w wyższej rozdzielczości, niż QVGA..

#617438  autor: raz666
 28 lut 2013, 22:37
Przecież to są różne system operacyjne. Widocznie LG więcej potrzebuje zasobów. Po za tym jak masz aparat lustrzankę o mega rozdzielczości to czemu nie robi filmów też o takiej rozdzielczości?

Śmieszne kawały i suchary. Mój blog o aplikacjach na androida.

#617446  autor: motov3
 28 lut 2013, 22:52
raz666 pisze:Przecież to są różne system operacyjne. Widocznie LG więcej potrzebuje zasobów. Po za tym jak masz aparat lustrzankę o mega rozdzielczości to czemu nie robi filmów też o takiej rozdzielczości?
:mrgreen: To ze to sa calkowicie inne systemy operacyjne to doskonale wiem - na Symbianie jestem od 2002r :-) Natomiast wersja Symbiana z N70 to naprawde pamieciozerna i wolna edycja - nie godna polecenia :-) Tel ma za slaby procesor zeby go obsluzyc dobrze.

Co do lustrzanki. Spojrz co ja napisalem :) N70 z matryca 2mpx kreci w 2 razy lepszej rozdzielczosci anizeli LG S310 z 3.2 mpx. Rozumiesz?

Czekam na dalsze propozycje :)

Best co do fonow bez systemu - to nie masz racji akurat. QVGA to dosc popularny format (chociazby SE C905), natomiast fony bez systemu potrafia krecic w znacznie lepszych rozdzielczosciach - ot chociazby --->

Samsung Pixon 12
filmy Tak, D1 (720 x 480 pikseli) 30 fps, QVGA 120 fps

wszystko zalezy od matrycy i software.

No to dalej panowie walczymy. :P

Obrazek

#617447  autor: best
 28 lut 2013, 22:58
motov3 pisze: Best co do fonow bez systemu - to nie masz racji akurat. QVGA to dosc popularny format (chociazby SE C905), natomiast fony bez systemu potrafia krecic w znacznie lepszych rozdzielczosciach
Teraz Ty nie zakumałeś :D
Poza tym telefony bez systemu rzadko (albo w ogóle) kręcą w wyższej rozdzielczości, niż QVGA.
Nie twierdzę, że nie ma takich telefonów, tylko że jest ich mało. :mrgreen:

#617448  autor: motov3
 28 lut 2013, 23:11
best pisze:Nie twierdzę, że nie ma takich telefonów, tylko że jest ich mało. :mrgreen:
No i glupote napisales. Jest calkiem sporo telefonow bez systemu, ktore kreca filmy w jakosci VGA. Zarowno klawiszowcow (mniej) jak i dotykowcow (wiecej).

Nie bede tu wymienial litanii ale podam ci kilka z rzedu Nokia C3-01 (VGA), Sony-Ericsson Aino (VGA) czy chociazby LG GC900 (paramy te same co Samsung Pixon wiec nawet 720x480).

Nie skupiajmy sie na zawartosci cukru w cukrze i pierdołach, tylko na rozwiazaniu powyzszego problemu :-)

Ps. Naprawde zajrzyj do katalogu odpowiednio wyfiltruj to sam zobaczysz - Samsung S7350, Samsung S8300, Nokia 6700 classic, LG KC780, Nokia 6260 slide - praktycznie wszystko tez co ma Carl Zeissa lub Kreuznacha - wali na min VGA. :?

Moja opinia
Wydaje mi sie ze to jest jakies ograniczenie software. Bo parametry techniczne raczej spokojnie by wytrzymaly w/w rozdzielczosc Nokii N70. Pytanie gdzie taki soft znalezc pod Jave i czy istnieje :?

Sam pamietam czasy roku 2005 jak V3 weszla na rynek. Firmware umozliwial robienie zdjec tylko. Ale mozna bylo soft zlamac, wgrac jakis patch i juz z aparatu robila sie calkiem fajna kamera. :-D

Obrazek

#617455  autor: best
 28 lut 2013, 23:55
motov3 pisze: Sam pamietam czasy roku 2005 jak V3 weszla na rynek. Firmware umozliwial robienie zdjec tylko. Ale mozna bylo soft zlamac, wgrac jakis patch i juz z aparatu robila sie calkiem fajna kamera. :-D
Moja V3 od początku kręci filmy (a raczej pokaz slajdów z dźwiękiem w tle) :D.

