• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #425088  autor: Damiano-pl
 24 sie 2010, 23:01
Witam.

Zwracam się do was z gorącą prośbą o pomoc, gdyż mam trochę wątpliwości dot. zakupu internetu.

- Obecnie mam łączę 2Mbit/s, jest to sieć LAN z sąsiadami. Zamierzam kupić internet u jakiegoś innego operatora i trochę się uniezależnić, a zarazem przyśpieszyć trochę neta. Połączenie idzie przez kabel, ale zamierzam kupić router żeby wszystko szło bezprzewodowo.
- W domu znajduje się telefon z TP, nie znam za bardzo taryfy, jest jednak ona bardzo stara i nie można do niej dokupić neostrady, jednak pracownik salonu Orange zaleca, by nie rezygnować z tej taryfy, gdyż jest to taryfa, której nie ma już w ofercie i jest korzystna(28zł/msc).

Dostałem propozycję z Orange w promocji Internet dla Firm z zestawem internetu mobilnego. W ramach promocji mam do wyboru router WiFi Siemens Gigaset 504AG lub Netgar DGN1000, oba za 47,58zł(z VAT) oraz otrzymuję dodatkowo modem Huawei E1752 oraz starter Orange Free na kartę. Prędkość jaka mnie interesuje to 6Mbit(89zł), 10Mbit(95zł) lub 20Mbit(101zł).

Proszę teraz o pomoc. Na czym w ogóle polega funkcjonowanie takiego internetu bezprzewodowego z modemu na kartę? Czytałem, że są tam jakieś transfery danych(np. 2GB), jednak zupełnie nie rozumiem na jakiej zasadzie opiera się działanie i zużycie takich danych.
Po drugie, czy bardziej nie opłacałoby mi się np. internet z Netii(8Mbit za 59zł) lub zrezygnować z tego telefonu z TP i wziąć telefon + internet z Netii(8Mbit za 49zł + telefon Wieczory i Weekendy 49zł) ?

Zdaję sobie sprawę, że moje pytania mogą być w którymś miejscu trochę niezrozumiałe, dlatego proszę o wyrozumiałość i pomoc. Jestem niestety laikiem w tych sprawach.

#425095  autor: Marens
 24 sie 2010, 23:48
Damiano-pl pisze:jednak pracownik salonu Orange zaleca, by nie rezygnować z tej taryfy, gdyż jest to taryfa, której nie ma już w ofercie i jest korzystna(28zł/msc)
Też zalecamy aby plan Socjalny pozostał jak najdłużej się da.
Damiano-pl pisze:Prędkość jaka mnie interesuje to 6Mbit(89zł), 10Mbit(95zł) lub 20Mbit(101zł).
Może warto wziąć dla abonenta prywatnego:
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... m_discover

6Mbit - 68zł
10Mbit - 76zł
20Mbit - 84zł

Router też jest dostępny w tej promocji
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... m_discover
Damiano-pl pisze:Na czym w ogóle polega funkcjonowanie takiego internetu bezprzewodowego z modemu na kartę? Czytałem, że są tam jakieś transfery danych(np. 2GB), jednak zupełnie nie rozumiem na jakiej zasadzie opiera się działanie i zużycie takich danych.
Taki do laptopa, nic innego jak iPlus itp. (przez łącze komókowe)
Tylko tutaj nie ma umowy terminowej. Płacisz za ilość przesłanych danych.

http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 2686663468
Damiano-pl pisze:Po drugie, czy bardziej nie opłacałoby mi się np. internet z Netii(8Mbit za 59zł) lub zrezygnować z tego telefonu z TP i wziąć telefon + internet z Netii(8Mbit za 49zł + telefon Wieczory i Weekendy 49zł) ?
Netia jest dobra jeśli chodzi o ceny.
Jakość obsługi klienta i pomoc techniczna pozostawia wiele do życzenia.
Jak masz plan za 28zł z TP to podejrzewam, że mało dzwonisz z telefonu.
Po co brać wyższy pakiet jeśli się z niego specjalnie nie korzysta.

Internet z Orange jest dobrym pomysłem, gdyż jest to Neostrada pod zmienioną nazwą na Orange Freedom. Jest to w tej samej grupie kapitałowej.

