• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #430433  autor: Ricki1980
 19 wrz 2010, 15:26
Jako, ze jestem tutaj dopiero co zarejestrowanym użytkownikiem, pragnę się na początku przywitać i od razu przechodzę do sprawy. Od jakiegoś czasu w moim mieście Rawicz (Wielkopolska) siec Play posiada swój własny nadajnik GSM/UMTS. Początkowo zasięg był bardzo dobry w pomieszczeniach jeśli chodzi o GSM i dobry jeśli chodzi o 3G. W ubiegłym roku po wichurze maszt na którym znajdowały sie anteny zawalił się. Aby się ratować Play zainstalował sie na pobliskim kominie, niestety obiekt jest sporo niższy, a ja w linii prostej jestem od niego oddalony o ok 1200m. Na zewnątrz zasięg jest ok, ale wewnątrz pływa, raz jest 3G, raz 2G, a czasami włącza się PLUS. Ok dwóch tygodni temu w odległości ok 150m ode mnie postawiono maszt. W pozwoleniach UKE wynika na to, że ma to być PLAY. Dziś będąc na spacerze zrobiłem kilka zdjęć. Mam w związku z tym do Was pytanie, ile czasu mija od postawienia wieży, do uruchomienia usług?

Zdjecia nowego masztu (w tle maszt Plusa)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tutaj obecny obiekt oddalony o ok 1200m

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

#430436  autor: elrond
 19 wrz 2010, 15:45
Nie ma dokładnej reguły. Zwykle Play, jeśli nie ma problemów technicznych czy "społecznych", stosunkowo szybko odpala nowe nadajniki. Przykładowo Plus ma dużo pozwoleń-widmo, które przez długi czas nie są realizowane. Jeśli maszt już stoi to może to być nawet kwestia dni. Co innego jeśli by go nie było wcale. Jak jest - to chyba długo nie trzeba będzie czekać.

#430437  autor: Ricki1980
 19 wrz 2010, 15:51
Maszt juz stoi, co widać na trzech pierwszych zdjęciach, niestety nie wiem, czy te anteny są na GSM i 3G, czy tylko na GSM lub 3G. Nie widać żadnych przewodów w konstrukcji masztu. Co do sprzeciwów, to raczej nie będzie, bo to teren prywatny i w najbliższym sąsiedztwie są same zakłady pracy i supermarket, a sam maszt jest na tyłach budynku z częściami samochodowymi i sklepem komputronika.

#430470  autor: ms93
 19 wrz 2010, 18:54
U mnie na wsi stoi od 2 tygodni maszt, ale nadal nie dziala, bo nie ma radiolinii.
Dokladnie to samo, co u Ciebie - maszt taki sam i tez nie ma radiolinii.

#430474  autor: Ricki1980
 19 wrz 2010, 18:59
Specjalnie wziąłem lornetkę, aby dokładniej przyjrzeć sie temu obiektowi, który ładnie widzę z okna i faktycznie radiolinii nie widzę, ale przewody do anten tak. Wiązka oplata jedną z nóg masztu jak wąż.

#430591  autor: kello
 20 wrz 2010, 09:15
Ten sam, play ma jeden rodzaj wiez kratownicowych. A anteny wisza, jak mowisz ze swiatlowody rowniez to znaczy ze pewnie z tydzien, poltora i bedzie BTS.

#430683  autor: rogmaniek
 20 wrz 2010, 15:47
Ricki1980 pisze:Ok dwóch tygodni temu w odległości ok 150m ode mnie postawiono maszt. W pozwoleniach UKE wynika na to, że ma to być PLAY. Dziś będąc na spacerze zrobiłem kilka zdjęć. Mam w związku z tym do Was pytanie, ile czasu mija od postawienia wieży, do uruchomienia usług?
Ale masz fajnie, kolejna stacja (bo chyba nie zastąpi tej obecnej) :-D Ale co tu się dziwić, skoro Polkomtel ma w Twoim mieście i okolicach cztery BTS'y i trzy (jak dobrze liczę :P ) Node'y. Info mam z super stronki BTSy w Wielkopolsce.

Cieszy mnie, że w końcu, także w mniejszych miastach czy miejscowościach (chyba już z musu, bo "kończą" się konstrukcje, na których mogą zawiesić anteny) budują własne maszty :wink:

Nio, to życzę szybkiego odpalenia stacji ;-)

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!