• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #299363  autor: szyman12
 23 lis 2008, 20:58
Witajcie

W nadchodzący czwartek wyjeżdżam do Francji wraz z moim znajomym. On ma telefon w Heyah, ja kupiłem na ten wyjazd starter Play-a. I mam kilka pytań:

1. Czy we Francji będę musiał używać usługi "Tani Roaming" (mam Play na kartę)?
2. Jeżeli będę chciał zadzwonić do znajomego, który też będzie we Francji w roamingu to muszę wybierać +48 .... czy może bez prefixu?
3. Jeżeli ja i mój kolega będziemy zalogowanie np. do Francuskiego Orange to czy my i tak będziemy płacić za odebrane połączenia, gdy będziemy dzwonić do siebie?
4. Czy ten bonus przy doładowaniu np. 50 + 20 zł oraz usługa Bonus (za 2 min przychodzące obowiązuje 1 min do wszystkich) będzie obowiązywał we Francji?
5. Co to znaczy, że przy np. Orange jest "3G - nie". Czyli, że niebędę mógł się logować do masztów, które "świadczą" 3G?

Wiem, że trochę dużo pytań. Niektóre są nawet trochę głupie, ale muszę się tak powiem przygotować.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2008, 21:11 przez szyman12, łącznie zmieniany 1 raz.

#299367  autor: Jedrker
 23 lis 2008, 21:13
szyman12 pisze:2. Jeżeli będę chciał zadzwonić do znajomego, który też będzie we Francji w roamingu to muszę wybierać +48 .... czy może bez prefixu?
dzwonisz zawsze z +48
szyman12 pisze:3. Jeżeli ja i mój kolega będziemy zalogowanie np. do Francuskiego Orange to czy my i tak będziemy płacić za odebrane połączenia, gdy będziemy dzwonić do siebie?
tak

#299368  autor: elrond
 23 lis 2008, 21:14
szyman12 pisze:1. Czy we Francji będę musiał używać usługi "Tani Roaming" (mam Play na kartę)?
Tani Roaming to nie jest obowiązek. Zwykle obniża to koszty roamingu w krajach spoza Unii Europejskiej. We Francji o ile dobrze sie orientuje, Tani Roaming i tak Ci nic by nie dał.
szyman12 pisze:2. Jeżeli będę chciał zadzwonić do znajomego, który też będzie we Francji w roamingu to muszę wybierać +48 .... czy może bez prefixu?
W roamingu trzeba korzystać z prefixów. Nie wiem czy zawsze jest to konieczne, dla będąc za granicą lepiej mieć pewność że dodzwonisz sie tam gdzie chcesz.
szyman12 pisze:3. Jeżeli ja i mój kolega będziemy zalogowanie np. do Francuskiego Orange to czy my i tak będziemy płacić za odebrane połączenia, gdy będziemy dzwonić do siebie?
Niestety tak.

#299372  autor: express100
 23 lis 2008, 21:22
szyman12 pisze:1. Czy we Francji będę musiał używać usługi "Tani Roaming" (mam Play na kartę)?
najlepiej wejdź pod USSD *111# potem promocje (3) i Letni Pakiet Roamingowi, da się go jeszcze uruchomić. Wtedy będziesz mógł dzwonić z tego pakietu do Polskiego PLAYa za 49gr/minutę
usługi Tani Roaming będziesz mógł używać jedynie jak będziesz zalogowany do sieci Orange lub Bouygues, i tylko w tych sieciach możesz korzystać z tej usługi.
Wtedy wybierz +48XXXXXXXXX (tani roaming)
Niestety, ale tak :x
szyman12 pisze:4. Czy ten bonus przy doładowaniu np. 50 + 20 zł oraz usługa Bonus (za 2 min przychodzące obowiązuje 1 min do wszystkich) będzie obowiązywał we Francji?
Niestety nie, pytałem o to w salonach, CC itp. w sierpniu, bo moja kuzynka też wyjeżdżała do francji, potem jeszcze do Anglii.
szyman12 pisze:5. Co to znaczy, że przy np. Orange jest "3G - nie". Czyli, że niebędę mógł się logować do masztów, które "świadczą" 3G?
Nie będziesz mógł korzystać z usług 3G.
Więcej info o roamingu we Francji znajdziesz tu
Informacja o TANIM ROAMINGU np. Jak włączyć
Pozdrawiam! :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#299373  autor: szyman12
 23 lis 2008, 21:27
usługi Tani Roaming będziesz mógł używać jedynie jak będziesz zalogowany do sieci Orange lub Bouygues, i tylko w tych sieciach możesz korzystać z tej usługi
Tu jest dziwne, bo przy Orange jest "* możesz wykonywać połączenia korzystając z usługi Tani roaming - TANI ROAMING", a przy Bouygues nic takiego niema

