• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #344508  autor: pawel_m
 03 lip 2009, 20:40
do tej pory miałem Samsunga Z400 który mial aparat 2Mpix i robil świetne zdjęcia zarówno krajobrazowe jak i w pomieszczeniach. Jedym z powodów wyboru Omni byl aparat 5 mpix z lampą led. Niestety ale jakośc zdjęc z tego aparatu jest wręcz żenująca, porównywalna do zdjęc z pierwszych telefonów z aparatem VGA. Zdjęcia krajobrazowe jeszcze może i ujdą (choć daleko im do tych z Z400) natomiast każde inne to już tragedia. Czy inni użytkownicy Omni tez tak mają czy może ja mam cos źle ustawione. Zauwazylem, że w ustawieniach mam np. ISO 50 i nie da się tego modyfikować. Pls o pomoc. Może jakiś upgrade softu lub programik ale taki niewymagające wymiany softu całego telefonu. Mój obecny soft to: PDA: SAHJ3 / TELEFON: i900XXHJ1

.

#344766  autor: miciugo
 05 lip 2009, 16:38
A czy po zmianie softu robiłeś upgrade sterów aparatu? Jeżeli nie to teraz wystukaj w dialpadzie (tak jakbyś chciał dzwonić) kod *#2470# i poczekaj tyle ile ci będzie pisało.
Porady z pewnego forum;
- proponuje na stałe przełączyć pomiar światła na centralny lub matrycowy (domyślnie jest punktowy - czyli najtrudniejszy do opanowania, dlatego często foty są przepalone)
- obiektyw zasłania niestyty dość grubę "szkieło" w dodatku bez filtra, więc aparat jest bardzo wrażliwy na zdjęcia pod światło. Jakiekolwiek źródło swiatła będące przed obiektywem powoduje rozproszenie światła we wnętrzu "szkiełka " co powoduje spadek kontrastu i taką mgłę na zdjęciu. W przypadku wykonywania takich fot trzeba zasłonic ręką obiektyw -zrobić taki "daszek" (jak tulipan w lustrzankach) - foty wyjdą dużo lepsze.
- co do skanowania dokumentów to: pomiar matrycowy, iso50, załączona lampa - trzeba olać brak potwierdzenia ostrości i białą plamę na ekranie - fota będzie ok - sprawdzone
- Aby nie przepalić nieba ponownie - pomiar centralny lub matrycowy, blokada ekspozycji prawidłowo naświetlonej foty (przycisk do połowy - zablokuje ekspozycję i ostrość, ale ze względu na mały fizyczny rozmiar matrycy wszystko i tak bedzie ostre), przekadrowanie na właściwe ujęcie i dociskamy guzik. Przy dużym kontraście sceny można dodatkowo załączyć "WDR" w menu.
- zdjęcia sportowe - światło jak wyżej, ISO w zależności od warunków trzymamy wysoko, fotkę lepiej zrobić guzikiem touchpada niż bocznym, ponieważ zdjęcie zrobione jest natychmiast po ustawieniu ostrości

#507731  autor: krystiankoma
 09 paź 2011, 13:52
Witam. Mam problem z omnia i900. Kiepska jakość zdjęć. Nie mona wogóle zmienić jakośći - pixeli. Jest ustawione na najniższą rozdzielczość i koniec. Pokazuje się okno z róznymi rozdzielczościami ale po naciśnięciu innej nic się nie zmienia.
Pomocy

#507793  autor: miciugo
 09 paź 2011, 18:29
Nie instalowałeś czasem na omni kodeków rmvb albo jakiejś innej aplikacji do kamery? Spróbuj zrobić najpierw Hard Reset albo Zerowanie pełne, a jak to nie pomoże to albo zmień rom na jakiś nowszy (rom brandowany przez orange to porażka) a po zmianie romu uaktualnij stery aparatu (opis w moim poprzednim poście).