• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #385321  autor: galtom
 04 lut 2010, 07:48
Hej, moze ktos z Was wie:

1. czy to mozliwe w czasie trwania umowy?
2. jak to zalatwiac? (BOK jest niezdecydowany czy sie da i jak to zrobic)
3. Numer telefonu nie musi byc zachowany (o ile to ulatwia sprawe)

Bylbym wdzieczny za jakies wskazowki. Oczywiscie, w moim bloku fiozycznie jest "miedz" netii i na nia mieli mnie oryginalnie podlaczyc - ale cos gdzies po drodze z dzialu sprzedazy do realizacji sie zmienilo i teraz jestem "uwieziony" na nie chcianej technoligi + nie moge skorzystac z tego co netia oferuje swoim klientom :-(
Ale proby zalatwienia tego przez telefon sa jak walenie grochem w sciane :-( da sie ale nikt nie wie jak to zrobic - tymczasem ja place wiecej niz powienienem bo boje sie skorzystac z "gwarancji ceny" aby mi za chwile ktos nie powiedzial, ze z tego powodu nie mozna z moja umowa nic zrobic :-(

Pozdrawiam,
Galtom

#387211  autor: zinkzaq
 12 lut 2010, 19:56
daj znać czy wszystko wyjdzie ok na forum

zmiana widzenia , teraz technik tpsa

#387447  autor: galtom
 14 lut 2010, 07:52
Nie ma sprawy - aktualnie jestesmy w trakcie zmian. Teoretycznie do 30 dni powinna nastapic zmiana (poprzez aneks do obecnej umowy) i przejscie z Lepszego Telefonu (35zl) i 2mb/s (64 zl) na lini TPSA na obecna oferte (superliga = telefon non stop i 8mb/s) na laczu Netii. :mrgreen:

Na ogladanie (przez VPN) Hulu i BBC iPlayer 2mb/s bylo calkiem ok ale za ok. miesiac zaczyna sie nowy sezon F1 i jako, ze BBC (1,2,3) da sie ogladac "LIVE!" to bede mial wreszcie transmisje z Grand Prix jak w UK :-). Na tego typu ogladanie potrzebe jest ciut szybsze lacze bo nie ma opcji (duzego) buforu jak w nagranych wczesniej materialach.
Zreszta mecze ligi angielskiej na BBC tez sa super (a do tego nie trzeba placic jakichs niebotycznych kwot) :-)

SUPER!

Jeszcze jedna mysl... w zaasadzie obecna oferta netii jest juz bardzo bliska tego co mialem jako standard w UK.
Jeszcze w 2008 r. od firmy Talk-Talk za ok. 25 funtow (czyli mniej wiecej 120zl) mialem lacze 8mb/s (faktycznie dzialalo na ok. 5,3mb) i telefony na stacjonarne bez ograniczen.

Jedny raoznica polegala na tym, ze w netii nie mam ograniczen na polaczenia z numerami stacjonarnymi krajowymi a tam mialem dotyczylo to wszystkich numerow stacjonarnych w EU. Ciekawe, czy netia rozwaza dolozenie tego do oferty.... (polaczenia odbywaja sie chyba przez VOIP). Skoro za ta sama kase oplacalo sie w UK to chyba i nas powinno byc to wykonalne?

Pozdrawiam,
Galtom

#388344  autor: piotrekkk
 17 lut 2010, 20:34
daj znać czy to nie jest przypadkiem z deszczu pod rynnę ;)

#390598  autor: galtom
 01 mar 2010, 08:42
12.02 Netia potwierdziala mozliwosc przejscia jak w temacie.
Dzis zgloscil sie technik. Ma sie pojawic u mnie w srode.... narazie zadne nowe papiery (aneks do poprzedniej umowy) jeszcze do mnie nie dotarly. Czekawe po co przyjdzie tchnik? Czy juz fizycznie dokonac zmiany podlaczenia? Narazie odciac mnie od lini TPSA ale bez podpiecia do Netii (mam nadzieje, ze nie!!!;-)). Czy tez zobaczyc jakie narzedzia beda mu potrzebne jak fizycznie przyjdzie "Dzien Zmiany" :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#390602  autor: Maq
 01 mar 2010, 09:05
Jedny raoznica polegala na tym, ze w netii nie mam ograniczen na polaczenia z numerami stacjonarnymi krajowymi a tam mialem dotyczylo to wszystkich numerow stacjonarnych w EU. Ciekawe, czy netia rozwaza dolozenie tego do oferty.... (polaczenia odbywaja sie chyba przez VOIP). Skoro za ta sama kase oplacalo sie w UK to chyba i nas powinno byc to wykonalne?
Takie rzeczy to tylko w Dialogu ;] już za 60zł brutto ;]

Plus -> Idea -> Plus -> mBank Mobile -> Lyca Mobile
Siemens C35i -> C60 --> Nokia 6030 --> Siemens S65 -> M75 --> Samsung L760 -> i5700 --> Motorola Defy+ -> Motorola Moto G
iPlus 20GB & Neo VDSL 80Mbits

#391258  autor: galtom
 04 mar 2010, 07:58
Ok jest postep :-).
Wczoraj bylo u mnie dwoch sympatycznych Panow technikow z Netii.