#299375  autor: Marens
 23 lis 2008, 21:32
Zależy od operatora, w Czechach jeden z operatorów w Play karcie działał przez +48.... T-Mobile działało tylko i wyłącznie przez tani roaming (call-back).
Ogólnie tani roaming to "call-back" dzwonisz normalnie i dostajesz połączenie zwrotne od sieci.
Jak zadzwonisz bez prefixu to dodzwonisz się do jakiegoś Francuza...
Tak
szyman12 pisze:4. Czy ten bonus przy doładowaniu np. 50 + 20 zł oraz usługa Bonus (za 2 min przychodzące obowiązuje 1 min do wszystkich) będzie obowiązywał we Francji?
Nie, tylko konto złotówkowe. Musisz sprawdzić, bo odbieranie połączeń w roamingu (w Czechach) było rozliczane sekundowo. Nie wiem czy to było szczęście, czy standard w Play.

#299377  autor: express100
 23 lis 2008, 21:35
Jest też w tej tabelce oddzielna "kategoria" pt. "TANI ROAMIG" i wszędzie koło opcji karta pisze TAK, i to jest "wiążące"
Zerknij jeszcze raz na tabelkę ;-)

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#299379  autor: Marens
 23 lis 2008, 21:40
Testował ktoś Play abonament?
Ciekawy jestem, czy wszystko działa przez +48... i w UE nie jest potrzebny "Tani roaming".

#299385  autor: szyman12
 23 lis 2008, 21:48
Jest też w tej tabelce oddzielna "kategoria" pt. "TANI ROAMIG" i wszędzie koło opcji karta pisze TAK, i to jest "wiążące"
Zerknij jeszcze raz na tabelkę ;-)
OK, a to co to znaczy? (legenda czerwone - to to, że jest z gwiazdką, zielone - że niema gwiazdki)

Obrazek

#299391  autor: Marens
 23 lis 2008, 22:12
Tam gdzie nie ma gwiazdki dzwonisz normalnie +48... i łączy Ciebie.
Tam gdzie jest * dzwonisz normalnie +48... i sieć "oddzwania do Ciebie".

Jak to wytłumaczyć, wybierasz normalnie numer, jest on wysyłany krótkim kodem przez "Tani roaming", sieć oddzwania do Ciebie. Odbierasz połączenie i dopiero wtedy słyszysz wygnał połączenia.

#299394  autor: szyman12
 23 lis 2008, 22:23
OK, już kapuje ;) No dobra już chyba wszystkiego się dowiedziałem. Dzięki wszytkim za pomoc. Jakby mi isę coś przypomniało to napisze :lol:

#299404  autor: express100
 23 lis 2008, 22:37
szyman12 pisze:OK, już kapuje ;)
Jak pierwszy raz przed wakacjami oglądałem tą PLAYową tabelkę to trudno było mi coś z niej zrozumieć z Tanim Roamingiem i aż godzina mi była potrzebna, żeby się domyślić o co chodzi.

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#299425  autor: szyman12
 23 lis 2008, 23:50
A mam jeszcze takie pytanie-ciekawostka. Czy gdybym pojechał do Rzymu, zalogował się do sieci tre /3/, która umożliwia 3G (o tym wiadomo), to gdybym chciał pobrać jakieś pliki (wiem, że drożyzna) to udostępnili mi tylko 3G, czy też może 3,5G?

#299432  autor: express100
 24 lis 2008, 00:34
Z tego co wiem to tylko 3G :? jeżeli coś źle mówi to proszę mnie poprawić :wink:

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#299473  autor: tomko111
 24 lis 2008, 14:19
express100, dobrze mówisz. ;)

#299494  autor: Marens
 24 lis 2008, 15:56
3G nie jest przypadkiem skrótem od "videocall / GPRS(transmisja danych) / MMS".
HSDPA to tylko rozwinięcie 3G. Tak jak EDGE/GPRS.

Według mnie spokojnie w 3G będzie działać HSDPA.

#299503  autor: tomko111
 24 lis 2008, 16:13
Marens, pisałem już wyżej, że w 100% będzie działać. :P Mnie w Hiszpanii działało 3G bez problemów.

#299506  autor: szyman12
 24 lis 2008, 16:16
OK, a jeszcze coś. Gdybym zgubił/ukradli by mi telefon to czy ja mogę iść do salonu Orange czy tego operatora na B ;) podać numer IMEI i mi zablokują czy muszę zadzwonić do Playa?

#299507  autor: tomko111
 24 lis 2008, 16:17
szyman12, tylko i wyłącznie Play może zablokować twoją kartę SIM, żaden inny operator. :wink:

#299511  autor: szyman12
 24 lis 2008, 16:41
Ale mi niechodzi o karte sim tylko chodzi mi o to, żeby zablokować telefon.