• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #423866  autor: sporysz
 18 sie 2010, 21:44
Witam,

Właśnie zaczynam przygodę z Netią jako moim dostawcą sieci. Dzisiaj przyszedł mi modem ADSL. Pani na infolinii powiedziała mi że aktywacja nastąpi 27 sierpnia. Czy jest szansa że net będzie działał wcześniej? Czy ie ma sensu się bawić w instalację i czekać do 27?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

sporysz

#423896  autor: kerim36
 19 sie 2010, 07:58
jest szansa, ze bedzie szybciej. proboj co kilka godzin sprawdac czy masz juz zsynchronizowane lacze

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#423902  autor: Rafix
 19 sie 2010, 08:37
Sprzęt przychodzi teoretycznie na ok. 2 tygodnie przed aktywacją usługi.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#424083  autor: sporysz
 20 sie 2010, 00:05
kerim36 pisze:jest szansa, ze bedzie szybciej. proboj co kilka godzin sprawdac czy masz juz zsynchronizowane lacze
Dzięki, dzisiaj jest kiszka. Będę codziennie sprawdzał, chociaż do 27 sierpnia jeszcze trochę czasu zostało :cry:

sporysz

http://bezdruku.pl/

#424117  autor: galtom
 20 sie 2010, 11:31
Tez bym sie nie nastawial na wczesniej - ale nigdy nic nie wiadomo :-) Sprawdzić nie zaszkodzi.
Jaka predkosc wykupiles i w jakiej technologii?

Pozdrawiam,
Galtom

#424124  autor: Stefek
 20 sie 2010, 11:56
Nie ma takiej możliwości,jeżeli powiedzieli Ci że 27 to będzie 27:)sprawa wygląda tak 24 dni robocze internet i telefon na wlr bsa,14 na llu na łączu aktywnym na nie aktywnym to nawet do 2 miesięcy:)

#424129  autor: sporysz
 20 sie 2010, 12:21
galtom pisze: Jaka predkosc wykupiles i w jakiej technologii?
Wykupiłem 20 Mbit/s bez telefonu w technologii LLU. Wg Skanerka Netii maksymalna prędkość ma być 12,5 Mbit/s.

#424130  autor: galtom
 20 sie 2010, 12:21
A na miedzi Netii?

Pozdrawiam,
Galtom

#424131  autor: sporysz
 20 sie 2010, 12:23
Stefek pisze:Nie ma takiej możliwości,jeżeli powiedzieli Ci że 27 to będzie 27:)sprawa wygląda tak 24 dni robocze internet i telefon na wlr bsa,14 na llu na łączu aktywnym na nie aktywnym to nawet do 2 miesięcy:)
To dobrze że mam do 18 września net od obecnego dostawcy.

sporysz

[ Dodano: 2010-08-20, 12:29 ]
galtom pisze:A na miedzi Netii?
Oj, tego nie wiem. W tym wątku jest podana charakterystyka mojego łącza przez Skanerka Netii.
Z tego co się orientuję to u mnie nie jest tylko infrastruktura TP SA, ale instalatorzy ciągnęli nowy kabel "za puszki".

Pozdrawiam,

sporysz

http://bezdruku.pl/

#424409  autor: barni
 21 sie 2010, 22:40
Stefek pisze:Nie ma takiej możliwości,jeżeli powiedzieli Ci że 27 to będzie 27:)
Niestety Stefek mijasz się z prawdą...ja miałem przewidzianą aktywację na maj a dostałem pod koniec czerwca i to po klikunastu telefonach do infolinii oraz centrali firmy... oraz gdyby nie to że troszkę się znam na tym nie miałbym sygnału do dziś ponieważ Panowie którzy istalują przyłącze nie znają się zupełnie na swojej robocie...mi chcieli podłączyć sygnał netii na aktywnym kablu z tp...i mała uwaga na koniec...przeanalizuj dokładnie swoją pierwszą fakturę netia oszukuje klientów...

#424503  autor: plusik67
 22 sie 2010, 16:02
Witam.Rok temu miałem przeboje z Netią. Każdą rozmowę z konsultantem zapisujcie. Towarzystwa jak nie pogonisz i nie postraszysz nic nie robi. Każdą zmianę umowy sprawdzajcie 2 razy. Mnie naliczali wieczory choć były darmowe.Na Internet czekałem 2 miesiące. Teraz zmieniłem z 2 -ki na 20 i od 10 dni nie mogę odbierać bo nie dostarczyli routera. Ręce opadają.Ale generalnie firma jak już jesteś po przejściach to jest oki.

