• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #438118  autor: twoj_ruch
 28 paź 2010, 22:32
Witajcie,

posiadam nokię n97 mini i mam skonfigurowaną pocztę na Gmail (e maile miałyby się zaciągać na telefon)- login i hasło dobrze wpisane więc to na pewno nie w tym problem. Telefon nie potrafi mi ściągnąć ani wysłać poczty. Udało mi się to do dnia dzisiejszego zrobić (NIE WIEM JAK !!) dwukrotnie (pierwszy raz jak konfigurowałem pocztę)

Telefon jak sprawdzam na skrzynce w Narzędzia>inf o pol to tam wyświetla się TRYB OFFLINE i nie wiem jak zmienić na on-line. Dodatkowo mam tam w stanie połączenia - połączenie nieaktywne.

Poradźcie co zmienić bym bez przeszkód ściągał sobie pocztę ze "serwera"

Dzięki wielkie za wszelaką pomoc

pzdr
Sławek
Ostatnio zmieniony 29 paź 2010, 11:57 przez twoj_ruch, łącznie zmieniany 1 raz.

#438158  autor: dario321
 29 paź 2010, 10:24
a profil telefonu masz ogolny i jest zasieg gsm?
moze musisz zmienic punkt dostepu do internetu.

#438163  autor: twoj_ruch
 29 paź 2010, 10:39
profil telefonu mam ogólny, jako punkt dostępu mam ustawiony internet

#438172  autor: Jaca
 29 paź 2010, 11:34
twoj_ruch pisze:Telefon jak sprawdzam na skrzynce w Narzędzia>inf o pol to tam wyświetla się TRYB OFFLINE i nie wiem jak zmienić na on-line
Tryb offline się wyświetla ponieważ skrzynka nie jest połączona w tym momencie.
posiadam nokię n97 mini i mam skonfigurowaną pocztę na Gmail (e maile miałyby się zaciągać na telefon)- login i hasło dobrze wpisane więc to na pewno nie w tym problem. Telefon nie potrafi mi ściągnąć ani wysłać poczty.
Zrób tak jak jest opisane tutaj KLIK plus sprawdź czy masz skonfigurowany telefon tak jak jest podane w poniższym opisie:
# Włącz protokół IMAP w ustawieniach swojego konta Gmail.
# Wybierz pozycje ,,Messaging" > ,,Options" > ,,Settings" > ,,E-mail" > ,,Mailboxes" (,,Wiadomości" > ,,Opcje" > ,,Ustawienia" > ,,E-mail" > ,,Skrzynki pocztowe").
# Jeśli na tym telefonie nie była nigdy wcześniej konfigurowana poczta e-mailowa, wybierz pozycję ,,Yes" (Tak), aby zdefiniować nową skrzynkę pocztową. Jeśli masz już inne skrzynki pocztowe, wybierz pozycję ,,Options" (Opcje), a następnie ,,New mailbox" (Nowa skrzynka pocztowa).
# Wybierz przycisk ,,Start", aby uruchomić kreatora konfiguracji.
# Wybierz opcję ,,IMAP4", a następnie wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
# Wpisz swoją nazwę użytkownika Gmaila (łącznie z ,,@gmail.com") jako adres e-mailowy i wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
# Wpisz ,,imap.gmail.com" jako serwer poczty przychodzącej i wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
# Wpisz ,,smtp.gmail.com" jako serwer poczty wychodzącej i wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
# Wybierz odpowiedni punkt dostępu, a następnie wybierz przycisk ,,Next" (Dalej).
# Wpisz opisową nazwę skrzynki pocztowej konta e-mailowego.
# Po skonfigurowaniu skrzynki pocztowej wybierz ją na ekranie ustawień skrzynki pocztowej e-mail.
# Wybierz pozycje ,,Connection settings" > ,,Incoming e-mail" (,,Ustawienia połączenia" > ,,Przychodząca poczta e-mailowa").
# Wpisz swoją nazwę użytkownika (łącznie z ,,@gmail.com") i hasło do Gmaila.
# Wybierz opcję ,,SSL/TLS" jako zabezpieczenia (porty) i zdefiniuj swój port jako ,,993".
# Wybierz przycisk ,,Back" (Wstecz).
# Wybierz pozycję ,,Outgoing e-mail" (Wychodząca poczta e-mailowa).
# Wpisz swoją nazwę użytkownika (łącznie z ,,@gmail.com") i hasło do Gmaila.
# Wybierz opcję ,,StartTLS" jako zabezpieczenia (porty) i zdefiniuj swój port jako ,,587".
# Wybierz przycisk ,,Back" (Wstecz) i zmień inne ustawienia zgodnie ze swoimi preferencjami.

#438175  autor: dario321
 29 paź 2010, 11:44
ewentualnie mozesz sobie zainstalować oryginalnego klienta poczty od Googla; http://www.google.com/intl/pl_pl/mobile/mail/index.html

aplikacji nie trzeba w żaden sposób konfigurować,trzeba wpisać tylko login i haslo :)

#438253  autor: twoj_ruch
 29 paź 2010, 19:09
Dario321, niestety ale logowanie przez stronkę mnie nie interesuje ale i tak dzięki !!