Zalozyli nowe gniazdko i powiedzieli, ze net juz bedzie chulac od zaraz, a telefon zostanie zmieniony 19.03. Wystarczy aktywowac łącze - tu niestety zaczeły się schody :-(

Chyba sie nie mylili. Moj modem po podpieciu synchronizuje sie z laczem ADSL - dioda przestaje migac ale nie znam nazwy uzytkownika i hasla (default netia - tylko uzwyane obecnie ale na innym gniazdku i linii) aby wejsc na strone netia.pl/internet celem aktywacji i uzyskania wlasnej nazy uzytkownika i hasla.

Dzwonie do BOK. WIeczor wiec dodzwnaniam sie po 32 min (nie jest zle!) :-) Pani niestety najpierw zupelnie nie moze sie polapac w zmianach na koncie. Co ja chce aktywowac skoro moj net (na laczu TPSA) dziala! Tlumacze, tlumacze, tlumacze i prosze o nzwe uzytkownika i haslo (takie jak w czystych modemach Pirelli) zeby sobie zrobic reszte samemu.
Nie da rady - ona mi tego nie poda bo net dopiero od 19.03 - WRRRRRRR :evil:

To dlaczego nie chce podac?? Najwyzej nie bedzie dzialac??? A ja i tak bede to musil miec do aktywacji lacza bo moje stare (login i haslo) dane nie beda dzialac.

Czy ktos z was zna te dane? login to chyba internet... ale jakie jest haslo?

Dlaczego, proste rzeczy robia sie w netii skomplikowane? (normlanie jakbym do BOK Sky w UK dzwonil :-) Mialem miec u nich net ale nie udalo sie im papierow przez miesiac wyslac, za to po kolejnych trzech (net mialem juz winnej sieci) przyslali mi darmowy modem wi-fi (mam go do dzis) :-)

UPDATE:
Wlasnie rozmawialem z inna Pania - haslo i login do aktywacji to internet ;-) podala bez problemu, dlaczego wiec wczoraj wieczorem sie tego nie dalo zrobic?

PS. Duze podziekowania dla FORUMOWICZA!!!! :-) za pomoc w mojej sprawie!

[ Dodano: 2010-03-17, 07:35 ]
A jak dokladnie mam rozumniec taka inf?

Telefon i internet w pakiecie : Usługa dostępna - LLU2 (numer routingowy C3259)
Tylko telefon : Usługa dostępna wyłącznie na linii TP
Tylko internet : Usługa dostępna - LLU1

Biorac pod uwage, ze mam miec i tel i net na lini wlasnej Netii....

[ Dodano: 2010-03-19, 11:44 ]
Stan na chwile obecna:

telefon dziala do polowy, tzn. mozna zadzwonic do mnie ale ja nie moge nigdzie - pojawia sie komunikat o niemozliwosci wykonanania polaczenia

internet:
modem sie loguje, da sie wejsc na strone aktyacji uslugi ale system twierdzi, ze numer telefonu jest nie poprawny. Numeru umowy podac nie moge bo Netia aneksow nie wysyla.

Zadzwonic do Neti tez nie moge bo nie dziala moje telefon - jednym slowem narazie rewelacja!!!! :-D

[ Dodano: 2010-03-19, 15:43 ]
Jest postep.

Telefon dziala i net tez juz dziala niestety moje 8mb/s jest znacznie wolniejsze niz dotychczasowe 2mb/s bo fizyczna predkosc to jakies 650kbps wiec 0.5Mb.

Jak Netia z innymi klientami tak zacznya wspolprace to raczej bym w ich akcje nie inwestowal :-) rozumiem, ze cos sie moze zepsuc... ale zeby nie sprawdzic nowej instalacji???

[ Dodano: 2010-03-19, 16:24 ]
Pelen sukces!!!!!! Wszystko dziala!!!!!!!

Z mala roznica zamiast 8Mb/s mam ponad 20Mb/s :-)!!!!!

Pozdrawiam,
Galtom

#631778  autor: miqrus
 08 maja 2013, 17:49
@Galtom możesz podzielić się swoim doświadczeniem z migracji z LLU na CU Netii? Ostatnio ktoś mnie poprosił o pomoc w identycznej sprawie, ma umowę na LLU i kable Netii w mieszkaniu ;> Próbowałem już z pomocą pana Karola Wieczorka ale sprawa coś utknęła.

#631851  autor: galtom
 08 maja 2013, 21:30
Migrowalem nie z LLU tylko z BSA I to ze 2 - 3 lata temu.
Jak podpisywalem umowe (pierwsza) to BOK netii sie pomylil I zmiast wsadzic mnie od razu na ich miedz, ktra byla u mnie w bloku podpieli mnie przez TPSA I to jako BSA. Sprawa wyszla na jaw jakies pol roku pozniej, gdy cichialem zwiekszyc predkosc lacza.

Calos pomogl zalatwic Pan Karol bo BOK oczywiscie twierdzil ze nic sie nie da zrobic, itd... itd...

Pozdrawiam,
Galtom