• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #377349  autor: Vieslav
 28 gru 2009, 17:40
Niedługo kończy mi się umowa na ściemafon (środek stycznia), ale już wolałbym rozejrzeć się za czymś odpowiednim dla mnie, aby później nie tracić czasu. Rozważam zarówno abonament, mix, jak i kartę, choć wolałbym mix ze zobowiązaniem kwotowym a nie czasowym. Oferta bez telefonu, jeśli z telefonem to tylko Motorola V9 (ewentualnie V8), LG Crystal, BL20, Nokia 6500 slide wchodzą w grę. Spojrzałem na wykresy połączeń w Orange on-line i połączenia (z trzech miesięcy) wyglądają tak:
Orange i stacjonarne: ~84%,
Plus: ~8%,
Era: ~5%,
Play: ~3%.
Ze względu na rodzaj: sms: ~77%, rozmowa: ~21%, dane: 2%, mms: <1%.
Wydatki z trzech miesięcy: 137 zł w taryfie nowe orange go (najniższe stawki). Wykresy właściwie niewiele mówią; nie wiem, czy jest sens w ogóle zmieniać sieć: najczęściej dzwonię na trzy numery Orange, jeden stacjonarny, jeden Plusa (jakieś 40 minut miesięcznie wychodzi), jeden Era/Heyah. Wydatki mam bardzo nieregularne; z obliczeń wynika (137/3), że jest to około 45 zł/miesięcznie, ale w rzeczywistości tak nie jest. Są miesiące, kiedy potrafię wydać ponad 50zł, są też takie, gdy wydaję mniej niż 10zł, więc jeśli miałbym brać abonament, to jakiś niski, jeśli karta to fajnie, gdyby okres ważności był dłuższy niż w Orange lub ważność sumowała się. Nie ukrywam, że interesuje mnie również tani Internet (i dlatego też chcę zmienić sieć), póki co mało korzystam, bo jest drogi, ale przydałby mi się w telefonie. Rozważałem ofertę mBanku, mam tam konto i co miesiąc napływa sporo minut za korzystanie, ale martwi mnie zasięg Plusa, którego w moim miejscu zamieszkania nie ma wcale. Era jeszcze jakoś ujdzie, najlepszy zasięg ma Orange, więc zastanawiam się, czy w ogóle opłaca mi się zmieniać sieć. Gdyby nie ten internet to wszystko byłoby ok.
Jeszcze chciałem zapytać o taką rzecz: numer 3 lata temu zarejestrowany był na mnie, potem umowa na zetafon została podpisana przez inną osobę, w orange on-line widnieją dane osoby, która podpisywała zetafon, czyli mam rozumieć, że numer jest zarejestrowany na tą osobę? Co muszę zrobić, aby podpisać kolejną umowę na siebie?
Jeszcze jedno: gdybym po kilku miesiącach chciał wrócić do Orange, to czy będą problemy z powrotem numeru po przeniesieniu?

#377354  autor: kwistas
 28 gru 2009, 18:13
Teoretycznie jeśli chodzi o W3 to tylko oferty Plusa pod względem internetu w pre-paid czy abonamencie są najkorzystniejsze, Orange nie inwestuje w internet.

Wirtualni też pod względem internetu mają najlepsze oferty tylko na zasięgu Plusa, ale nie ma sensu inwestować w ofertę bez zasięgu. Kompromisem może być tylko oferta Heyah, która co prawda nie jest już korzystna, za 10zł 50MB nie jest ofertą korzystną w porównaniu do ostatnich ofert konkurencji, ale do korzystania od czasu do czasu wystarczy.

Pod względem połączeń jak widać Orange u Ciebie wychodzi najkorzystniej, doładowujesz duże kwoty to Orange GO jest najkorzystniejsze, sporadycznie dzwonisz do innych operatorów więc chyba lepszej oferty jeśli chodzi o pre-paid nie ma.

Niestety nie da się pogodzić dobrej oferty, na jeden telefon, w grę wchodzą tylko dwa telefony, wtedy nawet mógłbyś zainwestować w oddzielną kartę z Orange Free.

