• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #525017  autor: Mordrag
 30 gru 2011, 23:25
Czy istnieje jakikolwiek sposób (bez rootowania telefonu) na pozbycie się niepotrzebnej i zawalającej miejsce aplikacji zwanej Facebook ?

Zrootowałem telefon i zamroziłem tą aplikację za pomocą Uninstaller Pro, zyskałem dzięki temu 20~25 mb wolnej pamięci ram (ten syf działa w tle nawet jak się nie korzystało z facebooka, uruchamia się po włączeniu telefonu) można też odinstalować tą aplikację za pomocą tego narzędzia. Ale mi chodzi o pozbycie się facebooka bez całej tej zabawy zwanej rootowanie. Chcę mieć czysty soft od producenta bez ingerencji mogącej spowodować niestabilność całego systemu nie mówiąc już o bezpieczeństwie.

Przypomina to czasy gdy z Windowsem XP narzucany był Windows Live Messenger. Gdybym chciał korzystać z fB w telefonie to po prostu bym go sobie ściągnął z Android Market ewentualnie odinstalował z telefonu (takiej możliwości bez roota nie ma) czy Google (a może producent telefonu ?) nie może wyjść z takiego założenia tylko każdemu narzucać kto z czego ma korzystać ? Tak jak branding Orange. Nikt go nie chce ale trzeba korzystać.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#525025  autor: Xy
 30 gru 2011, 23:46
Sam cały czas szukam jak tego dokonać... Nic tak nie wku*** jak "pomagające" aplikacje bez możliwości usunięcia ich :?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#525026  autor: wtd
 30 gru 2011, 23:48
Mordrag pisze:a może producent telefonu
Nie może tylko na pewno, integracja z fb to pomysł SE.
Mordrag pisze:zyskałem dzięki temu 20~25 mb wolnej pamięci ram
A aż tak mało tego ramu masz że zbawi cię to 20mb więcej?
Mordrag pisze:Chcę mieć czysty soft od producenta bez ingerencji mogącej spowodować niestabilność całego systemu nie mówiąc już o bezpieczeństwie.
Czysty soft od SE zawiera zintegrowanego FB, nawet SE się chwalił że wszystkiego jego modele z 2011 to mają. Nie podoba się, to zmień telefon na inny.

Jeżeli program był wgrany przez producenta i nie ma go na liście aplikacji do odinstalowania to na 99% nie da się go usunąć bez roota.

#525027  autor: Mordrag
 30 gru 2011, 23:50
Z włączoną operą mobile mam wolne 167 mb RAMu (z zamrożonym fB) Większość tel ma fB. Nawet te bez androida. 20~25 mb RAMu może i nie zbawi, ale aplikacja działa cały czas w tle żłopiąc baterię. Jednym słowem pasożyt.

PS: Nie podoba mi się twoja wskazówka na temat zmiany telefonu dlatego się do niej nie zastosuję :lol:

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#525034  autor: wtd
 31 gru 2011, 00:31
Mordrag pisze:ale aplikacja działa cały czas w tle żłopiąc baterię. Jednym słowem pasożyt.
Co to znaczy "działa w tle"? Jak aplikacja siedzi odpalona w pamięci ram i nie wykonuje żadnych działań (tj. nie używa procesora) to nie zużywa ani trochę energii. A dopóki jej nie klikasz i nie używasz, to zakładam że żadnych obliczeń w tle nie wykonuje, może oprócz chwili potrzebnej na załadowania po starcie systemu.

#525243  autor: Mordrag
 01 sty 2012, 17:56
Czasami używa do 5% procesora (gry i aplikacje znajomych) możesz uważać mnie za paranoika, ale po co mi coś z czego nie korzystam ? To tak jakbym wyjeżdżał z domu na miesiąc czasu, a urządzenia w domu pozostawiłbym podłączone do prądu (sam PC pobiera minimum 10w podłączony do prądu)

#525330  autor: BKX
 01 sty 2012, 23:37
Ogólnie wszystkie nowe modele mają to wgrane na stałe. HTC też dorzuca sporo śmieci jak na przykład gra Teeter i nie można jej usunąć bez roota. Nie wnikam czy ona czasem zabiera jakiś % procesora czy nie, bo przy takich ilościach jak 5% raz na jakiś czas nie robi widocznej różnicy. Pomyśl też, że decydując się na tej klasy telefon jesteś skazany na ładowanie urządzenia praktycznie codziennie (max. 2 dni), a to czy w trakcie podłączania urządzenia będzie na nim 15% czy 7% baterii nie będzie miało znaczenia, bo i tak do kolejnego dnia nie wytrzyma. Inna sprawa, że te modele właśnie do tych wszystkich głupot, w tym FB, zostały stworzone.

P.S. Zobaczy jeszcze na jakimś forum typowo od androida, czasem są magicy...

N5110i/N5510/N6210/SEK500i/N7600/N3300/SEK750i/N6288/N5700/LGKP500/NE71/N5800/Iphone 3G/SamsungWave/NE72/BB8520/HTCDesireHD/BB9810/MotorolaRAZRXT910/SonyXperiaP/HTCOneS/SamsungGalaxySIII/NokiaLumia820/SonyXperiaZ1

#525336  autor: wtd
 01 sty 2012, 23:59
BKX pisze: P.S. Zobaczy jeszcze na jakimś forum typowo od androida, czasem są magicy...
Ale cudów nie ma, jeżeli w ustawieniach aplikacji nie ma jakiejś zwykłej opcji zablokowania/usunięcia tego (a zakładam że Mordrag to sprawdził przed założeniem tematu), to znaczy że bez roota nie da się tego wywalić.
Mordrag pisze:Czasami używa do 5% procesora (gry i aplikacje znajomych)
Nie bardzo rozumiem to zdanie.

#526577  autor: grzegi
 07 sty 2012, 18:01
Zawsze można zrobić roota tymczasowego, wywalić zbędną aplikację i się "odrootować". Nie wiem czemu panuje taki powszechny strach przed rootowaniem telefonu? Nie ma to jak być zalogowanym na swoim własnym telefonie i mieć konto z ograniczeniami...
Mordrag pisze:Czasami używa do 5% procesora (gry i aplikacje znajomych)
Zobacz dokładnie jaki jest czas użycia procesora przez tą aplikację - to jest właściwy wyznacznik, a nie suchy procent. Może używać 5% procesora przez 10 sekund. Poza tym, jeśli nie będziesz używał danej aplikacji, to Andek i tak ją w końcu uśpi i "zabije"...