• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #615869  autor: mls38
 22 lut 2013, 11:25
Witajcie.

Sam nie wiem który dział wybrać i do kogo zgłaszać reklamację.
Umowę podpisałem z T-Mobile, a więc to oni powinni mi pomóc.

5msc temu wziąłem nową XPERIE P w abonamencie firmowym.
Wszystko spoko ale telefon gubi zasięg (mieszka 5km od 70 tys miasta - myślę że to raczej nie wina sieci....) - smsy dochodzą czasami z opóźnieniem, zdarza się że połączenia odrzuca i przychodzi sms o nieodebranym połączeniu.

W dodatku po aktualizacji najnowszego oprogramowania Sony jest zawieszka - gdy wchodzę w listę połączen - wyświetla mi tam ksiązkę telefoniczną - gdy zamknę/przełączę i otworzę z powrotem jest okey.
Nie ukrywam że jest to denerwujące.

Do kogo z żalami ?

Pozdrawiam, dzięki.

#615871  autor: Ruben
 22 lut 2013, 11:32
Dział dla tego tematu faktycznie nie najlepiej wybrany ale Moderator przesunie go we właściwe miejsce najwyżej ;)
mls38, postępowanie jest standardowe jak w przypadku reklamacji.
Możliwości masz dwie:
- sprzęt jest na gwarancji więc zanieść do autoryzowanego serwisu Sony. Potrzebny dowód zakupu i najlepiej karta gwarancyjne
- reklamować towar u sprzedawcy korzystając z formuły niezgodności towaru z umową, co pewnie i tak spowoduje, że wyląduje on w serwisie ale sprzedawcę obliguje 14 dniowy termin na udzielenie odpowiedzi.

#615893  autor: mls38
 22 lut 2013, 13:09
A jak to wygląda w praktyce - odeślę telefon do naprawy i jak długo zostanę bez telefonu ?
Wiadomo jakiś stary rezerwowy jest, ale generalnie wiadomo że to nie to samo...

Nie ma w moim mieście autoryzowanego serwisu Sony, jest natomiast punkt T-Mobile.

Dzięki, pozdrawiam.

#615895  autor: Ruben
 22 lut 2013, 13:16
mls38, odnośnie czasu naprawy, to nie udzielę odpowiedzi, bo to zależy od usterki. Myślę, że dłużej jak miesiąc nie będzie to trwać. Przeważnie to w ciągu 2 tygodni się wyrabiają. Jeżeli zaniesiesz do punktu T-Mobile, to oni to odeślą do serwisu.

#615902  autor: slawekt
 22 lut 2013, 13:43
mls38 pisze:Wiadomo jakiś stary rezerwowy jest, ale generalnie wiadomo że to nie to samo...
Jak masz abonament firmowy, to możesz upomnieć się o telefon zastępczy w T-Mobile. W firmowym salonie dostaniesz na 100%, w salonach dealerów będzie ciężko, bo PTC zmieniła jakiś czas temu zasady obrotu telefonami w swojej sieci sprzedaży :-(
Co nie zmienia faktu, że nie zaszkodzi się "kontrolnie" spytać :-)

#615906  autor: mls38
 22 lut 2013, 13:58
Dzięki wielkie koledzy - a takie jeszcze pytanie - jak możliwie najszybciej skopiować wszystko co mam na telefonie - od obrazków po ustawienia, bo przecież nie wyślę telefonu z prywatnymi danymi do serwisu...

Dzięki.
 #616233  autor: marcinek243
 24 lut 2013, 10:53
mls38 pisze: Wszystko spoko ale telefon gubi zasięg (mieszkam 5km od 70 tys. miasta
Nic dziwnego. Trochę daleko.

Zobacz TU http://mapa.btsearch.pl/
Jeżeli masz najbliższy nadajnik te 5km od siebie to nie dziw się.

A jak gubi? Jeżeli nic nie dotykasz i leży na parapecie z full zasięgiem to raczej wina telefonu. A jeżeli 1-2 kreski i trzymasz go w różnych miejscach to nic dziwnego.