Pod względem internetu tylko pre-paid wychodzi korzystniej, bo jak patrze na te ochłapy pakietów internetowych w abonamencie Orange i Ery to nie ma sensu się w coś takiego pakować.

Oferta do rozmów, ewidentnie Orange
Do internetu jeśli chodzi o pre-paid to Heyah lub Orange Free/Blueconnect.

Ja bym Ci polecał coś takiego:
Telefon kup na wolnym rynku i zainwestuj w pre-paid, wyjdzie korzystniej.

Numer możesz przenosić do woli, np. z Orange do Play znowu do Orange, problemów nie będzie. Dane osobowe numeru możesz zmienić, wystarczy, żebyś wybrał się do salonu z osobą na którą obecnie jest zarejestrowany numer, podpiszecie zmianę danych na Twoje i tyle, wtedy Ty będziesz już mógł zarządzać tym numerem.

#377359  autor: Tabaluga
 28 gru 2009, 18:38
Mam nadzieje że korzystałeś z darmowego nr. w Orange i darmowego weekendu po doładowaniu. Może opłacało by ci się wybrać Orange pop z usługa po 3 grosze za minute do 3 nr lub pakiet 120 minut do Orange za 12 zł(promocje nie łącza się).

#377417  autor: Vieslav
 28 gru 2009, 22:38
Nie korzystałem z żadnych darmowych numerów, bo dziewczyna ma w Plusie i dlatego wychodzi mi około godzina miesięcznie na jeden numer z Plusa (tak nie byłoby go wcale),ale zaznaczam, że darmowy numer nie jest mi potrzebny. Następny w kolejności jest numer w Heyah, ale i tak największy ruch generuję wewnątrz sieci i na stacjonarne. Gdyby nie ten internet to pozostałbym w Orange. W sumie po dogłębnym zastanowieniu się stwierdzam, że i tak w weekend jak jestem na wsi to mam wyłączony telefon, żeby mi nikt głowy nie zawracał więc można zaryzykować z każdym operatorem. Jakoś w sierpniu kończy mi się umowa na Freedom a teraz dają mobilny za chyba 9zł, więc jeśli nadal będzie ta promocja to będę bardzo szczęśliwy i będę miał drugą kartę do neta.

#377422  autor: Tabaluga
 28 gru 2009, 23:06
Vieslav, co ci szkodziło aktywować darmowy nr skoro jest on za darmo z tym nr z orange z którym najwięcej rozmawiasz. Doładowujesz 50zł?

#377468  autor: kowcio
 29 gru 2009, 10:24
Vieslav, ja Ci nie radzę teraz nic robić. W styczniu pojawi się cos nowego w NOG. Poczekaj miesiąc, może będzie Ci pasowało.

Patrząc na Twoje wykresy połączeń, to tutaj widać, że prawie wszystkie połaczenia są wykonywane do Orange i na stacjonarne. Więc nie wiem, czy to jest mądry pomysł przenosic numer gdzieś indziej. A może Tobie bardziej pasowałaby oferta POP?

Tak czy siak, ja bym poczekał ten miesiąc. Na pewno coś ruszy. Nic więcej nie powiem.

#377877  autor: rcicho
 31 gru 2009, 17:37
Zrób tak jak pisze Kowcio, na razie nic lub przejdz na Orange Go. Orange podobno pracuje nad nową ofertą internetową dla pre-paid więc może niedlugo coś będzie.
Inną opcją jest przejście do Heyah i korzystać z podwójnych doładowań oraz ze stawki na net 2gr za 100kb.
Jak masz możliwość przetestowania telefonu Nokia e51 to zrob to i włóż tam kartę Simplusa, mbank lub Gadu Air. Akurat ta Nokia ma bardzo silną antenkę i świetnie trzymie zasięg 3G. Możesz też na e51 przestestować Play Fresh - możliwe że złapiesz zasięg.

