• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #331943  autor: _siwy_
 27 kwie 2009, 14:36
Procedura jak w temacie. Mozna bezpośrednio czy trzeba kombinować z przejsciem na TAK TAK i dopiero do PLAY?

#331945  autor: Btk_Tomas
 27 kwie 2009, 14:45
Można bezpośrednio, ale wtedy dłużej to trwa i będzie numer zastępczy.
Z TAK TAKa szybko i bezproblemowo.

#331951  autor: DevilishChaos
 27 kwie 2009, 15:21
BTK nie wprowadzaj chlopaka w blad, fakt ze w przypadku przejscia z abo procedura trwa znacznie dluzej (ok 1-1,5 mies)... ale numer tymczasowy nie jest konieczny bo w dalszym ciagu istnieje standardowa procedura....

#332066  autor: yagi
 27 kwie 2009, 20:40
Najszybciej jest idac do operatora, do ktorego chce sie przeniesc numer 1,5 miesiaca przed koncem umowy - wtedy jest najbardziej plynnie... A umowe podpisac niecaly tydzien przed wylaczeniem numeru ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#332073  autor: vinc
 27 kwie 2009, 20:45
Po co podpisywać umowę jak ktoś przenosi numer do prepaid ;)

Spokojnie _siwy_ idziesz do Play podpisujesz upoważnienie i oświadczenie przeniesienia numeru wraz z rozwiązaniem umowy w Erze. Play składa to do Ery i jeśli Era da zgodę to parę dni przed końcem umowy skontaktuje się ktoś z Playa by przyjść po starter :)

Obrazek

#332096  autor: yagi
 27 kwie 2009, 21:10
vinc pisze:Po co podpisywać umowę jak ktoś przenosi numer do prepaid ;)
No to karte rejestracyjna :P

Obrazek

#332104  autor: MadzikS
 27 kwie 2009, 21:35
vinc pisze:Spokojnie _siwy_ idziesz do Play podpisujesz upoważnienie i oświadczenie przeniesienia numeru wraz z rozwiązaniem umowy w Erze. Play składa to do Ery i jeśli Era da zgodę to parę dni przed końcem umowy skontaktuje się ktoś z Playa by przyjść po starter :)
A trzeba wtedy iść do Ery i rozwiązać z nimi umowę? czy wystarczy odwiedzić Play?
mi kończy się umowa 4 a do 9 mam okres rozliczeniowy i nie wiem kiedy złożyć wypowiedzenie, miesiąc przed 4 czy miesiąc przed 9, noi też chce przenieść numer do Play

#332107  autor: vinc
 27 kwie 2009, 21:43
MadzikS pisze:A trzeba wtedy iść do Ery i rozwiązać z nimi umowę?
Jeśli złożysz te papiery o których pisałem wcześniej w Play to nie musisz rozwiązywać umowy w Erze.
MadzikS pisze:mi kończy się umowa 4 a do 9 mam okres rozliczeniowy i nie wiem kiedy złożyć wypowiedzenie, miesiąc przed 4 czy miesiąc przed 9, noi też chce przenieść numer do Play
Umowa zawsze wygasa na koniec okresu rozliczeniowego w którym przypada koniec umowy. Wobec tego jeśli umowę masz do 4 czerwca to wygasa 9 czerwca, a trzeba rezygnację złożyć do 9 maja ;)

Obrazek

#332123  autor: MadzikS
 27 kwie 2009, 22:30
vinc pisze:Jeśli złożysz te papiery o których pisałem wcześniej w Play to nie musisz rozwiązywać umowy w Erze.
Nio to super, przynajmniej nie będzie dużo załatwiania
vinc pisze:Umowa zawsze wygasa na koniec okresu rozliczeniowego w którym przypada koniec umowy. Wobec tego jeśli umowę masz do 4 czerwca to wygasa 9 czerwca, a trzeba rezygnację złożyć do 9 maja ;)
Dzięki!!!

#332305  autor: yagi
 29 kwie 2009, 07:38
vinc pisze:trzeba rezygnację złożyć do 9 maja ;)
W standardowej wersji rezygnyujac z numeru lub migrujac do TT. Przenoszac numer to juz trzeba zakaldac sprawe... Tym bardziej ze przez dlugi weekend obieg dokumentow bedzie spowolniony...

Obrazek

#332308  autor: vinc
 29 kwie 2009, 07:43
yagi pisze:vinc napisał/a:
trzeba rezygnację złożyć do 9 maja ;)

W standardowej wersji rezygnyujac z numeru lub migrujac do TT. Przenoszac numer to juz trzeba zakaldac sprawe... Tym bardziej ze przez dlugi weekend obieg dokumentow bedzie spowolniony...
Rzeczywiście, a Play przesyła dokumenty do obecnego opa w ciągu 7 dni od złożenia u nich papierów. Wobec tego MadzikS śpiesz się :) Ehh te długie "łikiendy" ;)

Obrazek

#332324  autor: MadzikS
 29 kwie 2009, 11:14
Umowę a raczej okres rozliczeniowy kończy mi się 9lipca więc mam jeszcze trochę czasu. Hmm a jak złoże dokumenty w Play np miesiąc i 2 tygodnie przed zakończeniem umowy i oni prześlą je do Ery więcej niż miesiąc przed zakończeniem umowy to nie dostane kary od Ery za wcześniejsze rozwiązanie umowy?

#332428  autor: yagi
 29 kwie 2009, 20:02
Nie powinno byc kary. Data przeniesienia powinna byc wyznaczona na koniec umowy...

Obrazek

#332429  autor: st.konsultant
 29 kwie 2009, 20:06
yagi pisze:
vinc pisze:trzeba rezygnację złożyć do 9 maja ;)

Nie ma znaczenia czy rezygnujemy całkowicie czy z przeniesieniem :)
Jest taki sam okres wypowiedzenia, trzeba tylko dopilnować, żeby oprócz rezygnacji z prośbą o przeniesienie numeru dotarło również pismo od nowego operatora, ze zgodą na przejęcie numeru.

Jeżeli dotrze sama rezygnacja z przeniesieniem a nie będzie zgody innego operatora, to takie pismo będzie negatywnie rozpatrzone.

#332458  autor: vinc
 29 kwie 2009, 21:06
st.konsultant chyba coś źle zrozumiałeś yagi miał na myśli, że pozostało mało czasu by to wszystko załatwić w terminie, ale MadzikS ma umowę do 9 lipca więc spokojnie i bez pośpiechu ;)

Obrazek

#332685  autor: metpablo
 01 maja 2009, 11:11
Btk_Tomas pisze:Można bezpośrednio, ale wtedy dłużej to trwa i będzie numer zastępczy.
Też mi się tak wydaje i tak właśnie planuję zrobić we wrześniu. Moim zdaniem działając w ten sposób ogranicza się do minimum potencjalne problemy, opóźnienia etc.

#332780  autor: st.konsultant
 02 maja 2009, 00:00
metpablo pisze:
Btk_Tomas pisze:Można bezpośrednio, ale wtedy dłużej to trwa i będzie numer zastępczy.
Też mi się tak wydaje i tak właśnie planuję zrobić we wrześniu. Moim zdaniem działając w ten sposób ogranicza się do minimum potencjalne problemy, opóźnienia etc.

Jezeli numer jest w abonamencie to przejscie na tak taka jest mozliwe dopiero po wygasnieciu umowy terminowej, tak wiec przenoszac numer z abonamentu Ery do Play, poprzez tak tak jeszcze bardziej wydluzamy czas przeniesienia..........I zaden numer zastepczy nie jest potrzebny