#616310  autor: mls38
 24 lut 2013, 16:30
Tak gubi że raz na jakiś czas nie ma w ogóle zasięgu, odrzuca połączenia które próbuję wykonać - po chwili jest już okey i full zasięg.

A jest ktoś kto wie jak możliwie najszybciej skopiować wszystko co mam na telefonie - od obrazków po ustawienia, bo przecież nie wyślę telefonu z prywatnymi danymi do serwisu... ??

#616460  autor: Horacy
 25 lut 2013, 10:09
Lub też przełącz się na sieć GSM a nie WDCMA, zasięg powinien być lepszy, ale za to internet w telefonie będzie działał z nie dużą prędkością, tak miała moja mama w Orange, w centrum miasta 40/50 tyś, połączenia a to jej zrywało a to SMS nie dochodziły, zmieniła z 3g na 2g i już wszystko pięknie działa, więc może coś takiego spróbuj.

#617391  autor: mls38
 28 lut 2013, 19:04
Horacy pisze:Lub też przełącz się na sieć GSM a nie WDCMA, zasięg powinien być lepszy, ale za to internet w telefonie będzie działał z nie dużą prędkością, tak miała moja mama w Orange, w centrum miasta 40/50 tyś, połączenia a to jej zrywało a to SMS nie dochodziły, zmieniła z 3g na 2g i już wszystko pięknie działa, więc może coś takiego spróbuj.
Dzięki za radę ale nie po to biorę wypas smartfona żeby nie wykorzystywać jego możliwości.

#617528  autor: Horacy
 01 mar 2013, 14:00
No jeśli nie masz zasięgu to nie wina telefonu... co poradzisz że akurat tam jest problem? raczej nic, więc aby zachować jako taki kontakt ze światem to raczej najlepsze wyjście.

#622662  autor: Ramirez
 25 mar 2013, 17:25
Pierwsza sprawa to kwestia telefonu. Różnią się one czułością anteny. Komus w tym samym miejscu w innym telefonie będzie ta siec ładnie chodziła, komu innemu jak telefon ma zwalona konstrukcje to tak gubić może czasami zasięg. Nie raz miałem telefony co w centrum miasta w kieszeni spodni gubiły zasięg a po wyjęciu zasięg wzrastał do pełna.

Druga sprawa to konfiguracja sieci t Mobile. Na papierze ich sieć niezłe wygląda ale w praktyce coś te ich stacje dziwnie są skonfigurowane. Przynajmniej tak u mnie było, do czasu aż nie wprowadzili tej wspólnej sieci Networks.
Podejrzewam ze dostaniesz telefon z serwisu z adnotacja ze telefon jest sprawny i spełnia wymogi techniczne producenta. Jak byś miał możliwość sprawdzenia swojego sima w jakimś telefonie który ma dobry zasięg to ciekawe czy dalej byś miał problemy z zasięgiem.Dobry zasięg maja np. jakaś nokia e51, asha 200/201, samsung b2710, e2222..,

#623567  autor: mls38
 29 mar 2013, 19:07
Podejdę na dniach zareklamować telefon, ale jak znam życie i ten kraj to pewnie opinia będzie że z telefonem wszystko lux, cacy i w ogóle.
Zasięg często gubi, mam tutaj screen:
http://i.imgur.com/349okTg.jpg

Swoją drogą dziś urządzenia są robione z pewnością specjalnie żeby same się psuły.
Mam stare Sony Ericssony które włączam raz na rok jak kartę jakąś inną wkładam, 'palą' dzwonią.
A tutaj nowy sprzęt i takie cyrki.
Mam nadzieję że dostanę jakiś dobry telefon w zastępstwo, bo chyba kurde nie o to chodzi że biorę smartfona który jest mi potrzebny do internetu, zdjęć i w ogole a dostanę nokie 3310 na okres serwisu.

Dam znać w tym temacie co i jak.