#378055  autor: Vieslav
 01 sty 2010, 20:04
Vieslav, co ci szkodziło aktywować darmowy nr skoro jest on za darmo z tym nr z orange z którym najwięcej rozmawiasz. Doładowujesz 50zł?
Jak doładowywałem za 100 to pamiętam, że chyba jakiś numer włączałem (bo chyba 2 razy do BOK dzwoniłem w tej sprawie; nie chciał się włączyć). Zwykle doładowuje za 100 jak jest jakaś promocja na doładowania (z reguły celuje w podwójne doładowania albo chociaż w 50% więcej).
A może Tobie bardziej pasowałaby oferta POP?
Teraz mam POPa, ale nie ogarniam tych pakietów :| , tzn chodzi mi o to częste sprawdzanie (Multipop topnieje w kilka dni i kasa za rozmowy/smsy leci po normalnej stawce, podczas gdy w Orange Go nie musiałem niczego pilnować).
Poczekam trochę, mam jeszcze trochę czasu do końca umowy, może akurat coś się zmieni.

#378084  autor: TomekO
 01 sty 2010, 23:03
W Orange panuje pakietologia. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest Orange POP, wykupienie kilku pakietów POPminuty tak aby nie zabrakło, dokupienie kolejnego powoduje zsumowanie się minut i przedłużenie ważności o 30 dni. Cena za minutę wyniesie 10 gr. do stac. i Orange. Następny pakiet Grosz za SMS czyli 6 zł. 600 smsów. do Orange. Środki najlepiej kupować na allegro poprzez usługę "Przelew SMS" z ok. 30% rabatem czyli stawki wyjdą ok. 20 gr. do wszystkich i 7 gr. po sieci.

#378120  autor: Vieslav
 02 sty 2010, 12:33
Przelewów nie mogę na razie kupować, bo jeszcze mam zetafon. Ale doładowania kupuję tylko na allegro. Pakiet smsów w moim przypadku odpada: nie wykorzystam 600 w miesiąc. Dlatego kupuję póki co Multipop. Jakoś niezbyt dobrze czuje się w POPie, zmieniłem tylko dlatego, że do końca umowy zostało mi kilka tygodni, a za 100 nie chciałem ładować w myśl zmiany oferty (profitu już nie ma żeby stawki po doładowaniu mi zostały, a nie wiem, czy doładowania z paybacku zmieniają stawki). Zastanawiałem się nad Orange abonament na 12 miesięcy przez www bez telefonu. Tylko nie wiem, czy 180 minut za 35 zł mi wystarczy (po abonamencie stawka jest kosmiczna, więc muszę pomyśleć, a dodatkowo bonus jest tylko przez pół roku, choć w moim przypadku przez wakacje telefon hibernuje więc mi nie przeszkadza), dodałbym prezenty: 400 smsów w sieci i korzystniej w abonamencie, co obniżyłoby cenę połączeń do Orange. Choć nie wiem, czy nie będzie korzystniej wziąć 25zł + prezent smsy + do wszystkich 20 za 6zł lub do wszystkich 30 za 9zł. Cena w przypadku takiej konfiguracji mniejsza, a minut więcej po pół roku niż przy 35zł. Jedynie martwi mnie brak jakichkolwiek pakietów na internet, a teraz najbardziej są mi potrzebne.

#378140  autor: Tabaluga
 02 sty 2010, 13:38
Dokup sobie pakiet 120 minut do orange w popie za 12 zł.

#378165  autor: TomekO
 02 sty 2010, 15:05
Może Play Fresh. Nie wiem czy działa jeszcze Program Doładowań gdzie minuta do wszystkich może wynieść ok. 20 gr. + darmowe smsy za doładowanie + tani internet na nadajnikach Playa.

#378172  autor: kowcio
 02 sty 2010, 15:20
Lepiej doładuj sobie za 100 PLN i przenieś się do Nowe Orange Go. Tu nic nie pilnujesz.

SMS 1 grosz, MMS 2grosze (DO 300 kB) Minuta 20 groszy - Orange
SMS 18 groszy MMS - nie wiem- Minuta 29 groszy - Poza sieć
SMS 18 groszy MMS - nie wiem- Minuta 75 groszy - Do Play i CP.

