• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #513434  autor: piorunek
 05 lis 2011, 12:44
Ze względu na to że play nie daje rabatu za przeniesienie z karty do abo chcę migrować do innej sieci i później na abo.
Nr jest w firmie czyli cele zarobkowe to nie mogę pozwolić na wygaśnięcie nr na jakiś czas .
Więcej pytań niż opisu :P
Czy przechodzenie takie jest bezproblemowe :?:
do jakiej sieci najlepiej migrować żeby nie mieć zawiechy :?:
Ile czasu taka operacja trwa oraz koszta :?:
I czy warto podejmować się takiej próby :?:
Ostatnio zmieniony 06 lis 2011, 12:27 przez piorunek, łącznie zmieniany 1 raz.

#513449  autor: Maniek99
 05 lis 2011, 12:59
Przeniesienie trwa do 24h (o północy wyłaczają jedną kartę i aktywują drugą) i nic nie kosztuje.
Najsprawniej wychodzi przejście do T.

Do Orange ciężko przenieść numer (trzeba znaleźć kumaty salon), a w Plusie starter jest płatny.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 13:02 przez Maniek99, łącznie zmieniany 1 raz.

#513450  autor: pawcio1978
 05 lis 2011, 13:00
Piorunek:
I czy warto podejmować się takiej próby :?:
To już ty musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie.

#513630  autor: piorunek
 06 lis 2011, 00:11
Wiem że sam muszę odpowiedzieć dlatego jest kilka pytań.
Troszkę mnie wkurza, wkurzało i będzie wkurzać że lojalnego klienta gorzej się traktuje niż nowego (fakt że to się zmienia). I to też chodzi troszkę pokazać im że nie warto tak robić ale 1 przypadek na 100 coś takiego nie spowoduje.

Czy sprawne jest przejście z T do play :?:

#513631  autor: Spioszek
 06 lis 2011, 00:19
piorunek pisze:Czy sprawne jest przejście z T do play
Zawsze jest sprawnie z każdej sieci, jeśli tylko mają dobre dane z karty rejstracyjnej i nie mają bałaganu w salonie :).
Trzy razy już nr przenosiłem, problem był tylko raz, ale to z winy Mbank Mobile, po telefonie szybko i sprawnie załatwili przeniesienie.

#513730  autor: Daisy
 06 lis 2011, 15:15
Ja generalnie jestem negatywnie nastawiona do abo. Nie raz przekonałam się, że w pre-paidzie można mieć taniej (bo przecież sieci muszą się bardziej nagimnastykować by utrzymać klienta nie związanego umową). Osobiście nigdzie nie będę mieć taniej niż w heyah - tanie rozmowy za granicę + podwójne doładowanie, a o darmowych w heyah już nie wspomnę nawet :)
Kiedyś miałam tel na abonament i wydawałam jakieś trzy razy więcej niż po przejściu na pre-paid.

#513755  autor: piorunek
 06 lis 2011, 16:58
Również jestem tego zdania tylko to jest nr w celkach zarobkowych gdzie za ok 85 zł mies (teraz jest wydawane na doładowania 70zł mies.) dostanę sporo minut + po play za free i stacjo, pakiet netu 100 mb i może e72 (jeśli jest dostępna). A sama słuchawka nowa min 800 zł. Czyli będę miał sporo więcej za ok 15zł drożej na miesiąc i tel.

#513822  autor: rikitiki
 06 lis 2011, 22:28
jak ktoś trochę więcej rozmawia to może jest trochę taniej, ale dużo zachodu i łatwo o pomyłkę, które zje potencjalne oszczędności. Przykład: w salonie przy przejściu dali taką ofertę - a właściwe ulotkę ;), bez telefonu
za 39 zł: 300 minut, net z lejkiem. Przy kombinacjach można by mieć te 300 minut za 30zł chociaż w sumie nie wiem czy jak w pf się zmieni taryfę z np all inclusive internet na inną to co się traci: lejek ? pozostałe zł pakietu z 30 za 10 ?
Co ciekawe wydzwaniają ciągle z infolini do mojej mamy z propozycją przejścia na abo ale oferta jest chyba gorsza za to są dodatki typu 100 minut extra przez pół roku

#513839  autor: grzegi
 07 lis 2011, 00:01
rikitiki pisze: chociaż w sumie nie wiem czy jak w pf się zmieni taryfę z np all inclusive internet na inną to co się traci: lejek ? pozostałe zł pakietu z 30 za 10 ?
Traci się po pierwsze internet po doładowaniu. Żeby mieć MB w innych taryfach, musisz wykupić sobie pakiet. Złotówek pozostałych z pakietu 30 za 10 NIE tracisz przy zmianie taryfy.
rikitiki pisze:Co ciekawe wydzwaniają ciągle z infolini do mojej mamy z propozycją przejścia na abo
Wiesz klient abonamentowy jest cenniejszy, bo wiadomo, że przez 2 lata minimum będzie regularnym źródłem przychodów operatora. Klient prepaid może zmienić operatora z dnia na dzień.

