• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #394524  autor: Ghard Lage
 20 mar 2010, 22:41
Witam! Aktualnie posiadam Nokie e51 w play. Ogólnie jestem zadowolony z tego telefonu, jednakże jest już trochę zniszczony po za tym niedługo kończy się umowa. Dlatego powoli rozglądam się za nowym telefonem oraz ofertami (rozważam przejście do innej sieci ale tylko przy zachowaniu starego numeru). O to moje wymagania odnośnie telefonu:
Dobra bateria
Poręczny
Może być slider lub tradycyjny raczej nie dotykowiec (chyba, że by to było dobrze rozwiązane)
Sprawny interfejs
Symbian ewentualnie windows mobile ale ma chodzić sprawnie!
Czytnik kart pamięci
wyświetlacz min. 2,5"
wifi
umts
aparat nie ważny
dobra jakość rozmów
wygodne przeglądanie internetu (!)
wygodne zarządzanie wifi
czytnik dokumentów (word,pdf,excel)
Dobry wyświetlacz
ładowanie przez usb
Możliwość korzystania z telefonu jako modem w laptopie

Proszę o oferty rozsądnie cenowo. Najlepiej w abonamencie/mixie 50zł do 200zł. Aha i fajnie by było jakby w abonamencie był pakiet internetowy wliczony w cenę. Z tego co wiem to era i play oferują taką możliwość. Mogą być też sprzedawane bez simlocka ale tak do 800zł i najlepiej na raty.

Mile widziany wbudowany moduł GPS.

[ Dodano: 2010-03-21, 16:14 ]
Witam to znowu ja. Zastanawiam się nad ofertą LongPlay 49 + LongPlay TELEFON + do tego 100MB za 5zł albo pakiet 500MB za 15zł (to będzie zależało czy telefon będzie miał wifi). A telefony, które wpadły mi w oko to
Nokia e52 za 99zł - faworyt ale nie wiem czy jakość wykonania mnie zadowoli bo podobno gorsza niż ta w e51 za to bateria zarąbista,
Nokia 5530 - duży wyświetlacz dotykowy na plus jeśli to to samo co w nokii 5800 jeśli gorszy to odpada aha i brak GPSa no i taka sobie cena 149zł,
NOKIA 6700 CLASSIC - dobry aparat i dobra cena niestety nie wiem czy to rekompensuje brak wifi cena:49zł aha i na czym polega AGPS?
Samsung B7300 Omnia Lite - duży wyświetlacz, windows mobile (złe doświadczenie po toshibach), gps, wifi ale to samsung (chociaż mam notebooka samsunga i jest spoko) cena:199zł

[ Dodano: 2010-03-21, 16:18 ]
Aha interesują mnie tylko sieci gdzie mogę dokupić rozsądny pakiet internetowy.

#394838  autor: Fafral
 22 mar 2010, 13:07
Może Samsuga Galaxy

Dotykowy.
Otwarty System
Dostęp do aplikacji
8 GB pamięci
Aparat 5 mpx
Bateria w sam raz.

Albo Samsung Galaxy Spica (on jest tańszy od w/w i ponoć lepszy)

Co myślisz?

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#394890  autor: Ghard Lage
 22 mar 2010, 16:28
Chodzi o Samsung i5700 Galaxy Lite?

Hmm spoko ale ten android... Jak stoi sprawa z aplikacjami? Słyszałem, że to bardzo internetowy system ale na czym to polega? A i chciałbym wiedzieć co ten system oferuje czego nie ma konkurencja ^^. Potrzebuję stabilnego, niezamulającego systemu, jak android wypada na tym tle? Słyszałem, że jego internetowość można ograniczyć do wifi, jednakże załóżmy że będę korzystał z tych wszystkich wodotrysków to jaki pakiet internetowy będzie potrzebny 500MB? Interesują mnie programy takie jak: słownik (ang-pol, pol-ang, niem-pol, pol-niem inne też mile widziane), darmowa nawigacja, dobra przeglądarka, czytniki wordów itp. Aha i czy samsung coś grzebał coś w tym androidzie? Bo ich soft nie zachwyca stylistyką ^^.

PS: Czy ma możliwość podłączenia go jako modemu do lapka? I czy jest to dla niego szkodliwe bo moja e51 jako modem dostaje nieźle po d**** ^^.