#425105  autor: thonka
 25 sie 2010, 00:32
ktos z domownikow ma moze abonament w erze? ;)

pytam, bo ostatnio jest w erze promocja, gdzie za samo posiadanie abonamentu u nich internet stacjonarny jest 25% taniej, a przy przeniesieniu dodatkowo do nich numeru stacjonarnego jest na internet nastepne 25% rabatu.

posiadajac tylko abonament w erze (ew. zamiast tego wybierajac tylko przeniesienie numeru stacjonarnego do ery) + internet dajmy na to 10/20mbit wydasz 94,25zl (6mbit to wydatek 86,75zl czyli niewiele mniej).
posiadajac 50% rabatu (czyli abonament komorkowy + przeniesienie numeru stacjonarnego), internet 6mbit to koszt 34,5zl (czyli ze stacjonarnym 69,50zl + abonament komorkowy), a 10/20mbit to koszt 39,50zl (czyli 74,5zl + abonament komorkowy).
router u nich to koszt 49zl

linia domowa w erze to 35zl za 60 minut (do ery i na stacjonarne) z naliczaniem sekundowym.

10mbit w orange + socjalny to wydatek 99zl (10mbit na 24 miesiace kosztuje 71zl), 6mbit wyjdzie po 91zl. jezeli masz karte sim w orange dostaniesz dodatkowo 60 minut w formie pakietu zlotowek ;)

ceny na 12 miesiecy w orange sa takie jak podal Marens

nie wiem tez, czy przypadkiem dalej nie ma promocji, gdy podpisujac umowe na internet w orange w salonie, bedziesz mogl w ciagu 7 dni wybrac orange free 39,5 z 2GB transferu za 9zl miesiecznie przez cala umowe (61zl aktywacja), niestety modemy kosztuja tam jednak dosc sporo (srednio ok. 300zl).

wszystko rozchodzi sie tylko o to na jaka opcje beda mozliwosci techniczne w twojej lokalizacji, przy czym nie zdziwilby mnie fakt, jakbys z orange mogl miec nawet 20mbit, a od kazdego innego operatora maksymalnie 6mbit ;)
Marens pisze:Jest to w tej samej grupie kapitałowej.
ile to juz razy bylo tak, ze niektorzy na neostradzie mieli lepsze warunki techniczne niz w orange? ;)

tu wszystko zalezy od dobrech checi samej TP

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#425132  autor: Fafral
 25 sie 2010, 10:45
Ja radzę się zastanowić nad tym telefonem stacjonarnym. Jak masz plan socjalny w w TP.SA to pewnie mało korzystasz. Zastanów się czy chcesz płacić 49 zł za coś co jest Ci tak naprawdę zbędne.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#425163  autor: Damiano-pl
 25 sie 2010, 12:34
Po krótkim namyśle stwierdzam, że rzeczywiście nie warto ruszać tego telefonu socjalnego, tutaj raczej pozostawię wszystko bez zmian.

Jest jednak jedno ale...
Wybierz internet Orange Freedom - wystarczy, że masz linię telefoniczną tp z możliwością świadczenia usługi szerokopasmowego dostępu do internetu.
Pracownik Orange powiedział, że nasza obecna taryfa telefoniczna nie spełnia tego warunku i trzeba by ją zwiększyć, a to jest właśnie nieopłacalne ze względu na to, że obecnie płacimy mało (28zł/msc). Dlatego zaoferowano nam ten internet dla Firm, do którego nie trzeba będzie zmieniać planu taryfowego na telefon.
Zatem chyba nie pozostaje mi nic innego, jak wybrać ten internet dla firm, mimo iż jest droższy od domowego, prawda?

W takim razie powiedzmy, że wybieram 10Mbit/s na 12 miesięcy, wynosi mnie to 95zł. Jednorazowo płacę 47,5zł za router bezprzewodowy. Wszystko wydaje się w miarę jasne, jednak wciąż mam kilka wątpliwości.

- wybierając 20mbit/s zapłacę 5zł więcej/msc, jednak czy rzeczywiście znacząco odczuję tę różnicę prędkości? Z internetu ściągam jakieś dane co jakiś czas, głównie surfuję.

- w ofercie, którą otrzymałem z Orange oferowany jest ten modem Huawei E1752 oraz starter Orange Free na kartę. Załóżmy w takim razie, że wybieram doładowanie za 25zł, dostaję za to 1,25GB transferu danych na 30 dni. Czy jest to w ogóle opłacalne, jeśli za modem miałbym jeszcze dodatkowo zapłacić powiedzmy te 200zł?