#513969  autor: Daisy
 07 lis 2011, 18:11
grzegi pisze:
rikitiki pisze:Co ciekawe wydzwaniają ciągle z infolini do mojej mamy z propozycją przejścia na abo
Wiesz klient abonamentowy jest cenniejszy, bo wiadomo, że przez 2 lata minimum będzie regularnym źródłem przychodów operatora. Klient prepaid może zmienić operatora z dnia na dzień.
No właśnie - niby cenniejszy, a ma zazwyczaj gorzej od pre-paidowego ;)

#513976  autor: pakierhakierxd
 07 lis 2011, 18:45
Mi się wydawało że złotówki promocyjne się traci tak jak wszystko inne i zostają tylko środki na koncie głównym

Pozdrawiam :)

#513977  autor: KC-KARLOS
 07 lis 2011, 18:47
pakierhakierxd pisze:Mi się wydawało że złotówki promocyjne się traci tak jak wszystko inne i zostają tylko środki na koncie głównym
Złotówki promocyjne zostają zachowane po zmianie profilu we Freshu.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#513981  autor: pakierhakierxd
 07 lis 2011, 19:17
To fajne info,a pakiet internetowy wykupiony się traci co nie?

#513983  autor: KC-KARLOS
 07 lis 2011, 19:22
pakierhakierxd pisze:To fajne info,a pakiet internetowy wykupiony się traci co nie?
Wszystkie usługi i pakiety niezłotówkowe przepadają.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#517064  autor: piorunek
 21 lis 2011, 15:29
Jednak numer będzie migrował ponieważ:
-rabat jest 10% czyli ok 8zł miesięcznie
-rabat jest na czas nieokreślony czyli po umowie mam go na następną lojalkę (nie wiadomo czy to ruszą)
- i jest więcej minut ok 150 min.

Na podstawie Waszych postów + blisko duży salon wybrałem przeniesienie do dawnej ery

#517374  autor: Kruprz
 22 lis 2011, 19:41
Dla klientów, którzy chcą przejść z Fresh na Abo to najlepszym (choć troszkę kombinowanym) była by taka propozycja:

1. przechodzimy z numerem z Fresh na kartę do innego operatora,
2. wracamy od innego operatora do Play i bierzemy Abonament za 1zł w umowie na czas nieokreslony, w zamian dostajemy 60minut do wszystkich na 6msc lub na 6msc Stan Darmowy do Play.
3. Czekamy dwa (2) miesiące na tej taryfie (dokładnie dwie wystawione FV) i wysyłamy wypowiedzenie.
4. Play przetwarza te wypowiedzenie, dzwoni do nas konsultant i wybieramy ofertę jaka nas interesuje.

Oczywiście te oferty przez nich w takiej sytuacji dawane są korzystniejsze niż przy nowej aktywacji !!
Pisząc w skrócie robimy 2 lata starzu w sieci w tak naprawdę 2 miesiące :)

Pozdrawiam

#517468  autor: piorunek
 23 lis 2011, 12:57
Nie mówię że ta inżynieria jest zła, ale w moim przypadku takie rozwiązanie nie jest wskazane ponieważ telefon zarabia na siebie i nie mogę pozwolić na przestoje w produkcji :-D

#517527  autor: Kruprz
 23 lis 2011, 17:54
@piorunek
Rozumiem, ale podałem takie wyjście jako dodatkową możliwość. Wybór oczywiście i tak należy do Ciebie z której propozycji skorzystasz. Przynajmniej wiadomo, że takie wyjście tez jest i może w przyszłości będziesz chciał skorzystać :)

#518550  autor: mati80
 28 lis 2011, 13:41
W tej taryfie Longplay 1zł można uruchomić jakieś pakiety minut lub sms, podobnie jak w innych taryfach?

#518557  autor: pakierhakierxd
 28 lis 2011, 13:57
Niestety nie