• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #493124  autor: kamaz222
 30 lip 2011, 08:57
Witam,
mam do was pytanko odnosnie możliwosci zdjecia simlocka w sieci ERA (T-mobile).
Zaczne od tego że umowa ERA MIX została podpisana w 04.12.2008r. na 3 lata (nokia 3110 classic) do grudnia 2011 mam utrzymać ważnośc konta. Jak wiemy w tym okresie były sprzedawane tel z simlockami, a Era bez simlocków zaczeła sprzedawac w styczniu 2009 roku.
I własnie chciałbym się dowiedzieć czy przysługuje mi darmowe zdjęcie simlocka??
Może macie jakis dokument/regulamin ERY albo UKOUIK-u (o ile taki jest) stwierdzający czy przysługuje mi prawo do zdjecia bądź nie simlocka.

#493126  autor: mkowalski
 30 lip 2011, 09:08
Z tego co mi wiadomo, po wprowadzeniu telefonów bez blokady, aby zdjąć sim-locka trzeba było okazać dowód zakupu z datą późniejszą niż 23.01.2009. Ale wiem też, że na starych umowach był zapis, że po okresie zastrzeżonym możesz bez żadnej opłaty zdjąć blokadę.

Pojawia się tylko pytanie, na ile salony przestrzegają granicznej daty 23.01.2009. Najlepiej, jeśli masz u siebie salon firmowy, pójdź i po prostu zapytaj czy mogą to zrobić.

//EDIT
Oba wymienione wyżej warunki są niezależne, czyli wystarczy spełnić jeden z warunków:
* telefon kupiony po 23.01.2009
* zakończona umowa promocyjna
Ostatnio zmieniony 30 lip 2011, 11:05 przez mkowalski, łącznie zmieniany 1 raz.

#493130  autor: Mel
 30 lip 2011, 10:17
Ściągałam w salonie firmowym w ub roku. Zero problemów, kilka minut i po wszystkim. Pani się upewniła tylko czy minęły dwa lata od zakupu telefonu (miałam umowę jesień 2007 - jesień 2009, ściągałam rok temu). Miałam dowód zakupu, umowę, gwarancję, wszystkie potrzebne i niepotrzebne dokumenty, ale pani nie była nimi zainteresowana (co nie oznacza, ze w innym salonie tez nie będą zainteresowani).

W @ napisali mi tak:

Blokadę można usunąć wyłącznie w salonach firmowych sieci Era. W tym celu należy zadzwonić lub odwiedzić salon firmowy i podać typ telefonu oraz numer IMEI. Następnie, w wyznaczonym dniu należy udać się do salonu sieci Era z telefonem oraz dokumentacją zakupu (oryginalną fakturą zakupu oraz oryginalną kartą gwarancyjną aparatu) i wówczas SIM Lock zostanie usunięty.

Nie umawiałam się, nie dzwoniłam, po prostu poszłam do salonu.

U Ciebie teoretycznie wygląda to tak, ze będziesz mógł ściągnąć simlocka za darmo po ostatnim obowiązkowym doładowaniu (ew jeśli umowa jest tez na czas, nie tylko na doładowania - nie orientuje się w mixach za dobrze, ale wiem, ze niektóre są tylko na ilość doładowań - to po upływie czasu na jaki była zawarta ). Oczywiście, tak jak radzi mkowalski najlepiej się dopytać w salonie.

#493162  autor: Maniek99
 30 lip 2011, 12:22
Liczy się chyba tylko te 24m-ce od kupna telefonu (mowa o tych z przed 23.01.2009).
Miałem dwuletnią umowę, wydłużoną w wyniku jej zawieszenia i przy zdjęciu locka brana była pod uwagę tylko data z faktury, a sama umowa jeszcze trwała kilka m-cy.

Lepiej przedzwonić najpierw do konkretnego salonu, czy mają możliwość zdjęcia locka, bo informacje z mapki (jaki to rodzaj salonu) czasem są przekłamane.

#493185  autor: mkowalski
 30 lip 2011, 14:13
Maniek99 pisze:Liczy się chyba tylko te 24m-ce od kupna telefonu (mowa o tych z przed 23.01.2009).
Miałem dwuletnią umowę, wydłużoną w wyniku jej zawieszenia i przy zdjęciu locka brana była pod uwagę tylko data z faktury, a sama umowa jeszcze trwała kilka m-cy.
To już chyba zależy od konkretnej umowy. Pamiętam że na jednej, wiele lat temu, miałem zapis, że blokadę można za darmo zdjąć w salonie operatora dopiero po zakończeniu umowy, jednak nie wcześniej niż po 24. miesiącach.

#493196  autor: Quetzal
 30 lip 2011, 14:48
Mel pisze:Ściągałam w salonie firmowym w ub roku. Zero problemów, kilka minut i po wszystkim. Pani się upewniła tylko czy minęły dwa lata od zakupu telefonu (miałam umowę jesień 2007 - jesień 2009, ściągałam rok temu). Miałam dowód zakupu, umowę, gwarancję, wszystkie potrzebne i niepotrzebne dokumenty, ale pani nie była nimi zainteresowana (co nie oznacza, ze w innym salonie tez nie będą zainteresowani).
U mnie było dokładnie tak samo. Mniej więcej rok temu ściągałem w salonach simlocki z kilku telefonów. Z jednego telefonu się nie dało (ale to była kwestia techniczna).
Też miałem pewne obawy jak to będzie, trzy razy się upewniałem czy na pewno zrobią to za darmo, a poszło tak sprawnie, że nim skończyłem pytać telefon był już odblokowany. Co ciekawe na stanowisku obok inna klientka także ściągała sim-locka. Konsultanci załatwiali to bardzo szybko. Być może zależny im nawet na pośpiechu bo klient ściągający simlock (i sprawdzający od razu konkurencyjnym simem czy działa) nie jest zapewne najlepszą reklama dla sieci.

Ps. Zaznaczam, że wszystkie telefony miały paragony sprzed 2 lat.

#493235  autor: Mel
 30 lip 2011, 20:17
Quetzal pisze:Konsultanci załatwiali to bardzo szybko. Być może zależny im nawet na pośpiechu bo klient ściągający simlock (i sprawdzający od razu konkurencyjnym simem czy działa) nie jest zapewne najlepszą reklama dla sieci.
Ja nie musiałam sprawdzać czy sim był ściągnięty - pani sama wyciągnęła fioletowo-białą kartę i sprawdziła :mrgreen:

#493481  autor: kamaz222
 01 sie 2011, 09:45
tak wiec dostałem odpowiedz od BOA t-mobile. I kosultant napisał mi że przysługuje mi darmowe prawo do zdjecia simlocka, ale po upływie terminowej umowy