• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #539435  autor: keinip
 07 mar 2012, 07:56
Witam,

przeniosłem kontakty z telefonu Nokia E52 do programu Nokia Suite(OVI). Nokie E52 wyczyściłem i oddałem pracodawcy w zamian dostając Lumia 710. Niestety Lumia nie jest obsługiwana ani przez Nokia Suite(ovi) ani Nokia PC Suite. Jako że Nokii E52 już nie ma (chyba z utylizowana już) to zsynchronizowałem kontakty zabezpieczone z Nokia Suite z pożyczonym od kolegi telefonem Nokia E66. Następnie chciałem je przekopiować przez opcję Transfer Kontaktów przez bluetootha ale na Lumii wyświetla że E66 to nie obsługiwane urządzenie... I nie mam już pomysłu ani wiedzy jak te kontakty przenieść. Trochę googlowałem w temacie ale rozwiązania jakoś nie trafiłem. Nie mogłem również uzyskać informacji z jakimi telefonami Lumia da się sparować przez bluetootha.
Jeśli ktoś ma pomysł jak te kontakty przenieść proszę o info.

Dodam jeszcze że ma kopię kontaktów wyeksportowanych z Nokia PS Suite do pliku csv ale nie wiem jak ją zaimportować do Lumia, czy się w ogóle da?
Ostatnio zmieniony 02 lip 2012, 20:52 przez keinip, łącznie zmieniany 1 raz.

keinip

#539483  autor: M@jkel
 07 mar 2012, 13:20
A spróbuj za pośrednictwem gmaila. Tam możesz zaimportować csv z kontaktami, a potem do telefonu chyba już da radę. Jeśli nie to może jeszcze bardziej okrężną drogą, najpierw csv do gmaila, potem z gmaila do live, i dopiero potem do telefonu.

#539599  autor: BKX
 07 mar 2012, 22:50
Support na stronie microsoft'u wyraźnie mówi o możliwości synchronizacji kontaktów z kontami typu Outlook (wyłącznie za pośrednictwem serwera Exchange), Windows Live czy Google, więc kontakty z gmaila będą dobrym wyjściem, jak nie jedynym póki co.

N5110i/N5510/N6210/SEK500i/N7600/N3300/SEK750i/N6288/N5700/LGKP500/NE71/N5800/Iphone 3G/SamsungWave/NE72/BB8520/HTCDesireHD/BB9810/MotorolaRAZRXT910/SonyXperiaP/HTCOneS/SamsungGalaxySIII/NokiaLumia820/SonyXperiaZ1

#539662  autor: keinip
 08 mar 2012, 11:02
Czekając na jakaś sugestie co do rozwiązania problemu w międzyczasie próbowałem już z Windows Live, Hotmail ale był błąd przy importowaniu tego pliku csv z Nokia PC Suite - że niby jest empty. Coś w tym csv pozmieniałem i wkońcu import się powiódł ale przeniosły się tylko nazwy kontaktów bez przypisanych numerów. Spróbuję jeszcze coś w csv pogrzebać i tym razem do konta gmail zaimportuje. Napisze czy się powiodło.

keinip

#539667  autor: user_delete17
 08 mar 2012, 11:25
Odpal sobie w e52 exchange. Dla google nazwa serwera to m.google.com dla hotmail to m.hotmail.com. Domenę zostaw pustą jak wywali błąd to wstaw spację.

Zaznacz synchronizację kontaktów i w ustawieniach:
Harmonogram synchronizacji: "Pierwszeństwo telefonu"
Kontakty: Synch.kontatów: "tak"
Synchronizacja początkowa: "Zachowaj pozycję w telefonie".

Potem to samo zrób w Lumii. Znaczy zsynchronizuj telefon poprzez exchange.
Zwróć tylko uwagę czy po pierwszej synchronizacji z googlem nie zmieni się opcja "Zachowaj pozycję w telefonie" na "Usuń pozycję w telefonie".

Jeśli masz jakieś notatki przy kontaktach to google może je trochę źle zinterpretować i obciąć część.

#539672  autor: DeathMagnetic
 08 mar 2012, 11:52
johnny, autor napisal ze juz e52 nie ma.
Ale w sumie to mu jakis inny telefon tez moze do tego posluzyc.

Konsultant Infolinii PLAY.

#539677  autor: user_delete17
 08 mar 2012, 12:15
No nie doczytałem. Mój błąd.

#539715  autor: keinip
 08 mar 2012, 14:52
Przetestuję sugerowane rozwiązania wieczorkiem, w tej chwili ciężko pracuje dla dobra firmy :mrgreen: . Napisze jutro, czy się udało kontakty zsynchronizować z Lumia.

Pozdro
dla wszystkich niosących pomoc na tym forum. :D

[ Dodano: 2012-03-09, 09:33 ]
Sukces . Zaimportowałem do gmaila, następnie w gmailu troszkę sobie porządek w kontaktach zrobiłem wywalając niepotrzebne i edytując te które miałem nieaktualne, potem konfiguracja konta w Lumia i synchronizacja. I jest ok. Dzięki wszystkim którzy naprowadzili mnie na odpowiednią drogę do skutecznego załatwienia sprawy. :D
Temat zamknięty.

keinip