Czy nie jest to bardziej opłacalne kupić osobno taki modem z internetem mobilnym za 39,5zł/msc(modem za 29zł) i mieć za to 2.5GB transferu? http://www.orange.pl/portal/map/map/wiz ... 253865#cur

Tutaj właśnie mam kolejny dylemat. Oferta na kartę jest interesująca ze względu na to, że z tego internetu przenośnego korzystałbym raczej sporadycznie. Dlatego wolałbym nie brać abonamentu za 39.5zł tylko ze względu na tani modem, a potem z tego internetu nie korzystać. I w tym momencie pojawia się kolejne pytanie.

- jakie jest zużycie tych danych transferowych? Używając takiego modemu gdzieś w podróży i powiedzmy 2h dziennie ile wykorzystam przez miesiąc? I czy ktoś wie jaka jest cena tego modemu w ofercie Orange free na kartę, która została mi zaoferowana?

#425172  autor: Maniek99
 25 sie 2010, 13:37
Jeżeli nie dadzą Freedom dla ludu, to niech spadają na drzewo.
Dla żadnego innego opa BSA, telefon z abo socjalnym nie będzie problemem.

Jeżeli chodzi o net mobilny, to najczęściej dużo bardziej opłaca się samemu zdobyć modem. Zyskujesz wtedy krótszą umowę i niższą_cenę/wyższe_limity.

http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4109538
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4389738

Co do limitów, jak się postarasz (youtube, duże pliki), to 1GB w pół dnia wypstrykasz.
tym bardziej że w necie komórkowym limit jest liczony jako suma ściągniętych i wysłanych danych.

Jeżeli będziesz korzystał tylko z WWW bez flasha (po blokujesz reklamy), GG i tekstowej poczty, to może na miesiąc starczy.

#425188  autor: Damiano-pl
 25 sie 2010, 14:37
Szczerze mówiąc ta oferta http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4109538 wydaje mi się całkiem interesująca.

6Mbit/s za 75zł + Orange Free 39.5 za 9zł, a modem mógłbym kupić np. tu http://allegro.pl/nowy-modem-huawei-e17 ... 62540.html o prawie 100zł taniej niż w Orange.

Czy jednak znowu nie powiedzą mi, że założenie takiego łącza jest niemożliwe ze względu na to, że mam ten abonament socjalny?

#425190  autor: amigo007
 25 sie 2010, 14:59
Damiano na pewno nie! Mój znajomy jakieś 2 lata temu brał orange freedom na planie socjalnym z tp. W ogóle w orange nie powinno ich interesować jaki masz plan taryfowy w telefonie stacjonarnym, ważne że jest aktywna linia. No chyba że chcą dla większej swojej prowizji, namówić cię na telefon stacjonarny w orange. Jak zamówisz przez stronę internetową, to wystarczy tam wpisać numer telefonu jaki masz obecnie i przechodzisz dalej. Ja też mam plan tp socjalny i bez problemu przechodzę do podsumowania zamówienia 8)

#425191  autor: Maniek99
 25 sie 2010, 15:02
Pewnie powiedzą, bo wyczuli podatny grunt, prawdopodobnie dostają coś extra za umowy na firmę.

Nie wiem skąd to ograniczenie, z tego co pamiętam właśnie Freedom w przeciwieństwie do Neo dało się zamówić na abo socjalnym.

Ciekawe co powiedzą w innym telepunkcie.

#425192  autor: amigo007
 25 sie 2010, 15:06
Damiano to zamów sobie przez internet i po kłopocie.

#425202  autor: Fafral
 25 sie 2010, 15:40
Damiano nie słuchaj się tych ludzi jak masz plan socjalny to go masz ich nie powinno to obchodzić.
10 i 20 Mbit/s to nie odczujesz jakoś super przy przeglądaniu stron, ale jak masz 10zl różnicy to lepiej brać szybszy.

Zastanów się nad tym mobilnym bo może akurat gdzieś znajdziesz lepszą ofertę.
Ja na Twoim miejscu wziąłbym sam internet stacjonarny. Bez dodatków i bez zmieniania planu taryfowego.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S