• Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Wszystko, co dotyczy awarii w sieciach stacjonarnych i komórkowych.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #470068  autor: Blank
 11 kwie 2011, 19:48
witam, dziś od godziny 14:45 na terenie Szczecina i być może większego terenu nie działa internet w ofertach orange free, ofnk, business everywhere i głosowych.
Powodem awarii zapewne jest chęć podziękowania klientom za ostatnie ataki na play, który miał zdecydowanie krótsza awarie. Jak zwykle orange milczy i próbuje zamiatac sprawę pod dywan.
Pomimo że awaria trwa już przeszło 5 godzin sieci orange nie spieszy się z jej naprawieniem.
A jak u was?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 17:07 przez Blank, łącznie zmieniany 1 raz.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #470069  autor: kmis
 11 kwie 2011, 19:55
divhashmorex pisze:witam, dziś od godziny 14:45 na terenie Szczecina i być może większego terenu nie działa internet w ofertach orange free, ofnk, business everywhere i głosowych.
Powodem awarii zapewne jest chęć podziękowania klientom za ostatnie ataki na play, który miał zdecydowanie krótsza awarie. Jak zwykle orange milczy i próbuje zamiatac sprawę pod dywan.
Pomimo że awaria trwa już przeszło 5 godzin sieci orange nie spieszy się z jej naprawieniem.
A jak u was?

Pozdrawiam

Jak donosi kumpel z Radomia to samo, brak mozliwosci polaczenia z internetem, bok informuje o awarii.

#470072  autor: shider
 11 kwie 2011, 20:11
W Poznaniu również nie działa - Orange Free i internet w Orange Abonament

#470073  autor: kerim36
 11 kwie 2011, 20:12
Bielsko-Biala to samo - zarowno 2G i 3G

voice dziala
net lezy - ponawianie prob polaczenia skutkuje dopiero po kilkudziesieciu minutach, a jak juz sie rozlaczysz to mozesz probowac nastepne kilkadziesiat minut

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#470075  autor: stypulkovski
 11 kwie 2011, 20:36
OFnk - leży Internet. Działają SMSy/rozmowy. Internet leży od około 14.30.

#470083  autor: Blank
 11 kwie 2011, 21:15
Doprecyzuje informacje z pierwszego postu, mając nowe informacje, tak aby wszyscy dobrze zrozumieli.

W dniu dzisiejszym nastąpiła KOLEJNA (comiesięczna) ogólnopolska awaria zardzewiałej sieci komórkowej (Orange) (patrz: Usługa Płać i Płacz).
W ramach podziękowań od sieci Orange za ostatnie krytyczne komentarze ich użytkowników na temat awarii w Play (o czym telepolis pisało w tym newsie) trwającej zaledwie godzinę, PTK Centertel - operator sieci Orange zdecydował się odciąć od internetu (prawdopodobnie) wszystkich użytkowników lub ich znaczną część. Internet nie działa zarówno w dedykowanych ofertach internetowych (Orange Free, OFnK), ofertach głosowych (Orange GO, POP, One i inne oferty na kartę/mix/abonament), jak i ofertach biznesowych i jakichkolwiek innych (np. Business Everywhere).
Przez pierwsze dwie godziny (14:45-16:30) operator próbował uciszyć sprawę, zaś gdy to się nie udało, około godziny 16:30 poprzez Biuro Obsługi Klienta (płatne połączenie) na prośbę użytkowników zaczął informować o awarii.
Awaria trwa już blisko 8 godzin i specjaliści nie zdołali sobie z nią poradzić.

Pozdrawiam

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#470084  autor: weissmann
 11 kwie 2011, 21:17
Potwierdzam, nie działał przesył danych, ale już działa (Poznań).

#470098  autor: create
 11 kwie 2011, 21:39
Biała Podlaska - też nie działało i nie działa
mało tego, mimo 12 giga darmowych jeszcze na 3msc transferu pożera mi z konta głownego zamiast z tych darmowych :/ jakieś sugestie?
od kilkunastu dni tak mam :|
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 21:48 przez create, łącznie zmieniany 1 raz.

