• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #346451  autor: daniel93
 14 lip 2009, 01:40
Chciałem się dowiedzieć, czy żeby podłaćzyć 2 anteny do repeatera potrzebuje specjalnego rozdzielacza czy moge po porostu zlutowac kable razem?[/quote]

Polska Robotyka Amatorska
 #346526  autor: darnok
 14 lip 2009, 14:31
daniel93 pisze:Chciałem się dowiedzieć, czy żeby podłaćzyć 2 anteny do repeatera potrzebuje specjalnego rozdzielacza czy moge po porostu zlutowac kable razem?
Absolutnie nie mozesz. Tzn mozesz ale na 99% bedzie duzo gorzej niz bez tych anten.
Poza tym po co chcesz podlaczac 2 anteny do repeatera. To nic nie da a najprawdopodobniej bedzie gorzej niz z jedna antena. Czytalem tamten watek i ogolnie to nie kombinuj.
Skoro zadajesz takie pytanie jak powyzej nie masz bladego pojecia o antenach i tym jak sie je łaczy i ogolnie o technikach mifrofalowych. W tym co to odbicia interferencje, wielodrogowosc itd itp.
Uzyj zestawu ktory jest do kupienia i tyle. Ewentualnie wymien glowna antene na kierunkowa.

#346555  autor: daniel93
 14 lip 2009, 17:12
No właśnie chce go kupić, ale jeden user ma podobny i mówi, że na 3m tylko sieje, a na zewnątrz ma max zasięg. Ja na zewnątrz mam bardzo słaby zasięg.

Mam 2 pokoje oddalone od siebie o jakieś 4-5m i chce uzyskać zasieg przynajmiej w częsci tych pokojów, wiec musiało by siać na 5m przynajmiej.

Wiec chciałem najpierw wymienić antene zewnętrzną na ATK-20, a wewnątrz użyje tej co oryginalnie była do użytku zewnętrznego - lepszy zysk. Na pomysł z 2 antenami wpadłem później i chodzi poprostu o to, żeby anteny były wewnątrz tych pokojów.

Po za tym nie wiem czy lepsze jest wzomocnienie UP/DL 35dB/35dB, czy 30dB/40dB - moim zdaniem to pierwsze.

Ot cały problem, żeby uzyskać zasięg w 2 pokojach :(

#346574  autor: darnok
 14 lip 2009, 18:33
daniel93 pisze: Po za tym nie wiem czy lepsze jest wzomocnienie UP/DL 35dB/35dB, czy 30dB/40dB - moim zdaniem to pierwsze.

Ot cały problem, żeby uzyskać zasięg w 2 pokojach :(
Kupic dwa repeatery.
Co do tego ktore lepsze...
Hmm ciezko wyrokowac. Zalezy z ktora transmisja jest wiekszy problem :) w gore czy w dol.
Pierwsze jest rozwiazaniem kompromisowym - raczej bym ta opcje wzial.

Poza tym ten wzmocnienia sa od czapy :) nie spodziewalbym sie ze sygnal o tyle wzrosnie, bo to bardzo duzo jest. 33dB to jest 2000x wzmocnienie.

#346588  autor: daniel93
 14 lip 2009, 19:31
Jak oceniasz szanse na osiągnięcie 4-5m zasięgu?
- telefon oparty o okno(PCV) łapie 1-2kreski sygnału(jak ściągne z okna sygnał znika)
- po drodze tylko 1 ściana - z jednej strony 20cm drewniana, z drugie 20cm drewniana, albo pustak)
- repeater deklaruje UP/DL 30dB/30dB :)
- na zewnątrz ATK20 16,5dB (muszę ją naprawić, bo się złamała i brakuje 1 pręcika, więc troszke mniej tych dB :)
- wewnątrz ta co w oryginale była na zewnątrz ok. 7 dB

Nie oczekuje full sygnału - byle by połączenie było stabilne.

#346872  autor: darnok
 15 lip 2009, 23:42
Kup, sproboj. To loteria.
Nikt ci nie da gwarancji ze zadziala.