Jaca wszystko OK tylko (nie wiem czy posiadasz n97mini) ale tam jest coś takiego jak automatyczne konfigurowanie skrzynki pocztowej. Ja sam nie tworzę według schematu skrzynki. Gdy daję ustawienia > ogólne > nowa skrzynka pocztowa to wyskakuje mi komunikat "testowanie połączeń sieciowych" a następnie łączenie z serwerem poczty e-mail i mam do wyboru listę kilku przykładowych skrzynek pocztowych (yahoo, gmail, onet, wp, interia, o2 i inne) i jak ja chcę skonfigurować swojego e-mail ze stronki Gmail.com to wybieram Gmail i mam do wpisania adres e mail. Po wpisaniu go telefon pobiera mi automatycznie ustawienia poczty e-mail i ... (tu jest problem) bo wyskakuje mi komunikat nie można nawiązać połączenie z serwerem. Spróbuj ponownie później

Teraz usunąłem starą skrzynkę i próbowałem założyć nową ale nadal występuje problem z połączeniem się z serwerem

Gdzie może tkwić problem ??

pzdr

#438314  autor: Jaca
 30 paź 2010, 00:09
Jaca wszystko OK tylko (nie wiem czy posiadasz n97mini) ale tam jest coś takiego jak automatyczne konfigurowanie skrzynki pocztowej. Ja sam nie tworzę według schematu skrzynki. Gdy daję ustawienia > ogólne > nowa skrzynka pocztowa to wyskakuje mi komunikat "testowanie połączeń sieciowych" a następnie łączenie z serwerem poczty e-mail i mam do wyboru listę kilku przykładowych skrzynek pocztowych (yahoo, gmail, onet, wp, interia, o2 i inne) i jak ja chcę skonfigurować swojego e-mail ze stronki Gmail.com to wybieram Gmail i mam do wpisania adres e mail. Po wpisaniu go telefon pobiera mi automatycznie ustawienia poczty e-mail i ... (tu jest problem) bo wyskakuje mi komunikat nie można nawiązać połączenie z serwerem. Spróbuj ponownie późniejSpróbuj jeszcze raz uruchomic konfigurację, ale tym razem połącz się z netem przez wifi.

Teraz usunąłem starą skrzynkę i próbowałem założyć nową ale nadal występuje problem z połączeniem się z serwerem

Gdzie może tkwić problem ??

pzdr
Zrób to wszystko jeszcze raz, ale połącz się przez wifi.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, 10:05 przez Jaca, łącznie zmieniany 1 raz.

#438343  autor: dario321
 30 paź 2010, 09:13
a masz w ogole polaczenie z internetem (aktywny pakiet gprs),przegladarka sie laczy?
moze antywirusa masz zainstalowanego i on blokuje?
moze sprobuj wyslac automatyczna konfiguracje ustawien do internetu?

#439363  autor: twoj_ruch
 04 lis 2010, 14:25
no więc witam po świętach... niestety ale nie mogłem wcześniej. dzisiaj próbuję podążać według wskazówek ale.. są problemy. Wydaje mi się że może musze inaczej skonfigurować "połączenia". No ale po malutku..

jak chcę wejść na jakąkolwiek stronę internetową to używając internetu nie ma z tym najmniejszych problemów. Natomiast jak połączę się z WiFi i chce poprzez WiFi wejśc na stronkę to niestety ale wyskakuje mi "błąd serwera"

Może (i zapewne tak jest) w tym tkwi problem ??

#439430  autor: dario321
 04 lis 2010, 19:43
czyli... wyszukuje Ci siec wi-fi i zaczyna laczyc,a po chwili-blad serwera.
zakladajac,ze laczysz sie ze swoim wlasnym routerem uwazam,ze ma on wlaczone jakies zabezpieczenie np. filtrowanie adresow mac
(czy router to livebox?)

#439458  autor: twoj_ruch
 04 lis 2010, 21:12
mam w pracy jak i w domu dostęp do WiFi.. nie ma problemu bym się połączył z routerem ale jak chcę wejść na internet przez wifi (już po połączeniu z siecią) to wyskakuje mi info że nie może wejść na daną stronę ... brak połączenia z serwerem... nie mam zabezpieczeń które blokują połączenia. Sprawdzałem na ogólnodostępnym wifi (na rynku lub też w galeriach handlowych) i jest tak samo... może to kwestia ustawień że nie chce się połączyć z serwerem ?

Można gdzieś wysłać do siebie ustawienia gprs lub też ogólne konfiguracje (ustawienia telefonu) odnośnie połączeń tak by można było zapisać ustawienia ?

#439668  autor: twoj_ruch
 05 lis 2010, 22:35
sukcesssssssss

po zaciągnięciu ustawień wszystko poszło znakomicie i już zaciągam pocztę...

dzięki wielkie za pomoc !!!