• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #604264  autor: cKlock
 29 gru 2012, 18:01
Dlaczego telefony od operatora np. orange są nazywane badziewiem? Mowa o SGS II. Czego unikać przy zakupie tego telefonu?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, 21:47 przez cKlock, łącznie zmieniany 1 raz.

#604266  autor: wook
 29 gru 2012, 18:02
o co ci chodzi? Bo ciężko zrozumieć

[ Dodano: 2012-12-29, 18:03 ]
od orange są z simlockiem i brandem od innych tylko z brandem

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#604270  autor: cKlock
 29 gru 2012, 18:12
Czym jest ten "brand"?

#604273  autor: Orfi
 29 gru 2012, 18:22
Kupiłem ten telefon latem, w ramach aneksu umowy i nie widzę kłopotu, że jest z Orange. Simlock nie był problemem, zdjąłem go poprzez kontakt z BOK Orange i dostałem na drugi dzień kod do odblokowania SMS-em, nawet do salonu nie musiałem chodzić. Poza tym co, do brandu nie jest on taki jaki był np. w Nokiach, gdzie było całe Orange menu wgrane, co faktycznie muliło pracę telefonu. Tutaj poza logiem startowym i jakimiś 2 aplikacjami od Orange nic dodatkowego nie ma i nie wpływa to na pracę systemu, nie spowalnia jego działania. Kolega kupił niebrandowany w Media i w porównaniu nie widać żadnych istotnych różnic, poza ceną oczywiście.Zdjęcie simlocka kodem to dosłownie moment, więc to nie jest mankament a jedynie wydatek ok. 77 zł. doliczanych do następnej faktury.

Orfi

#604275  autor: dandi20
 29 gru 2012, 18:30
Brand, branding to oryginalne oprogramowanie telefonu zmienione na potrzeby operatora sieci komórkowej i oczywiście wgrane w fona. Często jest obkrojone lub dodane są do niego aplikacje to pomagające w jego użytkowaniu ale często też zamulające fona, w mojej Nokii 5800 przez branding nie mogłem wgrać najnowszego softa, a ten od operatora stracił support i nie miałem dostępu do aktualizacji, więc ją zdebrandowałem i dokonałem aktualizacji przez co doszło mi parę fajnych opcji choć dzisiaj już nie ma supportu dla tego fona, choć sprawdzę to jeszcze ;) jedyne co mnie ratuje to softy zmienione przez użytkowników tych telefonów lub zmiana na nowszy fon.

#604281  autor: cKlock
 29 gru 2012, 18:40
Wgrywając czysty soft tracimy gwarancję?

#604283  autor: wook
 29 gru 2012, 18:41
i jeszcze telefony brandowane dostają puźniej aktualizacje (choć czasem nie dostają). W teroii po debrandingu traci się gwarancje (ale to jak ze wszystkimi modyfikacjami soft czasem nie zauważą)

[ Dodano: 2012-12-29, 18:44 ]
Orfi pisze:Zdjęcie simlocka kodem to dosłownie moment, więc to nie jest mankament a jedynie wydatek ok. 77 zł. doliczanych do następnej faktury.
rozchodzi się w sumie tylko o kase, zakładają coś co nie jest nikomu potrzebne i potem za zdjęcie tego każą ci płacić. Konkurencja nie zakłada sim locków, orange jest jedyną siecią w polsce która zakłada simlocki.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"

#604288  autor: pakierhakierxd
 29 gru 2012, 19:13
Orange przez to jest lipne,aby ktoś komu się skończy umowa musiał płacić za zdjęcie,żal :P

Pozdrawiam :)

#604332  autor: orson_dzi
 29 gru 2012, 21:48
cKlock pisze:Wgrywając czysty soft tracimy gwarancję?
W Samsungu nie.
pakierhakierxd pisze:Orange przez to jest lipne,aby ktoś komu się skończy umowa musiał płacić za zdjęcie,żal :P
Lepiej, jak nie posiadasz na siebie umowy w Orange, to go nie zdejmiesz.
Orfi pisze:Kupiłem ten telefon latem, w ramach aneksu umowy i nie widzę kłopotu, że jest z Orange.
Kilkumiesięczne poślizgi z wypuszczeniem aktualizacji (o ile w ogóle będą), to jednak mały kłopot dla niektórych.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#604334  autor: pakierhakierxd
 29 gru 2012, 21:51
Miałem motorole defy z allegro i zdałem :-P

Pozdrawiam :)

#604359  autor: cKlock
 29 gru 2012, 22:39
orson_dzi, jesteś pewny, że w Samsungach się nie traci gwarancji? Łatwo jest wgrać czysty soft?

#604379  autor: wtd
 29 gru 2012, 23:29
orson_dzi pisze: Lepiej, jak nie posiadasz na siebie umowy w Orange, to go nie zdejmiesz.
Mylisz się. Wystarczy telefon wraz z paragonem.

#604470  autor: orson_dzi
 30 gru 2012, 12:14
wtd pisze:orson_dzi napisał/a:

Lepiej, jak nie posiadasz na siebie umowy w Orange, to go nie zdejmiesz.

Mylisz się. Wystarczy telefon wraz z paragonem.
No właśnie nie wystarczy. To nie jest takie prostej jak się może wydawać. Chyba, że ktoś Ci mocno na rękę pójdzie i wszystko obejdzie.
Cena zdjęcia simlocka jest doliczana do rachunku lub pobierana z konta głównego (Mix, Zetafon).
cKlock pisze:jesteś pewny, że w Samsungach się nie traci gwarancji?
Zależy od źródeł. Raz obsługa Samsunga mówi, że tak, raz że nie. Ale jak pójdziesz do serwisu, to często potrafią wgrać od ręki czysty i po sprawie.
cKlock pisze:Łatwo jest wgrać czysty soft?
Bardzo.

#604476  autor: wtd
 30 gru 2012, 12:24
orson_dzi pisze:No właśnie nie wystarczy. To nie jest takie prostej jak się może wydawać. Chyba, że ktoś Ci mocno na rękę pójdzie i wszystko obejdzie.
Cena zdjęcia simlocka jest doliczana do rachunku lub pobierana z konta głównego (Mix, Zetafon).
Sprzedałem ostatnio telefon z orange znajomemu, pojechał na pl. Konstutycji (salon własny PTK) i zdjęli mu bez żadnego marudzenia, musiał tylko pokazać paragon i zapłacić te 70coś pln. Takie same informacje są też na stronie orange - że wystarczy sam dowód zakupu.

#604808  autor: orson_dzi
 31 gru 2012, 16:00
Kolejny dowód na idealne funkcjonowanie Orange, BOK ma całkiem inne informacje ;) .

#605717  autor: Vieslav
 04 sty 2013, 19:50
Odnośnie telefonów z Orange TUTAJ jasno to wytłumaczyłem. Być może teraz jest inaczej, ja mam właśnie takie doświadczenia.