• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #305155  autor: peepe
 21 gru 2008, 00:08
Mam taki problem, być może banalny, jednakże nie mogę go rozwiązać. Przy wpisywaniu polskich znaków np. ś, ć, ó wszystko ładnie, pięknie, ale po wysłaniu u odbiorcy takiego sms znaków polskich już nie ma. Problem występuje tylko z sms-ami wysyłanymi z LG. Dodam, że język ustawiony "polski" oraz nie ma znaczenia aktywny t9 i tak telefon wysyła zamiast "ś" - s, zamiast "ó" - o itd. O co chodzi?

#305160  autor: kowcio
 21 gru 2008, 00:23
peepe pisze:O co chodzi?
W ustawieniach wiadomości masz włączony alfabet GSM, musisz włączyć automatyczny. W ten czas spróbuj ;)
Poza tym jest to nieopłacalne- w takim SMSie możesz dużo mniej wpisać znaków, bo tylko do 70 (normalnie jest to 160).

#305162  autor: peepe
 21 gru 2008, 00:38
kowcio pisze:W ustawieniach wiadomości masz włączony alfabet GSM, musisz włączyć automatyczny.
Ale ja mam do wyboru tylko dwie opcje: GSM lub GPRS.
Chyba, że to gdzieś indziej się to ustawia. Jeśli możesz to napisz dokładnie gdzie w menu się to ustawia.

#305163  autor: kowcio
 21 gru 2008, 00:41
peepe pisze:Jeśli możesz to napisz dokładnie gdzie w menu się to ustawia.
Właśnie nie mam nigdzie blisko LG, żeby sprawdzić dokładną ścieżkę.
W Samsungu mam coś takiego: menu, wiadomości, ustawienia wiadomości, ustawianie wspólne, obsługa znaków (ustawione mam na Alfabet GSM, Ty musisz ustawić albo na automatyczne, albo na Unicode, już nie pamiętam ;) ). Może i to Tobie okaże się być pomocne.

#305323  autor: peepe
 21 gru 2008, 21:24
no lipa do kwadratu, nie ma tu takiej opcji żeby to ustawić, ścieżka jest taka: wiadomości->ustawienia->SMS->ustawienia nośnika->
i tutaj mam opcje: Preferowane GSM, Preferowane GPRS, Tylko GSM, Tylko GPRS
poza tym w ustawieniach SMS jest Typ Wiadomości: tekst
cokolwiek nie ustawię telefon nie wysyła polskich czcionek zamieniając je np. z ć na c

poza tym akurat dzisiaj miałem w rękach LG C3310 i zauważyłem ten sam problem, czy w telefonach LG tak właśnie jest, że nie da rady wysłać polskiej czcionki?