• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #582676  autor: SACZI
 16 wrz 2012, 16:43
Trochę nie wiem jak to opisać, bo z telekomunikacją mam do czynienia tyle co z komórką.
Sprawa wygląda tak:
telefon na czuwaniu - na wyświetlaczu max sygnał/zasięg.
Nawiązuję połączenie, siłą sygnału spada mi do 0-1-2 kreski. Połączenie jest nawiązywane i przebiega bezproblemowo. Głos w słuchawce poprawny, nie ma zakłóceń itd. Kończę połączenie, sygnał pozostaje na poziomie minimum. Po kilku minutach wraca na poziom max.
Dzieje się tak z TM i z Plusem w tych samych lokalizacjach.
Jak wytłumaczyć takie zachowanie sieci?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2012, 17:30 przez SACZI, łącznie zmieniany 1 raz.

#582680  autor: fortel
 16 wrz 2012, 16:50
Dobrze,że podałeś jaki masz telefon i w jakiej jesteś sieci , jak daleko masz do najbliższych BTS-ów...a przecież to wszystko jest ważne aby dać Ci odpowiedź ! :cry:... i jeszcze jedno-nie piszemy ZASIĄG tylko ZASIĘG !

#582683  autor: UndiscloseD
 16 wrz 2012, 16:54
SACZI,
Jak sygnał spada, to może po prostu gdy bierzesz telefon do ręki to zakrywasz antenę i sygnał automatycznie spada?
fortel pisze:Dobrze,że podałeś w jakiej jesteś sieci
SACZI pisze:Dzieje się tak z TM i z Plusem w tych samych lokalizacjach.

#582697  autor: fortel
 16 wrz 2012, 17:12
Chodziło mi o TEN konkretny telefon...czy nie jest przypadkiem w sieci Play i działa w roamingu {Plus} ? T-Mobile...przekładasz kartę dla sprawdzenia?Jak masz telefon z Androidem to pobierz program Signal Finder i sprawdź lokalizację i zasięg BTS-ów.

#582930  autor: SACZI
 17 wrz 2012, 16:52
Panowie, lokalizacja tego testu była przypadkowa - "gdzieś na zadupiu", ale sygnał w stanie czuwania był na obydwu telefonach max.
Telefony:
- TM - E52
- Plus -C2-01.
Kart nie przekładam.

Teraz powtórzyłem test, gdzie nadajnik Plusa mam przed sobą w linii prostej jakieś 2km, a TM około 3km między domami. Sygnał na obydwu telefonach max. Zachowanie telefonów podobne .

PS
fortel, Ty mnie kolego pisowni nie ucz ...

#582932  autor: Edmund
 17 wrz 2012, 17:37
Prawdopodobnie telefony się przełączają pomiędzy sieciami 3G i 2G.
Żeby sprawdzić jaki masz zasięg na danej technologii spróbuj wymusić którąś z nich. Na pewno będzie się dało wyłączyć 3G, natomiast wymuszenie 3G poprzez wyłączenie 2G nie musi być obsługiwane przez telefon.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#582936  autor: SACZI
 17 wrz 2012, 17:54
Edmund, możesz mieć rację. Obydwa telefony mam ustawione w trybie podwójnym.
Jednak nadajniki, o których pisałem obsługują tylko GSM900. Te ze "szczerego pola" - nie wiem, bo przejeżdżałem tylko przez pewną miejscowość.

Ja mam jeszcze taką teorię, że telefony aktualizują siłę sygnału np co kilka minut. Jak nic się na nich nie klika, to zmniejszają częstotliwość synchronizacji ze stacją.
To taka moja teoryja wyssana z palca, bo na telekomunikacji się nie znam.

#583044  autor: Edmund
 17 wrz 2012, 23:27
Spróbuj jednak przełączyć na tryb GSM (czyli 2G) only - zobaczymy co to da. Bo może łapać jakiś szczątkowy sygnał z NodeB.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2