#424602  autor: sporysz
 23 sie 2010, 10:09
barni pisze:ja miałem przewidzianą aktywację na maj a dostałem pod koniec czerwca i to po klikunastu telefonach do infolinii oraz centrali firmy...
Już miałem małe kłopoty przy podpisaniu umowy i nauczyłem się że najlepiej załatwiać wszystko przez rzecznika prasowego Netii. On przekazuje moją interwencję do BOK i wtedy kontaktuje się ze mną ktoś kompetentny.
barni pisze:przeanalizuj dokładnie swoją pierwszą fakturę netia oszukuje klientów...
Dzięki, ważna informacja, będę studiował :wink:
plusik67 pisze: Każdą rozmowę z konsultantem zapisujcie. Towarzystwa jak nie pogonisz i nie postraszysz nic nie robi. Każdą zmianę umowy sprawdzajcie 2 razy.
To też istyotne. Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc. Od 27 VIII jak nie będzie sygnału zaczynam walkę wszystkimi kanałami. Jeszcze 5 dni.

Pozdrawiam,

sporysz

#424607  autor: Stefek
 23 sie 2010, 10:31
[quote="plusik67"]Witam.Rok temu miałem przeboje z Netią. Każdą rozmowę z konsultantem zapisujcie. /quote]

Każda rozmowa jest nagrywana więc wystarczy że zapiszesz nazwisko konstulatna!

na miedzi czeka sie tyle samo jak na llu

Dodano: 2010-08-23, 10:35
Niestety Stefek mijasz się z prawdą...ja miałem przewidzianą aktywację na maj a dostałem pod koniec czerwca i to po klikunastu .[/quote]

To chyba inny przypadek niż opisany w temacie? Wiadomo że opóźnienia sie przecież zdarzają,nie napisałem że będzie miał net 27 tylko że nie będzie miał wcześniej a to różnica.

Co do techników to Netia w wiekszości przypadków korzysta z tych samych techników co tp:)

#424608  autor: Rafix
 23 sie 2010, 10:55
Nikt tu się nie mija z prawdą. Jeżeli aktywacja ma być 27, to wtedy powinna być. Nie wcześniej nie później. A jeżeli będzie jakieś opóźnienie to już masz podstawę do reklamacji i Netia nie może jej nie uznać. Za każdy dzień bez usługi, gdy powinna być przysługuje 1/30 miesięcznego abonamentu do zwrotu. I nie piszcie, że nie warto walczyć, bo jakby tak każdy zadbał o swoje, to może by się coś zmieniło.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#424610  autor: Stefek
 23 sie 2010, 10:59
Bez sensu że z góry zakładacie że 27 tego netu nie będzie!

#425096  autor: sporysz
 25 sie 2010, 00:08
Rafix pisze: Jeżeli aktywacja ma być 27, to wtedy powinna być. Nie wcześniej nie później. A jeżeli będzie jakieś opóźnienie to już masz podstawę do reklamacji i Netia nie może jej nie uznać
Tylko widzisz, informację o terminie aktywacji uzyskałem dzwonić na infolinię Netii. Nie mam, niestety, tego na papierze ani w SMSie, Tak więc w przypadku opóźnienia nie wiem na jakiej podstawie mógłbym reklamować jakość usługi.
plusik67 pisze:Witam.Rok temu miałem przeboje z Netią. Każdą rozmowę z konsultantem zapisujcie.
A tego właśnie nie zrobiłem, bo rozmawiałem z Infolinią przed założeniem wątku :cry:
Mimo że nie zakładam
Bez sensu że z góry zakładacie że 27 tego netu nie będzie!

to wolę zabezpieczyć by nie zostać po 18 września bez netu. A dotychczas jako klient nie miałem z Netią do czynienia.

Pozdrawiam,

sporysz

#425264  autor: barni
 25 sie 2010, 21:32
Tylko widzisz, informację o terminie aktywacji uzyskałem dzwonić na infolinię Netii. Nie mam, niestety, tego na papierze ani w SMSie, Tak więc w przypadku opóźnienia nie wiem na jakiej podstawie mógłbym reklamować jakość usługi.
Zgodnie z Warunkami Wykonywania umowy netia powinna aktywować usługę w terminie 40 dni od podpisania umowy- mam to w piśmie reklamacyjnym przesłanym od netii -dostałem rekomensatę w kwocie 154,29 więc jest o co walczyć!

