Użytkownik
Ranga
Młody wyjadacz
dzwonisz zawsze z +48szyman12 pisze:2. Jeżeli będę chciał zadzwonić do znajomego, który też będzie we Francji w roamingu to muszę wybierać +48 .... czy może bez prefixu?
takszyman12 pisze:3. Jeżeli ja i mój kolega będziemy zalogowanie np. do Francuskiego Orange to czy my i tak będziemy płacić za odebrane połączenia, gdy będziemy dzwonić do siebie?
Tani Roaming to nie jest obowiązek. Zwykle obniża to koszty roamingu w krajach spoza Unii Europejskiej. We Francji o ile dobrze sie orientuje, Tani Roaming i tak Ci nic by nie dał.szyman12 pisze:1. Czy we Francji będę musiał używać usługi "Tani Roaming" (mam Play na kartę)?
W roamingu trzeba korzystać z prefixów. Nie wiem czy zawsze jest to konieczne, dla będąc za granicą lepiej mieć pewność że dodzwonisz sie tam gdzie chcesz.szyman12 pisze:2. Jeżeli będę chciał zadzwonić do znajomego, który też będzie we Francji w roamingu to muszę wybierać +48 .... czy może bez prefixu?
Niestety tak.szyman12 pisze:3. Jeżeli ja i mój kolega będziemy zalogowanie np. do Francuskiego Orange to czy my i tak będziemy płacić za odebrane połączenia, gdy będziemy dzwonić do siebie?
najlepiej wejdź pod USSD *111# potem promocje (3) i Letni Pakiet Roamingowi, da się go jeszcze uruchomić. Wtedy będziesz mógł dzwonić z tego pakietu do Polskiego PLAYa za 49gr/minutęszyman12 pisze:1. Czy we Francji będę musiał używać usługi "Tani Roaming" (mam Play na kartę)?
Wtedy wybierz +48XXXXXXXXX (tani roaming)szyman12 pisze:2. Jeżeli będę chciał zadzwonić do znajomego, który też będzie we Francji w roamingu to muszę wybierać +48 .... czy może bez prefixu?
Niestety, ale takszyman12 pisze:3. Jeżeli ja i mój kolega będziemy zalogowanie np. do Francuskiego Orange to czy my i tak będziemy płacić za odebrane połączenia, gdy będziemy dzwonić do siebie?
Niestety nie, pytałem o to w salonach, CC itp. w sierpniu, bo moja kuzynka też wyjeżdżała do francji, potem jeszcze do Anglii.szyman12 pisze:4. Czy ten bonus przy doładowaniu np. 50 + 20 zł oraz usługa Bonus (za 2 min przychodzące obowiązuje 1 min do wszystkich) będzie obowiązywał we Francji?
Nie będziesz mógł korzystać z usług 3G.szyman12 pisze:5. Co to znaczy, że przy np. Orange jest "3G - nie". Czyli, że niebędę mógł się logować do masztów, które "świadczą" 3G?
Tu jest dziwne, bo przy Orange jest "* możesz wykonywać połączenia korzystając z usługi Tani roaming - TANI ROAMING", a przy Bouygues nic takiego niemausługi Tani Roaming będziesz mógł używać jedynie jak będziesz zalogowany do sieci Orange lub Bouygues, i tylko w tych sieciach możesz korzystać z tej usługi
Zależy od operatora, w Czechach jeden z operatorów w Play karcie działał przez +48.... T-Mobile działało tylko i wyłącznie przez tani roaming (call-back).szyman12 pisze:1. Czy we Francji będę musiał używać usługi "Tani Roaming" (mam Play na kartę)?
Jak zadzwonisz bez prefixu to dodzwonisz się do jakiegoś Francuza...szyman12 pisze:2. Jeżeli będę chciał zadzwonić do znajomego, który też będzie we Francji w roamingu to muszę wybierać +48 .... czy może bez prefixu?
Takszyman12 pisze:3. Jeżeli ja i mój kolega będziemy zalogowanie np. do Francuskiego Orange to czy my i tak będziemy płacić za odebrane połączenia, gdy będziemy dzwonić do siebie?
Nie, tylko konto złotówkowe. Musisz sprawdzić, bo odbieranie połączeń w roamingu (w Czechach) było rozliczane sekundowo. Nie wiem czy to było szczęście, czy standard w Play.szyman12 pisze:4. Czy ten bonus przy doładowaniu np. 50 + 20 zł oraz usługa Bonus (za 2 min przychodzące obowiązuje 1 min do wszystkich) będzie obowiązywał we Francji?
Jak pierwszy raz przed wakacjami oglądałem tą PLAYową tabelkę to trudno było mi coś z niej zrozumieć z Tanim Roamingiem i aż godzina mi była potrzebna, żeby się domyślić o co chodzi.szyman12 pisze:OK, już kapuje