• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #492889  autor: bogdan85
 29 lip 2011, 00:14
Witam
W marcu kupiłem telefon SE Elm wraz z przedłużeniem umowy. Po kilku miesiącach zaczął występować następujący problem:

Na wyświetlaczu pokazuje się komunikat: Tylko alarmowe

Nie mogę nawiązać połączenia z numerami alarmowymi

Otwierając listę ostatnich połączeń, próbując nawiązać połączenie lista odświeżała się ale połączenie nie było nawiązywane lub zostaje dokonana nieskuteczna próba nawiązania połączenia.

W czasie występowania problemu nikt nie może nawiązać ze mną połączenia, nie dochodzą sms-y

Czas występowania problemu: kilka do kilkudziesięciu minut.

Częstotliwość występowania problemu: od jednej krótkiej awarii raz na kilka dni, ostatnio 2-3 razy dziennie.

W tym samym czasie telefon z tej samej sieci (PLAY) trzymany w drugiej ręce działa, także wykluczam problemy sieciowe. Poza tym kilka razy zgłaszałem problem u operatora paodając konkretną datę i godzinę występowania problemu, operator twierdzi, że nie jest to w żadnym razie wina sieci.

Telefon wraz z opisem usterki oddałem do reklamacji, wrócił z adnotacją o braku uszkodzeń oraz o wgraniu najnowszego oprogramowania. Serwis zalecał ustawienie preferencji sieci na GSM, cały czas były właśnie takie ustawienia.
Po kilku dniach problem znowu zaczął się powtarzać.

Alcatel OT301 ==> Nokia 3310 ==> Nokia 3510i ==> SE K550i ==> SE Elm ==> Nokia X2-00

#492890  autor: orson_dzi
 29 lip 2011, 00:25
bogdan85 pisze:także wykluczam problemy sieciowe
Ale problemu z kartą wykluczyć nie można. Włóż ją do innego telefonu i sprawdź.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#492907  autor: KC-KARLOS
 29 lip 2011, 08:31
bogdan85, sprawdź też, czy masz ustawiony ręczny wybór sieci - jeśli to wykluczysz, sprawdź kartę SIM, czy z nią wszystko w porządku.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#492931  autor: bogdan85
 29 lip 2011, 11:09
Karta sim jest OK, sprawdzałem ja na innym telefonie, robiłem duplikat karty.

W trakcie opisywanej awarii przy ręcznym wyborze sieci do wyboru mam tylko Orange.pl z ikona przekreślonego koła.

Preferowane sieci to najpierw Plus, Vodafone, tego akurat dokładnie nie pamiętam.

Alcatel OT301 ==> Nokia 3310 ==> Nokia 3510i ==> SE K550i ==> SE Elm ==> Nokia X2-00

#492933  autor: KC-KARLOS
 29 lip 2011, 11:16
bogdan85 pisze:Karta sim jest OK, sprawdzałem ja na innym telefonie, robiłem duplikat karty.

W trakcie opisywanej awarii przy ręcznym wyborze sieci do wyboru mam tylko Orange.pl z ikona przekreślonego koła.

Preferowane sieci to najpierw Plus, Vodafone, tego akurat dokładnie nie pamiętam.
A telefon był ustawiony na 3G czy zwykłym GSM?

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#493076  autor: bogdan85
 29 lip 2011, 21:38
Telefon był ustawiony na GSM, później zmieniałem na GSM/3G. Na obu ustawieniach sytuacja wyglądała tak samo.

#493123  autor: Xy
 30 lip 2011, 08:46
Serwis do dópy, to po pierwsze. Po drugie taki objaw wskazuje na uwaloną antenę. Miałem taki sam problem w swoim Ericssonie (starym bo starym (R310s) ale z opisu było dokładnie to samo i przyczyną była antena). Masz simlocka zapewne (Orange...) więc włóż inną kartę i zobacz czy dalej problem będzie się powtarzał. Wyszukiwanie sieci ustaw na automat.
Jeśli nic nie pomoże to idź do innego serwisu i ładnie opisz problem. Jeśli zaś kolejne osoby sobie nie poradzą z tym telefonem to sprzedaj w cholerę to kłopotliwe guano i kup coś porządnego.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#493150  autor: bogdan85
 30 lip 2011, 11:49
Telefon nie ma simlocka, wysyłany był do serwisu SE na gwarancji. Jak już wspomniałem, wrócił z serwisu z opisem "brak uszkodzeń" ponieważ opisywana awaria nie wystąpiła podczas pobytu telefonu w serwisie. Też stawiałem na antenę.
Teraz chwile awarii nagrałem innym telefonem, przegrałem na swój i ponownie wysłałem telefon do serwisu.