• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #496286  autor: bartekxyz
 13 sie 2011, 12:13
Witam, mam od wczoraj abo w Play jak w temacie, oferta za 99zł na 12 miesięcy bez modemu czyli za 59zł miesięcznie. Powiedzcie mi, jak jest z tym nocnym transferem? Czy faktycznie jest on bez limitu? Czy jeśli powiedzmy teoretycznie mam możliwość połączenia z najszybszą możliwą prędkością(4mbit) to z prostej matematyki mając te nocne 9 godzin w zakresie 00:00 - 9:00 mogę ściągnąć: 4mbit/s * 60 na minute * 60 na godzinę * 9 godzin / 8 na megabajty = 15.8GB co noc? Czyli ~480 GB miesięcznie? Za free? Ktoś używa tak naprawdę intensywnie transferowo tą opcję i może potwierdzić darmowość i prawdziwy brak limitu? I czy jest to na cały okres abo? Z góry dzięki i pozdrawiam całe forum.

#496288  autor: KC-KARLOS
 13 sie 2011, 12:31
Nocny transfer w Twojej ofercie jest na cały okres abonamentu - tą usługę masz już wliczoną w abonament.
Są takie kwiatki, że w NT sieć, ze względów technicznych przerywa transmisję danych po pobraniu 2,06 GB, ale ta sytuacja nie występuje u każdego.
Nie ma miesięcznego limitu transferu danych w ramach "nocek" - pamiętać musisz, żeby nie przekroczyć limitu podstawowego, który jest konsumowany w dzień od 9:00 do 23:59. W przeciwnym wypadku ograniczą prędkość (do 4 kB/s czyli 16kbit/s) i będzie ona dotyczyć również "nocek".

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#496317  autor: Spamer ;)
 13 sie 2011, 14:48
Karlos20 pisze:(do 4 kB/s czyli 16kbit/s)
Poprawka 16 kb/s = 2 kB/s.

#496366  autor: KC-KARLOS
 13 sie 2011, 18:32
Spamer ;) pisze:Poprawka 16 kb/s = 2 kB/s.
Dzięki za poprawienie, Spamer!
Jedno jest pewne, po przekroczeniu limitu podstawowego w ramach abo, obniżają prędkość.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#496372  autor: Blank
 13 sie 2011, 18:43
U mnie odłączają się po ok. 1,5 GB, ale ustawiłem sobie, aby system automatycznie łączył się po przerwaniu więc mam to w d*.
Swoją drogą, w czerwcu w swoim abonamencie Play Online 69 w ramach Nocnego Transferu (który u mnie też jest bezpłatnie, ale w promocji) ściągnąłem ponad 100 GB danych. Średnia prędkość pobierania w nocy wynosiła 215-220 kB/s, a ja nie ściągałem we wszystkich dniach i nie zawsze dawałem pełną kolejkę.
Podkreślam, że maksymalna prędkość downloadu wynosi w tej ofercie 2 Mbps czyli 256 kB/s, a maksymalny dostępny limit nocny to (teoretycznie) ~230 GB, a w praktyce ~180-200 GB. U ciebie będzie dwa razy więcej czyli maksymalnie możesz wyciągnąć 350-400 GB (wahania prędkości, podłączanie i odłączanie, etc)

Więc, faktycznie limitu nie ma, ALE można używać tylko programów, które nie głupieją po rozłączeniu od sieci, bo w przeciągu jednej nocy możesz mieć rozłączone połączenia nawet kilka razy.

Dla usprawiedliwienia, teraz w nocy nie wykorzystałem jeszcze nic, a w dzień dopiero ~2 GB (mój okres rozliczeniowy kończy się 31-go), ale jak tylko zrobię miejsce na dysku to nie podaruję Playowi tych 230 GB za to, że olewają mnie w reklamacjach dotyczących prędkości wysyłania...
Dodatkowo "wyłudzę" od nich 3 GB danych za e-fakturę, którą mi włączyli z automatu, a w kolejnym miesiącu wyłączę :lol:

Tak więc korzystaj - jeśli możesz i jeśli nie mieszkasz w Szczecinie :lol: :P

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament