• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #305205  autor: rogmaniek
 21 gru 2008, 12:03
Po pożegnaniu się z Faszystowską Telefonią Cyfrową moim drugim numerem jest Play na Kartę. O zaletach tej oferty chyba pisać nie muszę :D Jednak martwi mnie, że anteny umieszczone na, tzw. kratowych masztach czy stalowych słupach wolno stojących i szafki, tzw. outdoor'owe są prawie w ogóle nie zabezpieczone :smt010 Chodzi mi tu o brak ogrodzenia i odpowiedniego monitoringu, choćby za pomocą kamer. Może jakieś tam czujniki są zainstalowane, ale to wszystko jakoś licho wygląda :? Do tego ten chiński sprzęt. Jednak zastanawia mnie wyjątkowy zasięg tych stacji. Z moich obserwacji w Poznaniu i okolicach, te niektóre Node B mają taki zasięg, jak czasem BTS 900Mhz PTC (raczej NTC) czy Polkomtela?! Jak oni to robią?! To tylko kwestia mocy, a może jak już gdzieś czytałem odpowiedniego "majsterkowania" przy budowie stacji? Czy stąd też ta szybkość internetu chwilami na poziomie EDGE? Za wszelkie wyjaśnienia będę bardzo dzwięczny :lol: Swoją drogą tak mi się marzy, aby kiedyś- pięknego dnia- P4 połączyło siły, może z Centernet'em, a może z Mobyland'em i/lub z tym Aero 2 oraz podpisali umowę z jakimś "porządnym" europejskim dostawcą sprzętu do budowy stacji bazowych. Na pewno P4 przydałby się "zastrzyk" gotówki w postaci jakiegoś nowego, hojnego inwestora. Wtedy nie miałbym wątpliwości, który operator byłby moim jedynym he he :twisted: Pozdro :smt006

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!
 #305209  autor: microcom
 21 gru 2008, 12:27
rogmaniek pisze:Po pożegnaniu się z Faszystowską Telefonią Cyfrową moim drugim numerem jest Play na Kartę. O zaletach tej oferty chyba pisać nie muszę :D Jednak martwi mnie, że anteny umieszczone na, tzw. kratowych masztach czy stalowych słupach wolno stojących i szafki, tzw. outdoor'owe są prawie w ogóle nie zabezpieczone :smt010 Chodzi mi tu o brak ogrodzenia i odpowiedniego monitoringu, choćby za pomocą kamer. Może jakieś tam czujniki są zainstalowane, ale to wszystko jakoś licho wygląda :? Do tego ten chiński sprzęt. Jednak zastanawia mnie wyjątkowy zasięg tych stacji. Z moich obserwacji w Poznaniu i okolicach, te niektóre Node B mają taki zasięg, jak czasem BTS 900Mhz PTC (raczej NTC) czy Polkomtela?! Jak oni to robią?! To tylko kwestia mocy, a może jak już gdzieś czytałem odpowiedniego "majsterkowania" przy budowie stacji? Czy stąd też ta szybkość internetu chwilami na poziomie EDGE? Za wszelkie wyjaśnienia będę bardzo dzwięczny :lol: Swoją drogą tak mi się marzy, aby kiedyś- pięknego dnia- P4 połączyło siły, może z Centernet'em, a może z Mobyland'em i/lub z tym Aero 2 oraz podpisali umowę z jakimś "porządnym" europejskim dostawcą sprzętu do budowy stacji bazowych. Na pewno P4 przydałby się "zastrzyk" gotówki w postaci jakiegoś nowego, hojnego inwestora. Wtedy nie miałbym wątpliwości, który operator byłby moim jedynym he he :twisted: Pozdro :smt006
co do zabezpieczania nadajników to niemam pojęcia, jeżeli chodzi o zasięg to jeszcze nie zauważyłem żeby był większy niż powinien acz kolwiek może nasi spece coś tam majstrują :D same nadajniki są dobrej firmy więc niewiem czemu to narzekanie, a narazie wątpie żeby Play podpisał z kimś umowe chyba że nowator sprzeda swoje udziały jakiejś firmie telekomunikacyjnej.

www.it-securite.pl --> Pierwsza Strona o Bezpieczeństwie
Let's Play

#305221  autor: rogmaniek
 21 gru 2008, 13:08
microcom: to jak to jest całość sprzętu nie jest dostarczana przez to chińskie Huawei?! Może też tak mają, jak Wielka Trójca, że korzystają z sprzętu różnych dostawców, w tym różnych anten? Nawet, jak w przypadku Nokii, która anteny sektorowe ma pod dwiema nazwami, jak Nokia i Kathrein :shock: Z góry sorki, jak coś przekręciłem, ale powiedzmy, że tematyką telefonii komórkowej interesuję się amatorsko :-D

O2 - Together is better!

#305225  autor: microcom
 21 gru 2008, 13:20
owszem sprzęt dostarcza huawei ale nie rozumiem czemu mówisz że to chińskie G.... według mnie Huawei dostarcza tak samo dobry sprzęt jak i inni producenci

Let's Play

#305226  autor: rogmaniek
 21 gru 2008, 13:30
microcom: może tak źle myślę, o tym Huawei, bo jednak P4 poszło tak, aby jak najmniej wydać. Tzn. z tego co wiem to tylko Huawei zgodził się najpierw wyłożyć kaskę i wybudować Node B (pewnie teraz także BTS 900Mhz), a potem czekać na zapłatę. Nikt inny na takie coś się nie zgodził :o Do tego, to co już pisałem, nie zabezpieczanie stacji wolnostojących i, z tego co słyszałem, oszczędzanie, np. na izolacji kabli- feeder'ów! Także ta szybka budowa stacji, trochę mnie niepokoi. Rozumiem, że mają już gotowy sprzęt, ale jednak... Boję się, że któregoś "pięknego" dzionka coś tam im się sypnie. Podobno te stacje są ubezpieczone. Tylko co z tego, jak wtedy- przez jakiś czas będę musiał korzystać z roaming'u krajowego Polkomtela. O to P4 chodzi, że w razie "czego" mają zasięg Plusa i najwyżej im będą bulić kaskę?! To ja podziękuję za takie "cuś" :wink: Dlatego, Drogie P4, jakoś nie zanosi się, mimo bardzo atrakcyjnej oferty, abym numer Play Karty miał jako "główny"/"oficjalny" :|

O2 - Together is better!

#305230  autor: Artur051
 21 gru 2008, 13:50
Nie wiem z kąd ta niechęc twoja do T-Mobile. Kiedy siec zmienia nazwę na T-Mobile (Czechy, Słowacja, czy Wielka Brytania) zaczyna się rozbudowa stacji bazowych i polepszanie oferty. W Polsce też zapowiada się na taki rozwój, gdyż T-Mobile chce odzyskac silną pozycję PTC na rynku polskim.

Operator pozostanie ten sam (PTC) tylko pod inną nazwą. Wyjdzie to wszystko abonentom dotychczasowym na dobre, ze względu na to, że większe pieniądze pójdą na rozwój sieci i to na sprzęcie Ericssona, który głownie jest kupowany przez T-Mobile w każdym kraju, w którym zawitał.

Tam, gdzie Play jest skazany na Plusa, jego abonenci zawsze będą skazani na awarie, gdyż wiadomo Plus chce odstraszyc klientów od konkurencji.

Większą niezawodnośc sieci na pewno będziesz miał w T-Mobile niż dotychczasowej Erze, czy Play.

#305231  autor: microcom
 21 gru 2008, 13:52
Zauważ że Play jest dopiero 2 lata na rynku i to na dodatek przez Nowatora bo on naciskał na szybki start ponieważ wyłożyli kase i chcieli zobaczyć zyski, niebyło im łatwo i nadal niejest mimo atrakcyjnej oferty żeby się przebić, musieli jakoś się ratować, a uwież mi Huawei to wcale niejest zła firma.

Let's Play

#305278  autor: yagi
 21 gru 2008, 17:56
NodeB w Playu sa Huawei - wszystkie. Taka jest umowa kredytowa P4 z chinskimi bakami, ze maja kredyt, ale caly sprzet ma pochodzic z Chin. Nie spotkalem sie zeby chinczycy produkowali anteny. Te ktore widzialem na stacjach Play to najczesciej Powerwave. Jesli Play ma tez anteny Kathrein to niech da fotki ;) (przy okazji: to prawda, ze Kathrein jest zalezne od Nokia Siemens Networks?)...

Co do braku zabezpieczenia, to nie zawsze jest ono kienczne. Jest to monitorowane alarmamai. Monitoring kamerami bylby za drogi przy takiej ilosci stacji... Jest ubezpiecznie to mysle, ze sie tak bardzo brakiem ogrodzen i kamer nie martwia...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#305291  autor: pager
 21 gru 2008, 19:00
microcom pisze:Zauważ że Play jest dopiero 2 lata na rynku i to na dodatek przez Nowatora bo on naciskał na szybki start ponieważ wyłożyli kase i chcieli zobaczyć zyski, niebyło im łatwo i nadal niejest mimo atrakcyjnej oferty żeby się przebić, musieli jakoś się ratować, a uwież mi Huawei to wcale niejest zła firma.
Tak wogóle to na jakim sprzęcie pracuje teraz Era?
Jeśli zasięg będzie jak obecnie T-Mobile w Niemczech (non stop full) to chyba sie zastanowię nad pozostaniem w tej sieci :wink:

#305293  autor: mariusz9a
 21 gru 2008, 19:04
pager pisze:Tak wogóle to na jakim sprzęcie pracuje teraz Era?
Na Ericssonie i chyba jeszcze jakiejś innej. Ale najczęściej spotyka się Ericssona u Ery.

#305307  autor: yagi
 21 gru 2008, 20:31
mariusz9a pisze:Na Ericssonie i chyba jeszcze jakiejś innej. Ale najczęściej spotyka się Ericssona u Ery.
Jeszcze jest Nokia Siemens Networks... Wszystko zalezy od rejonu Polski...

Obrazek

#305311  autor: mariusz9a
 21 gru 2008, 20:48
yagi pisze:
mariusz9a pisze:Na Ericssonie i chyba jeszcze jakiejś innej. Ale najczęściej spotyka się Ericssona u Ery.
Jeszcze jest Nokia Siemens Networks... Wszystko zalezy od rejonu Polski...
Czyli tak samo jak w Polkomtelu ;-)
Szczerze to myślałem że PTC zrezygnowała z Siemensa po nieudanych testach 3G w Warszawie w 2004r (tak wiem, Nokia-Siemens Networks to już nie to samo...).

#305357  autor: satcom
 21 gru 2008, 23:52
Z moich obserwacji w Poznaniu i okolicach, te niektóre Node B mają taki zasięg, jak czasem BTS 900Mhz PTC (raczej NTC) czy Polkomtela?! Jak oni to robią?!

wlasnie! Tez to zauwazylem. W moim miescie 2 miesiace temu uruchomili nodeB Playa. Kilka dni temu zasieg PLAY zniknal na 2 dni. Po przywroceniu, zasieg jest o wiele wiekszy, telefon ma full zasieg nawet tam, gdzie kiedys byla 1 lub 2 kreski, a np. motorola wcale nie znajdowala sieci. Dziwna sprawa... Nie sadze tez, zeby wlaczyli inna stacje...

#305359  autor: zajadacz
 21 gru 2008, 23:59
yagi pisze:Te ktore widzialem na stacjach Play to najczesciej Powerwave. Jesli Play ma tez anteny Kathrein to niech da fotki ;)
Ma, ma i to w Szczecinie chyba wszędzie: http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... cu_67_play

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#305368  autor: plugin20
 22 gru 2008, 06:38
[quote="satcom"][quote]Z moich obserwacji w Poznaniu i okolicach, te niektóre Node B mają taki zasięg, jak czasem BTS 900Mhz PTC (raczej NTC) czy Polkomtela?! Jak oni to robią?! [/quote]

wlasnie! Tez to zauwazylem. W moim miescie 2 miesiace temu uruchomili nodeB Playa. Kilka dni temu zasieg PLAY zniknal na 2 dni. Po przywroceniu, zasieg jest o wiele wiekszy, telefon ma full zasieg nawet tam, gdzie kiedys byla 1 lub 2 kreski, a np. motorola wcale nie znajdowala sieci. Dziwna sprawa... Nie sadze tez, zeby wlaczyli inna stacje...[/quote]

Sprawa jest prosta. Parametryzują niestandartowo moc pilota np. 37dBm kosztem pojemności komórki (tu akturat im niezależy) dodatkowo "sieją" z wysokich obiektów przy użyciu 3 nośnej umbrella lub na szybko robi się repeater'y. Cel jest jeden przechwycić ile się da klientów z sieci +. Niestety poza większymi miastami (tam gdzie jest Netia) brak transmisji (NodeB łączone w łańcuszek) stąd kiepskie osiągi transferu w HSDPA. Ale z czasem jak zrobi się GSM900 będzie lepiej.

