• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #560071  autor: motilku
 12 cze 2012, 00:03
Cześć ! :)
Nie długo dostanę od taty Lumie 800 z Orange. Niestety telefon ma blokadę sim-lock a ja jestem w play i nie chciałbym zmieniać sieci. Czy mogę jakoś pozbyć się tej blokady nie tracąc gwarancji? (np. w salonie Nokii?) Słyszałem również, że orange dużo wgrywa jakiś własnych "głupot" i blokuje nie które funkcje w systemie. To prawda? Jeśli tak to mogę się spodziewać jakiś przykrych niespodzianek w mojej Lumii?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 23:12 przez motilku, łącznie zmieniany 1 raz.

#560108  autor: Edmund
 12 cze 2012, 09:57
W związku z zapisami licencyjnymi Windows Phone i Nokii operatorzy komórkowi (w tym Orange) nie mogą modyfikować oprogramowania wszystkich Nokii Lumia w związku z czym w tych telefonach nie uświadczysz zarówno sim-locka, jak i słynnego Orange menu. Zatem spokojnie będziesz mogła korzystać z karty Play w Lumii 800.

Natomiast ogólnie co do simlocków - Orange dzisiaj jest jedyną siecią w Polsce która stosuje simlocki bo reszta już dawno od tego rozwiązania odeszła. I jedyna opcja by nie stracić gwarancji przy ściąganiu to wizyta w salonie Orange i zapłata 77zł za usunięcie tego badziewia.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#560157  autor: motilku
 12 cze 2012, 15:05
Dziękuję bardzo :)
A jesteś pewien tego braku simlock'a? Bo to jednak dziwne, że np. na allegro Lumie 800 z orange mają simlock a nie które nie...

#560234  autor: Edmund
 12 cze 2012, 20:02
Informacje na ten temat można znaleźć tutaj.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#560248  autor: drcox
 12 cze 2012, 20:30
Edmund pisze:W związku z zapisami licencyjnymi Windows Phone i Nokii operatorzy komórkowi (w tym Orange) nie mogą modyfikować oprogramowania wszystkich Nokii Lumia w związku z czym w tych telefonach nie uświadczysz zarówno sim-locka, jak i słynnego Orange menu.
No nie żartujcie, i Orżnąć się zgodziło że nie będą wpychać swoich amatorskich shitowych modyfikacji jak i SIMLOCKÓW? Ulubionego wyposażenia telefonów z Orżnąć? :lol: Przecież oni tam zbiorowe samobójstwo popełnią. :-D

#560291  autor: motilku
 12 cze 2012, 23:53
Hmm, nie wiem co o tym myśleć... Telefon będę miał od soboty, na pewno napiszę czy był w końcu ten simlock czy nie :)
Jeszcze raz dzięki za pomoc, pozdrawiam Motilek :)

Ps. Ogólnie mógłby ktoś przybliżyć z jakimi ograniczeniami muszę się liczyć związanych z użytkowaniem windows phone mango?

#560837  autor: orson_dzi
 15 cze 2012, 10:59
Wg mnie aktualizacja nie ominie flagowych modeli, a Lumia 800 takim jest. Chyba, że jakoś przesadzą z wymaganiami.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#560967  autor: motilku
 15 cze 2012, 23:44
Obyś się nie mylił :)
Jutro napiszę co z tym simlockiem ;)

#561161  autor: kaspeed
 16 cze 2012, 22:40
no i nie zapomnij że musisz mieć specjalną sim: wg mnie nietypową bo w standardzie micro sim( mniejsza od standardowej)

#561428  autor: motilku
 18 cze 2012, 00:46
O tym to wiedziałem, dużo wcześniej czytałem, miałem tylko kilka wątpliwości :)
A więc telefon rzeczywiście jest bez simlocka ani żadnego loga orange na obudowie; aczkolwiek gdzieś orange musiało zamieścić informacje, ze to telefon z ich sieci dlatego jak go włączamy pokazuje nam się logo operatora, podobno jakieś ingerencje w systemie też są (wnioskuję po ulotce orange dodanej do telefonu której zdjęcie jutro opublikuje ;/ ), jak się dowiem co i jak to napiszę :)

[ Dodano: 2012-07-13, 17:09 ]
https://skydrive.live.com/redir?resid=2 ... qSE86NMu00
Dziwna jest ta ulotka... Wg. mnie jednoznacznie wskazuje, że orange jednak coś grzebie i przy tych telefonach...

Ps. Odpisuję tak późno bo... Wakacje, życie prywatne, sami rozumiecie... ;)