#617457  autor: motov3
 28 lut 2013, 23:58
Ano :) Ja w 2005 w UK, widzialem jak szereg moich znajomych wlasnie zakupywal ten HOT towar :) A ze wtedy aparat w telefonie to bylo naprawde COS, to zaczeli lamac soft zeby filmiki krecic. Fajne wspomnienia :) I calkiem plynne to bylo musze powiedziec :)

Best wymysl cos :) Jak tu podciagnac video w LG, bo ta rozdzialka to po prostu dno i mul :(

Obrazek

#617464  autor: sa
 01 mar 2013, 01:51
Motov3 Aino to akurat symbian podobnie jak n70 a to daje nieograniczone możliwości modowania mimo marnego procka i zasobożernej pamieci u tej nokii, zaś SE praktycznie każdy oznakowany od 500 ma/miał nagrywanie w QVGA a inne po patachach pewnie też zyskały nowych funkcji..np.g502 podobnie jak inne na tej platformie oraz innych.
Prawda jest taka że wszystko zależne jest od podstawowego systemu operacyjnego lg ma taki sam "syfiaty"ja samsungi (w końcu to też koreański sprzęt)bawiłam się kiedyś kilkoma lg na sofcie producenta i uderzyło mnie wręcz praktycznie identyczny soft co w samsungach,drobiazgi i szczegóły no i ikony wyglądały inaczej i niektóre funkcje zyskały sobie dodatkowe ikony w menu głównym,ale wszystkie ustawienia ,układ menu praktycznie ten sam.Nawet głupia funkcja "usuń, edytuj"jest dokładnie w tym samym miejscu,a samo menu w sporej części identyczne jakby menu zostało zerżnięte na żywca od samsunga.
A przecież w wielu modelach samsunga(nie wszystkich) np.u800,u900itp. trzeba jakiś dodatkowych programów by móc przesłane z kompa darmowe gry używać...Zaś wszystkie nokie na s40 a więc c3-01 oraz SE na własnych platformach(są też na platformach Sagema żeby nie było nieporozumień)mają softy elastyczne i idealne do modowania,i jak twierdza niektórzy fani modowania i patachów SE są pod tym względem są/były nawet lepsze od androidów i jestem skora się z tym zgodzić. W610i można w całości przenieść (soft)do k550i, niektórzy fachowcy potrafią cuda robić z kamerami i aparatami ale to jest wszystko kwestia podstawowego oprogramowania a to w w lg jest po prostu zbyt zamknięte i za mało ma patachów i fanów którzy potrafiliby coś z tym softem zrobić.Jeżeli chcesz się bawić w modowanie to albo stare już SE albo zostaje tylko nokia na s40 no i zawsze są systemowe typu symbian ,android..

#617514  autor: orson_dzi
 01 mar 2013, 13:23
sa pisze:Aino to akurat symbian
Eeee... nie?
Satio to Symbian.

Zostaje Ci tutaj napisać własny soft tak, żeby kręcił w wyższej rozdzielczości.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#617573  autor: razin
 01 mar 2013, 18:44
Ale temacik się rozkręcił. Jak wspomniał motov3 LG z góry być może narzuca jakieś ograniczenia na poszczególne funkcje / podzespoły kosztem lepszej wydajności jak na te parametry. Wspomnę niegdyś posiadałem LG B2050 w Polsce nie posiadał on Javy, w UK posiadał a za to w Rosji był bliźniaczy model B2000 posiadał Javę jak i transmiter (Radio). Bawiąc się Flashem Java działała, tak samo jak dzwonki w jakości Real Tone format pliku .ADP lecz samo radio nie działało. Telefon omijał tą zakładkę Radio w Menu z powodu braku transmitera.

#617635  autor: sa
 02 mar 2013, 02:30
orson_dzi pisze:
sa pisze:Aino to akurat symbian
Eeee... nie?
Satio to Symbian.
\
Racja :oops: zawsze mi się te dwa modele mieszają i nigdy nie pamiętam który z nich ma tego symbiana a który jest zwykły..

#617772  autor: motov3
 02 mar 2013, 21:11
Eh kochani, czyli sadzicie ze sie nic nie poradzi ? :? Kurcze szkoda, bo wiem ze ten telefonik na pewno potrafilby lepiej wykorzystac bebechy :(

Obrazek

#617774  autor: razin
 02 mar 2013, 21:15
No niestety nie da rady.