• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #500362  autor: Spamer ;)
 31 sie 2011, 00:01
[center]Witam[/center]

Miałem nie poruszać tego tematu, bo nic się złego nie stało, ale mówię zapytam co mi szkodzi.
Otóż miałem dziś ok. 11:00 godziny przed południem dziwny telefon z numeru +44 7034505385, akurat telefonu nie miałem przy sobie i nie odebrałem rozmowy.
Chciałem oddzwonić na ten numer, ale nie odpowiada.
Numer ten nie można zidentyfikować w bazie danych po prefiksie, bo brak danych.
Ciekawi mnie kto dzwonił, a tym bardziej po co. Jeśli to ktoś z zagranicy, to nie mam nikogo tam z rodziny a ani tym bardziej znajomych.
Numer mam zarejestrowany w Play Fresh nigdzie nie rozdaje na prawo i lewo.
Traktuję to jako zwykła pomyłka, ale kto wie może w bazie danych żonglują moim numerem marketingowcy czy coś nie wiem. Co o tym myślicie? Mam się niepokoić?
Obrazek
[center]Pozdrawiam[/center]

#500363  autor: mkowalski
 31 sie 2011, 00:05
Information on phone number range +44 70345XXXXX

Number billable as personal number
Country or destination United Kingdom
Original network provider Cheers International Sales Limited
Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Telephone_ ... _numbering i http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_Numbering) mówi, że taka numeracja to Virtual Telephone Number, czyli numer telefonu bez przypisanej linii telefonicznej - VoIP, lub po prostu numer służący tylko do przekierowań (coś w stylu "Xtra Numeru" w Play).

[ Dodano: 2011-08-31, 00:13 ]
No i tak jak już było wiele razy pisane, Skype i inne VoIP-y przy połączeniach potrafią pokazywać takie właśnie wymyślone, fałszywe numery.

#500379  autor: gaskabalbinka
 31 sie 2011, 01:03
Niedawno miałem na swojego plusa połączenie z numerem kierunkowym z włoch. Też nie odebrałem, bo się bałem. :D

#500380  autor: Spamer ;)
 31 sie 2011, 01:14
mkowalski pisze:Skype i inne VoIP-y przy połączeniach potrafią pokazywać takie właśnie wymyślone, fałszywe numery.
Dzięki za info. Wpisałem ten numer na Czarną Listę i już się do mnie nie dodzwoni mam nadzieje.
gaskabalbinka pisze:Też nie odebrałem, bo się bałem.
Nie tyle co bać, co to że się nie zna takiego numeru wcale i nie można się do niego dodzwonić. Pomyłki się zdarzają, ale człowiek obawia się wszystkiego.

#500386  autor: McCm
 31 sie 2011, 07:46
Przede wszystkim to ja radzę nigdy nie próbować oddzwaniać na nieznane numery - już wielokrotnie słyszeliśmy o naciągaczach, którzy puszczali sygnał z jakiegoś numeru premium i sporo ludzi oddzwaniało.

#500444  autor: Spamer ;)
 31 sie 2011, 13:13
McCm pisze:Przede wszystkim to ja radzę nigdy nie próbować oddzwaniać na nieznane numery
Posłucham twojej tezy, aczkolwiek zawsze oddzwaniam, nie lubię głuchych telefonów, dobrze że mam włączone ACR to mnie nie dręczą z numerów zastrzeżonych.

#500561  autor: aizo
 31 sie 2011, 23:33
Dokładnie nie oddzawaniac
Dlaczego?
Kiedyś ktoś opisywał podoba sytuacje.
Nawet mówił, że miał telefon przy sobie ale nie zdąrzył odberac.Sygnał dosłownie sekundowy.
Oddzwonił i stracił kase(chyba 30zł)
Na jakiej zasadzie?
Oddzwonił od razu zgłosił sie automat z informacją to połączenie kosztuje 30zł i po sygnale kasy nie było

Połączenie nie może być zrealizowane.

#500621  autor: Spioszek
 01 wrz 2011, 11:37
takie drogie połączenia mają jakieś specialne nr?
np z * przed nr czy coś w tym stylu?

#500623  autor: KC-KARLOS
 01 wrz 2011, 11:43
darkangel pisze:takie drogie połączenia mają jakieś specialne nr?
np z * przed nr czy coś w tym stylu?
Tak, numery z * to numery o podwyższonej opłacie. Zazwyczaj są taryfikowane za każdą rozpoczętą minutę rozmowy.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#500637  autor: Spamer ;)
 01 wrz 2011, 13:00
Karlos20 pisze:Zazwyczaj są taryfikowane za każdą rozpoczętą minutę rozmowy.
Dosłownie za każdą sekundę, połączenia wykonanego na taki numer.

#500641  autor: KC-KARLOS
 01 wrz 2011, 13:06
Dosłownie za każdą sekundę, połączenia wykonanego na taki numer.
To też prawda. Trzeba uważać również na numery zaczynające się od 70xxxxxxx
Oto cennik z sieci Play na połączenia z tego typu połączeniami. Dotyczy akurat Abonentów Play Domowy - ale i również wszystkich klientów telefonii komórkowej Play. -> http://www.play.pl/resources/pdf/Oferta ... -01-11.pdf

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