• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #347693  autor: osachorzow
 21 lip 2009, 00:05
Bawię się modemem GSM w starym telefonie i m.in. napisałem program do wysyłania długich SMSów. Samsung wymiękł już przy SMSach dłuższych niż 12 wiadomości, a Sagem dzielnie przyjął 51 wiadomości jako jeden SMS ;) Ten olbrzym wysyłał się ponad 4 minuty i większego nie próbowałem bo po prostu znudziło mi się oczekiwanie na wyniki testów ;) Udało mi się wysłać SMS złożony z 51 wiadomości co daje 7752 znaki ;) Taki SMS miał 7752 znaki bo przyjąłem że przy łączonych SMSach będą 152 znaki na wiadomość (można zoptymalizować do 153 znaków ale mi się nie chciało ;) )

Czy wiecie o jakiś ograniczeniach w protokole lub centrach wiadomości? Maksymalnie będzie 255 bo pole liczby wiadomości ma 8 bitów ale jestem ciekaw jak duże wiadomości przechodzą w realnym świecie ;)

PS.
Nareszcie wiem po co jest pakiet 500 SMS na 5 dni w play fresh ;)

EDIT: wysłałem smsa zawierającego 19000 znaków i podzielonego na 125 SMSów... przy większych tel wysiada bo mieści tylko 125 wiadomości :( ale poprawnie przyjął 125 wiadomości składającej się z 255 smsów - pokazał stan pobierania 125/255 i stwierdził że nie ma miejsca na więcej :(