#305401  autor: robbo2k
 22 gru 2008, 10:46
IMHO w zasięgu nodeB Playa nie ma nic dziwnego. Fakt takie Skierniewice dmuchają pod Koluszki i Łowicz z jednej i Zyrardow z drugiej ale znowu tam jest o tyle ciekawie ze drugi ze Skierniewickich NodeB poza miastem jest niemal szczątkowy zasięg. Poza tym przy pustej sieci takie rozkładanie dużego parasola ma sens. Do czasu gdy transfery są na poziomie 1Mb/s nie ma problemu jak dopuszcza 3,6 będzie gorzej i żale ze taki transfer nie jest możliwy bo będzie taki dla wszystkich jaki ma najdalszy użytkownik. Poki co taka budowa sieci jest ok potem się dogęści.

#305408  autor: widex
 22 gru 2008, 11:01
Jak będzie więcej NodeB, wtedy można pomyśleć o znormalizowaniu pracy NodeB do poziomu trójcy. Moim zdaniem: nie ważne jak, ważne, że dobrze działają stację Play. W przypadku mojego miasta Play ma o wiele silniejszy zasięg niż Era.

#305529  autor: LaCabra
 22 gru 2008, 20:26
jezeli chodzi o playa to ze strony budowy stacji MASAKRA !
Kiedy rozmawialem z nimi o budowie stacji nie byli w stanie podeslac mi nawet specyfikacji sieciowej. Sami nie wiedzieli na czym pracuja. smiech na sali . Mysle ze predzej czy pozniej play bedzie mial podobny problem jak plus dawno temu czyli od tego bajzlu szlag to wszystko trafi. Jezeli chodzi o zabezpieczenia jestem pelen podziwu dla ich odwagi poniewaz nic nie izoluja ani zabezpieczaja. Ja juz dwa razy zostawilem nie zaizolowane konektory na dwa dni, deszczyk popadal i dwa razy bylem w dupie bo popalilo trxy i wysadzilo stacje. Budowlanka to jest smiech na sali, nikt tego nie kontroluje. Maszty stoja bez obciazen wszystko krzywe nie pomocowane. Najlepszy numer jest na kominie w Zgierzu gdzie nad centkiem gdzies na 25 metrze zamontowal sie play i zalozyl solla tylko ze przez 25 metrow do tego solla leci haka centka <lol> ciekawe czy panowie z playa dysponuja dwoma wozkami asekuracyjnymi zeby sie tam bezpiecznie dostac. Sumujac jeszcze daleka droga playa do standardow centka czy plusa. Pozdrawiam

#305537  autor: yagi
 22 gru 2008, 20:45
LaCabra pisze:ezeli chodzi o zabezpieczenia jestem pelen podziwu dla ich odwagi poniewaz nic nie izoluja ani zabezpieczaja.
To fakt - zadnej izolacji na zlaczach. W Tarnowie to samo. Zobacz na zdjecia na stronei z mojego podpisu - jak to zobaczylem to sie zalamalem...
LaCabra pisze:Najlepszy numer jest na kominie w Zgierzu gdzie nad centkiem gdzies na 25 metrze zamontowal sie play i zalozyl solla tylko ze przez 25 metrow do tego solla leci haka centka <lol> ciekawe czy panowie z playa dysponuja dwoma wozkami asekuracyjnymi zeby sie tam bezpiecznie dostac. Sumujac jeszcze daleka droga playa do standardow centka czy plusa. Pozdrawiam
Technicy Play moze sa jak Transformers :lol:

Obrazek

#305581  autor: tesla
 22 gru 2008, 23:12
rogmaniek pisze:Po pożegnaniu się z Faszystowską Telefonią Cyfrową
i po takim wstępie już się nie chce z tobą rozmawiać. Wiesz chociaż kim byli faszyści, było w szkole??
microcom pisze:same nadajniki są dobrej firmy więc niewiem czemu to narzekanie
nie odważyłbym się na ocenę sprzętu HuaWei po tak krótkim czasie, ale skoro wiesz lepiej

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?