Poza tym do każdego doładowania, które wykonasz częściej niż 25 dni (za minimum 25 PLN musiało być wykonane doładowanie w ciągu 25 dni) dostaniesz 120 minut do wszystkich sieci, włącznie z Play i CP.
Poza tym możesz właczyć darmowy numer z jedną osobą w Orange (i chyba stacjonarne) ważny 60 dni.

Skończy Ci się zetafon, to możesz doładowac sobie za 100 PLN i później jak Ci będzie brakowało to przelewy SMS. Jak się postarasz, to przelew SMS 100 PLN kupisz już za 65 zł. Nawet wychodzi mi taniej niż miałbym być w Play... Tym bardziej, że mam taką sytuację jak Ty- ogromna ilość osób ma w Orange telefon.

Ewentualnie pozostaje mBank Mobile z 19 groszami za minutę...

#378309  autor: taktakowiec
 03 sty 2010, 14:50
kowcio pisze:Jak się postarasz, to przelew SMS 100 PLN kupisz już za 65 zł
Gdzie tak tanio mozna kupić? Na Allegro za tyle jeszcze nie widziałem.

#378311  autor: kowcio
 03 sty 2010, 14:55
taktakowiec pisze:kowcio napisał/a:
Jak się postarasz, to przelew SMS 100 PLN kupisz już za 65 zł

Gdzie tak tanio mozna kupić? Na Allegro za tyle jeszcze nie widziałem.
Były, ja śledzę doładowania i jak widze coś w cenie 65-68 PLN to biorę. Przed świętami szczególnie było można trafić na niezłe ceny, gdzieś na początku grudnia. Teraz przelewy są coś drogie, ale za jakiś czas będą tańsze- zawsze tak jest, nie wiem czemu :/ No i czasem warto też popatrzeć na doładowania za 25 PLN i za 50 PLN, bo one też czasami sa bardzo tanio wystawione.

#378413  autor: express100
 04 sty 2010, 01:10
kowcio pisze:SMS 1 grosz, MMS 2grosze (DO 300 kB) Minuta 20 groszy - Orange
SMS 18 groszy MMS - nie wiem- Minuta 29 groszy - Poza sieć
SMS 18 groszy MMS - nie wiem- Minuta 75 groszy - Do Play i CP.
MMS- 30groszy za do 300kB

Przecież mogłeś kupić w kolporterze, realu, empiku, żabce...... doładowanie za 35złotych+60minut za darmo do Orange, bo ono nie zmienia stawek, a do tego daje np. Minuty NON STOP.
Szczęśliwego Nowego 2010 roku :!:
Sebastian

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#378464  autor: amigo007
 04 sty 2010, 12:02
Vieslav w sprawie internetu to od pewnego czasu w orange abonament jest pakiet internet 39,5 w telefonie, a w nim 2048 Mb także w abonamencie na internet nie można narzekać, koszt 39,5 zł :smt006

#379356  autor: Vieslav
 08 sty 2010, 17:25
express100 pisze: Przecież mogłeś kupić w kolporterze, realu, empiku, żabce...... doładowanie za 35złotych+60minut za darmo do Orange, bo ono nie zmienia stawek, a do tego daje np. Minuty NON STOP.
Słyszałem o tym doładowaniu, ale szkoda, że dopiero teraz dowiedziałem się, że nie zmienia ono stawek.
amigo007 pisze:Vieslav w sprawie internetu to od pewnego czasu w orange abonament jest pakiet internet 39,5 w telefonie, a w nim 2048 Mb także w abonamencie na internet nie można narzekać, koszt 39,5 zł
To trochę za dużo dla mnie. 50 MB najbiedniej mi wystarczy. 200 raczej nie przekroczę, choć dobrze byłoby tyle mieć.
Miało się coś zmienić w styczniu, a nadal żadnej zmiany nie ma. Nie mogę na razie zmienić sieci (z powodu bardzo częstego kontaktu z jednym numerem w Orange bez możliwości zabrania go ze sobą).