#470106  autor: kerim36
 11 kwie 2011, 21:47
create pisze: jakieś sugestie?
od kilkunastu dni tak mam :|
reklamacja

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#470109  autor: maciek764
 11 kwie 2011, 21:58
U mnie (Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza nie działa teraz, nie działało kilka godzin temu). Dobrze, że miałem kartę Fresha z pakietem internetowym.

#470110  autor: weissmann
 11 kwie 2011, 22:08
Jednak po rozłączeniu i ponownej próbie nawiązania sesji, telefon się nie łączy, nie wskakuje nawet literka "H" od HSDPA... fail na całego.

#470113  autor: Blank
 11 kwie 2011, 22:19
No widzisz :) Weismann, nie chwal dnia przed zachodem słońca :)

Dziś zmienia się z Orange. Oby inne sieci nie brały przykładu z Orange (nie chodzi mi o awarię, a o informowanie). U mnie wskakuje na 3G (telefon), u wujka też (tyle, że w Play ma 3.5G). No, ale z internetem się nie połączysz.
Połączenie Pakietowe nie może zostać ustanowione. Próba uwierzytelnienia zakończyła się niepowodzeniem. Sprawdź konfigurację sieci.

To już czwarta awaria w Orange w tym roku i piąta w ciągu 5 miesięcy. Poprzednie były mniej dotkliwe, ale były. Średnio co miesiąc jedna awaria. Po prostu gratulacje.
A jak taki Play miał pierwszy raz w tym roku awarię to TelePolis zaraz trąbiło. Tu cisza.

WitekT, napiszcie o tej awarii!

#470116  autor: comptonek
 11 kwie 2011, 22:19
Przewidywany czas usunięcia awarii - godziny poranne.

Prośba - dajcie spokój infolinii, *800 naprawdę nie ma na to ŻADNEGO wpływu.

Jestem Doradcą, też nie mam internetu i też mnie to wk... denerwuje. Natomiast atakowanie infolinii nic nie zmieni.

#470117  autor: KamaZ
 11 kwie 2011, 22:21
Przed chwilą sprawdzałem Orange Free na kartę i również nie działa w Tomaszowie.

#470119  autor: weissmann
 11 kwie 2011, 22:24
Właśnie, skoro SMS działają, mogli wysłać eskę do ludzi, o co chodzi, co nie działa i kiedy to poprawią, no tak, ale to by się przyznali do błędu, a tak zauważą to tylko ci, którzy akurat tego internetu próbowali użyć.

Żal i wiocha - oczywiście pan wyśmiewacz 4G od Playa Jabczyński też milczy, a jakże...

#470120  autor: maciek764
 11 kwie 2011, 22:26
Jak na ironię aktualnie dostęp do sieci (i to bardzo dobrej jakości) oferuje mi jechany przez wszystkich Play. Ciekawe co takiego poszło uprawiać seks że cała Polska leży.

#470130  autor: anddroix
 11 kwie 2011, 23:31
Kur** no, awarie się zdarzają, ale informacje o nich powinny znaleźć się na stronie głównej orange.pl! Zarabianie na i tak już pokrzywdzonych klientach dzwoniących do BOK to szczyt bezczelności. Mam szczerą nadzieję, że operator anuluje to obciążenie :?

#470134  autor: Prepaid
 11 kwie 2011, 23:39
No ku*wa to ja myślałem że jak mam 0.00 zł na koncie w OFnk to nie mogę wejść na neta, to wziąłem kredyt myśląc że net zadziała a tu lipa. Trzeba kartę Orange wyj*bać do kosza. T-mobile wejdzie i pozamiatane.

#470135  autor: weissmann
 11 kwie 2011, 23:45
W Poznaniu coś kombinują, próbują chyba naprawić - zasięg 3G lata jak szalony od 1 do 4 kresek.