#395036  autor: Fafral
 23 mar 2010, 09:58
Galaxy Spica :)

Z tym modemem to wydaję mi się, że można, ale nie jestem pewien.

Androdi lubi pobierać dane bez Twojej wiedzy:P więc trzeba z marketu odrazy program ściągnąć, aby nie pobierał tych aktualizacji, synchronizacji etc. wtedy 500 MB spokojnie wystarczy.

Android to android nie masz się co bać, że bedzi jakiś samsungowaty.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#395225  autor: Ghard Lage
 23 mar 2010, 22:44
No jeszcze trochę czasu do końca umowy jest. Może dorwe gdzieś tego samsunga w swoje łapy to go opcykam ^^. Recenzja ma ok ale boję się jakiś dupereli, które mogą mnie w przyszłości wkurzać (np. w e51 brak możliwości ustawienia tapety na cały ekran - trzeba se robić motyw). Aha a co sądzicie o e52? Tradycyjny fonik w rozsądnej cennej z dobrymi parametrami.

#395226  autor: orson_dzi
 23 mar 2010, 22:51
Ghard Lage pisze:np. w e51 brak możliwości ustawienia tapety na cały ekran - trzeba se robić motyw
Np. w każdym telefonie z Symbianem jest tak samo ;) .
Jest program, który pozwala ustawić tapetę na pełny ekran.

E52?
Porównując ją do Twojej E51 masz większy ekran, GPS, mocniejsza baterię, szybsze działanie, aparat z autofocusem, lepszej jakości dźwięk.
Na minus wg mnie jest wykonanie ale tu zdania są podzielone.
Egzemplarze sprzed 1 października ubiegłego roku mają problemy ze spasowaniem obudowy i gubieniem zasięgu.
Widziałem i te nowsze, i te starsze i tym wykonaniem mnie E52 nie przekonuje. Spasowanie jest dobre ale ten plastik nie bardzo przemawia do mnie swoją jakości. Poza tym telefon jest jak dla mnie za lekki, co w połączeniu właśnie z tym plastikiem stawia w moich oczach, pod względem wykonania, E52 za E51 i daleko za E71.

Ale to tylko moja opinia.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#395229  autor: beka1990
 23 mar 2010, 23:03
Sam mam oferte Long Play 49 tylko tyle ze z pakietem 1000 SMSów. zakupiłem nokie E63 i jestem z niej bardzo zadowolony :P z tego co wiem w pakiecie LP49 + telefon jest za 49 zł :P klawiaturka qwerty bardzo spoko super sie pisze. posiada pakiet quickoffice i odczytuje pdf. swietnie sie przeglada stronki na tym cudenku :P aparat ma 2mega ale sam powiedziałeś ze nie potrzebny :P jakość wykonana calkiem dobrze (gorzej niz w E71) ale to nie znaczy źle plastiki dobrej jakosci nic nie lata nic nie trzeszczy :D naprawde polecam !!

Nokia E63 rox :P

#395446  autor: Ghard Lage
 24 mar 2010, 23:48
Eh e63 to trochę dziwoląg ^^. Ta klawa za pewne wymaga przyzwyczajenia. Ale po przyzwyczajeniu może być spoko. Quick Office to całkiem spoko sprawa bo sam mam to w e51 ^^. Eh wiecie co mam ciężki orzech do zgryzienia bo chcę jednocześnie taniego telefonu i sporo lepszego od e51 ^^. Do androida nadal nie jestem przekonany :/ ah ta nokia przyzwyczai a potem człowiek marudzi.

PS: Widziałem e63 albo e71 po dłuższym czasie użytkowania (z rok może dwa) i metal wyblakły przyciski bez cyferek. Moja e51 też za super nie wygląda (panel boczny do wymiany). Nie wiem co sądzić o jakości e niby biznesówka a nokia pogrywa tak, żeby po dwóch latach zmienić tela -.-

#395447  autor: beka1990
 25 mar 2010, 00:01
Skoro metal wyblakł to musiała być E71 :P fakt do klawiaturki się trzeba przyzwyczaic ale juz po kilkunastu smsach jest bajka naprawdę :D E63 może i dziwoląg :P ale jest wiele dziwniejszych telefonów :) a co do wyblakniecia klawiszy to musiała być ładnie maltretowana że się tak stało :)

Nokia 3310 => Nokia 3510i => Motorola V3 => SE K700 => SE K800i => Nokia 6300 => Nokia E63