• Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy urządzeń Apple: iPhone, iPod oraz iPad - opinie, uwagi, pytania, itp.
Regulamin forum: 
Jeśli interesują Cię sprawy związane z aplikacjami oraz systemami mobilnymi Apple - zajrzyj do działu iOS i iPadOS.
 #337166  autor: maniek
 24 maja 2009, 22:18
Mam pytanie do użytkowników. Mam Iphonea 3G zakupionego w sieci Era. Problem polega na tym że w momencie gdy telefon loguje się do sieci nie informuje czy znajduje się w zasięgu 3G czy 2G. Problemu nie ma jesli np. zaloguję się na karcie sim Play, wtedy 3G jest widoczne w lewym górnym rogu ekranu.. Z pewnością wina nie leży po stronie słabego zasięgu bo w telefonie nokia e51 (także z ery) wszystko jest ok. Telefon ma na stałe włączoną opcję aktywnego trybu 3G. Będę wdzięczny za informację jak można rozwiązać ten problem. Pisalem do ery ale odpowiedz typu problem może być tylko i wyłącznie spowodowany tym, że IPhone słabiej wychwytuje zasięg 3G niż Nokia e51. delikatnie mówiac mnie nie satysfakcjonuje. Co ciekawe plus lapie 3 G ale szybko zanika. Z orange i play nie ma problemu.. Moze i bylbym sklonny uwierzyc w to ze iphone ma problem z 3G gdyby nie fakt ze na nokii e 51 mam full 3G.
Na stałe mam wyłączoną transmisję danych w erze. Czy to może być przyczyna???

#337180  autor: yagi
 24 maja 2009, 23:13
Jaki soft w iPongu?

Mi to wyglada na slaby zasieg UMTS. Tam gdzie inne telefony trzymaja 3G iPhone jest na EDGE...
maniek pisze:Problemu nie ma jesli np. zaloguję się na karcie sim Play, wtedy 3G jest widoczne w lewym górnym rogu ekranu..
Play ma Nody w innych lokacjach, pewnie masz mocniejszy sygnal... To samo Orange...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#337219  autor: maniek
 25 maja 2009, 10:34
yagi pisze:Jaki soft w iPongu?
2.2.1
yagi pisze:Mi to wyglada na slaby zasieg UMTS. Tam gdzie inne telefony trzymaja 3G iPhone jest na EDGE...
Byc moze ale zeby az taka roznica byla :shock: Nadajnik ery mam na dzwonnicy kosciola :D Kościółek widze jak wyjde na balkon wiec zasieg powinienem miec full. Nadajnika play nie zlokalizowałem jeszcze a co do orange to w promieniu 1 km mam centrale TP i tam pewnie jest nadajnik(a to jednak dalej niz nadajnik ery). Wychodzi na to ze telefon dobry, karta sim tez wiec sam nie wiem co jest.

#337230  autor: dario321
 25 maja 2009, 12:34
to ze jest nadajnik na Kosciele nie znaczy ze idzie z niego sygnal 3G :wink:
iPhony maja problemy z siecia 3G tam gdzie inne telefony nie maja tego problemu i jest to fakt.

#337380  autor: maniek
 26 maja 2009, 09:06
dario321 pisze:iPhony maja problemy z siecia 3G tam gdzie inne telefony nie maja tego problemu i jest to fakt.
No coż mimo wszystko to troche dziwne ale widocznie sygnal orange i play jest mocniejszy i dlatego iphone widzi te sieci(dobrze bo juz podejrzewałem że kupiłem 2G :-D )
dario321 pisze:to ze jest nadajnik na Kosciele nie znaczy ze idzie z niego sygnal 3G
To akurat sprawdziłem.Kiedys nawet era miala na tej dzwonnicy swoja reklame(taki wielki plakat) ale od pewnego czasu juz nie ma.

[ Dodano: 2009-05-29, 17:18 ]
Sprawdziłem na innej karcie. 3G full wiec pozostaje wymiana karty ale telefon tez idzie na serwis bo nie dziala jeden glosniczek i po lewej stronie jest przerwa miedzy obudowa a ekranem czego po prawej stronie nie ma.

#341304  autor: macs22
 16 cze 2009, 20:04
iPhone ma tylko jeden głośniczek na dole, drugi (prawy) otwór to mikrofon.