#426296  autor: sporysz
 30 sie 2010, 14:28
No i nastał długo oczekiwany dzień 27 sierpnia kiedy to mój net miał ruszyć z kopyta...
Po południu zasiadłem do komputera, podłączyłem modem, komp, przejściówkę i po raz kolejny odpaliłem płytkę instalacyjną. Wszystko szło sprawnie do momentu aktywacji usługi. Komputer sprawnie połączył się z serwerem Netii i wyskoczyło okno wpisz numer umowy i tutaj ZONK! Cały czas wyskakiwał komunikat nieprawidłowy numer umowy...
No to sru na Infonetię by pogadać z kim trzeba.Długość rozmowy 25 minut, w tym dwóch konsultantów . Efekt? nr umowy prawidłowy, łącze "uwolnione" ale brak przyłącza. Przy moim koncie abonenckim adnotacja że przyłącze będzie aktywne do 9 września.
barni pisze:Zgodnie z Warunkami Wykonywania umowy netia powinna aktywować usługę w terminie 40 dni od podpisania umowy- mam to w piśmie reklamacyjnym przesłanym od netii -dostałem rekomensatę w kwocie 154,29 więc jest o co walczyć!
Teraz pytanie: jak liczyć te 40 dni? Czy wliczane są tylko robocze, czy wszystkie? Co to jest to przyłącze? Czy to jakiś problem, czy bełkot B.O.K. ?

Pozdrawiam i czekam na pomoc i oświecenie...

sporysz

#426303  autor: Stefek
 30 sie 2010, 14:55
40 dni roboczych jest to jak wspominałem okres aktywacji gdy masz łącze nie aktywne( to oznacza że nie posiadasz numeru telefonu w TP,Netii) na łączu aktywnym sam internet powienien zostać podłączony po 14 dniach roboczych,a jak z telefonem to po 24 dniach roboczych.Szkopuł z tym że jak masz net tam do 18 czy któregoś to net powinien pójść dopiero właśnie 18! Teoretycznie przyłączenie następuje w nocy!Przyłączenie czyli aktywacja usługi,puszczenie neta.Z tego co powiedzieli Ci konsultanci wynika że wszystko jest przyjęte do realizacji a net powinen pójść 8.Chyba miałeś pecha i trafiłeś na jakiegoś świeżaka na infolinii i dlatego nie potrafił CI powiedzieć ocb!

#426596  autor: sporysz
 31 sie 2010, 13:28
Stefek pisze:Chyba miałeś pecha i trafiłeś na jakiegoś świeżaka na infolinii i dlatego nie potrafił CI powiedzieć ocb!
Dokładnie!
Jeden z konsultantów potarzał przez 15 minut w kółko "muszę jeszcze coś sprawdzić" i przetrzepał mnie na wszystkie sposoby w temacie identyfikacji :D

Drugi gość był konkretniejszy

sporysz

Chciałem o coś jeszcze zapytać: gdy już usługa będzie aktywna, to zostanę przez Netię o tym powiadomiony? Pan na Infolinii twierdził że 9 wrzesień to data graniczna. Zaznaczył jednak, że może stać się to wcześniej...
Mi już się znudziło sprawdzać codziennie aktywność łącza, dlatego pytam...

[ Dodano: 2010-09-14, 12:19 ]
barni pisze:Zgodnie z Warunkami Wykonywania umowy netia powinna aktywować usługę w terminie 40 dni od podpisania umowy- mam to w piśmie reklamacyjnym przesłanym od netii -dostałem rekompensatę w kwocie 154,29 więc jest o co walczyć!
Dzisiaj mija 40 dzień mojej Odysei z Netią (nie licząc sobót i niedziel) . Moich przygód końca nie widać. Na razie czekam na fachofcóf by umówić się na podłączenie przyłącza. Jak wszystko zakończy się sukcesem, to opiszę moje niewiarygodne przygody ;).

Na razie ograniczę się do pytania: jaka jest procedura reklamacyjna związana z niedotrzymaniem 40 dniowego terminu podłączenia usługi? Do kogo mam pisać i kiedy: teraz czy po założeniu net (ii)a ?
Proszę o radę bo płazem im tego nie puszczę.

Pozdrawiam,

sporysz