• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #392373  autor: Lam3rZ
 10 mar 2010, 14:10
Witam, mam problem z moja nokia... nie moge wysylac dlugich wiadomsci sms tj powyzej jednego smsa... pojedyncze smsy normalnie wysyla i w raporcie pisze ze sms zostal doreczony, jezeli zas napisze smsa na wiecej niz jedna wiadomosc to w raportach ciagle pisze ze oczekuje 1/2, pierwszy sms dochodzi ale ucina go i druga czesc juz nie dochodzi do innych...

stalo sie to od czasu kiedy zmienilem starter z heyah na orange pop... wczesniej wszystko dzialalo poprawnie moglem b.dlugie smsy slac a teraz nie.

w opcjach wysylania smsa mam tak ustawione, a chcac cokolwiek zmienic w tych ustawieniach zmieniam tylko na "bierzacego" smsa a pozniej wraca mi do domyslnych...

centr. wiad. w uzyciu: SMSC
kodowanie znakow : upr. obsluga
odbior raportow: nie (chce aby mi raporty przychodzily...)
waznosc wiadomosci : czas maksymalny
wiadomosc wyslana jako: tekst
odp. przez to cent: nie

w tych ustawieniach nie moge nic zmienic aby zapamietalo i tak zostalo.
przywrocilem domyslne ustawienia telefonu, na nowo skonfigurowalem od operatora sieci telefon i nadal nic nie moge zrobic...

czytalem na stronie orange tez aby skonfigurowac dodatkowo wysylanie smsow trzeba w centrum wiadomosci w uzyciu wpisac jakis tam numer, ale ja nie moge nic wpisac mam tylko 5 opcji do wyboru:
vodafon
cent. wiad. SIM
cent. wiad. SIM(01)
SMSC <- tego uzywa teraz
cent. wiad. SIM(02)

czy jest to wina telefonu czy moze operatora? czy wie ktos jak to naprawic?
 #392376  autor: ezaq
 10 mar 2010, 14:21
Lam3rZ pisze:jezeli zas napisze smsa na wiecej niz jedna wiadomosc to w raportach ciagle pisze ze oczekuje 1/2, pierwszy sms dochodzi ale ucina go i druga czesc juz nie dochodzi do innych...
A jesteś pewien, że odbiorca otrzymuje uciętą wiadomość? Na mojej Nokii E60 w raportach również wyświetla przy dłuższych wiadomościach oczekuje 1/x, ale smsy do odbiorcy docierają w całości.

#392377  autor: Lam3rZ
 10 mar 2010, 14:23
jestem tego pewien bo znajomi do ktorych pisze sie dziwia czemu otrzymuja smsy uciete w polowie zdania/slowa i dalej juz nic nie pisze...

#392378  autor: kerim36
 10 mar 2010, 14:25
Lam3rZ,

wgrac najnowszego dostepnego softa i sprawdzic czy problem nadal wystepuje

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#392399  autor: fortel
 10 mar 2010, 15:48
Ja proponuję długie wiadomości pisać jako mms-a,troszkę drożej wychodzi ale DOCHODZI!Jak to zrobić pewnie będziesz wiedział? :?

#392438  autor: dario321
 10 mar 2010, 19:37
zrob format pamieci masowej,zmien product code i wgraj pl menu,zrob format kodem *#7370# i przywroc tylko kontakty z kopi zapasowej.
dlatego pisze o tym bo skad niby masz vodafone w ustawieniach?

#392459  autor: Xy
 10 mar 2010, 21:45
Wysylasz smsy do sieci Play? Ja mam takie historie tylko i wylacznie z ta siecia. Do innych smiga szybko i w calosci.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#392645  autor: Lam3rZ
 11 mar 2010, 23:33
dobra okazalo sie jednak ze smsy dochodza w calosci jednakze raport tego nie wyswietla... ciagle jest ze 1/2 oczekuje... tak samo ciagle nie moge zmienic opcji w wysylaniu smsow... czyli nie moge zmienic aby byl wyswietlany raport czy dostarczylo itp... czy w takim wypadku format i ponowne wgranie sys pomoze?

dzwonilem tez do pomocy technicznej orange z tym problem ale oni nic nie wskorali i napisali mi to:
"częsc telefonow/kart SIM niepoprawnie odbiera wiadomosci typu LONG/graficzne/z polskimi znakami. Radzimy nie wysylac takich wiadomosci, jezeli wystepuja takie problemy"

taka to pomoc jest techniczna -,-

#392673  autor: Xy
 12 mar 2010, 10:02
U mnie gdy pisze "dostarczono 1/2" to odbiorca ma urwanego smsa. Zdarza się to tylko i wyłącznie gdy zostaną spełnione takie oto warunki: piszę do kogoś w Play długiego esa, a telefon jest w trybie GSM. W 3G wszystko idzie bez problemu. Co ciekawe gdy w trybie GSM nie wykasuję smsa z folderu "wysłane" to raport wraca a sam sms jest dostarczony w całości. Jeśli usunę z wysłanych wtedy dzieje się taka heca ;) Mimo wszystko pisząc długie smsy do innych sieci takie jaja się nie zdarzają. Ah, ten Play... Może Erą sie nie lubią? ;)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#392804  autor: Lam3rZ
 12 mar 2010, 23:32
z tym ze ja wysylam najczesciej do orange...

no nic jak nie uda mi sie naprawic to najprawdopodobniej zdecyduje sie na format i przeinstalowanie sys... dzieki za pomoc