RtMvS pisze:Witam, mam pytanie, może ktoś się orientuje. Chodzi o sieć Plus
Podobno wg UKE, jeżeli klient z nr REGON (biznes) zdecyduje się wziąć coś (cokolwiek, nowy numer, przedłużenie z telefonem/bez telefonu) za pośrednictwem sprzedaży telefonicznej, to nie ma prawa odstąpić od umowy.
Innymi słowy można mu aktywować umowę, bez wcześniejszego jej podpisania, a potem podesłać do podpisania. I ewentualna odmowa nie jest przyjmowana, bo wcześniej się zgodził.
Jeżeli chodzi o klienta indywidualnego, to w przypadku wzięcia przez telefon umowy z aparatem telefonicznym (nowa aktywacja/przedluzenie), to ma prawo do odstąpienia od umowy w terminie do 10 dni. Jak się to ma do klienta biznesowego? Może zrezygnować (odstąpić), czy nie? Może ktoś to zweryfikować?
Sam ostatnio się nad tym zastanawiałem. Okazuje się, że firma nie jest rozpatrywana zgodnie z prawami konsumenta - w związku z czym nie ma możliwości odstąpienia od "podpisanej umowy" w terminie 10 dni.
Pojęcie umowy telefonicznej o ile wiem nie istnieje, a nawet w różnego rodzaju Call Center dopiero po podpisaniu umowa jest wiążąca. Wszystko musi być na papierze, a Ty masz prawo nie przyjąć kuriera, nie przyjąć telefonu.
Przypadek "dogadałem się z opiekunem" istnieje, ale to na zasadzie zaufania z dobrym klientem. Często stosowana praktyka, gdy chce się wstrzelić z umową przed końcem okresu rozliczeniowego lub gdy opiekun zamyka miesiąc, gdzie liczy się wynik ;)