• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #294655  autor: elrond
 26 paź 2008, 14:18
Została ostatnio podjęta u mnie rodzinna decyzja o całkowitej rezygnacji z linii stacjonarnej TP. W domu jest więcej komórek niż domowników więc wydawało się to bardziej opłacalne. Traf (a może i nie?) chciał że już po złożeniu rezygnacji dostaliśmy propozycje od nieznanej mi dotąd bliżej Telekomunikacji NOVUM, abonamentu 36 zł wraz z 70 darmowymi minutami. Wydaje się to korzystne w porównaniu z TP.

Dlatego chciałbym zapytać zaznajomionych czy można zaufać tej firmie i wpakować się w 3-letni cyrograf?

A może znalazło by się coś ciekawszego? Wymóg najważniejszy - tani abonament z ewentualnie małą liczbą minut - telefon domowy ma służyć przede wszystkim do odbierania bo trudno zrezygnować z numeru po x-latach kiedy mają go wszyscy...
Patrzyłem też na Ere Domową, ale tam będzie problem z przenoszeniem numeru no i Era u mnie nie działa najlepiej.
Czekam na propozycje. Z góry dzięki.

#294662  autor: petex
 26 paź 2008, 15:16
JA BYM SIE NIE PAKOWAL W ZADNA UMOWE NA 3-LATA JESZCZE NA TOKICH SOBIE WARUNKACH

[ Dodano: 2008-10-26, 15:16 ]
JA BYM SIE NIE PAKOWAL W ZADNA UMOWE NA 3-LATA JESZCZE NA TAKICH SOBIE WARUNKACH

#294667  autor: aree1987
 26 paź 2008, 16:06
Abo 36zł jest z minutami jest jeszcze za 30zł bez minut a umowa nie 36mcy tylko 24mce...
 #294669  autor: kuwejt
 26 paź 2008, 16:22
elrond pisze:[...] Ere Domową, ale tam będzie problem z przenoszeniem numeru no i Era u mnie nie działa najlepiej.
Czekam na propozycje. Z góry dzięki.
tzn. jaki problem z przenoszeniem? jezeli działa tak o z powodu zasiegu to rzeczywiscie nie bardzo ale w innym wypadku to chyba byla by najlepsza opcja

#294687  autor: yagi
 26 paź 2008, 17:41
petex, nie pisz duzymi literami. Krzyk nie jest potrzebny...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#294695  autor: tajniak
 26 paź 2008, 18:23
Coś mi trąci tymi trzema latami.

#294710  autor: elrond
 26 paź 2008, 20:36
kuwejt pisze:tzn. jaki problem z przenoszeniem? jezeli działa tak o z powodu zasiegu to rzeczywiscie nie bardzo ale w innym wypadku to chyba byla by najlepsza opcja
Opłata, kłopot z załatwianiem spraw, użerka z TP która zamknęła punkty obsługi w moim mieście i każe mi jeździć 30km... jakoś nie chce mi sie pakować w tą machine biurokracji. Do tego trzeba by przeprowadzać cesję na brata, który ma telefon w Erze więc coś tam byłoby taniej...
aree1987 pisze:Abo 36zł jest z minutami jest jeszcze za 30zł bez minut a umowa nie 36mcy tylko 24mce...
No właśnie, tylko 6 zł różnicy i tu mam 70 minut, a tam nic. Więc przyjmijmy że 36 zł to maksymalne maximum :wink:
tajniak pisze:Coś mi trąci tymi trzema latami.
To tylko telefon stacjonarny... komórki na 3 lata bym nie wziął ale stacjonarki raczej sie nie boje.

I jakoś mi ta oferta pasuje, mają też dość niskie połączenia międzynarodowe. Jako klient TP "od zawsze" nie interesowały mnie szczególnie oferty stacjonarne. Może na łączach TP znajdę coś tańszego?

#294717  autor: aree1987
 26 paź 2008, 21:19
A czy da radę przejść z WLR na inne WLR? Czy to jest dalej nieosiągalne??

#294919  autor: malsssh
 28 paź 2008, 14:41
Telekomunikacja NOVUM jest świeżą firmą bodajże od kwietnia br. Ma duży kapitał zakładowy dobrą ofertę, tanie połączenia międzynarodowe. Wiem to od mojego znajomego, jest on przedstawicielem handlowym tej telekomunikacji. Przestudiowałem dokładnie wszelakie regulaminy i sam się zastanawiam czy by się nie wpakować w to :) jak by ktoś miał jakieś pytania to mogę znajomego podpytać :)

#294936  autor: maniek
 28 paź 2008, 16:38
elrond pisze:To tylko telefon stacjonarny... komórki na 3 lata bym nie wziął ale stacjonarki raczej sie nie boje.
Tez tak mysle. Sam mam stacjonarke chyba z 15 lat.

#294960  autor: elrond
 28 paź 2008, 19:24
malsssh, to jakbyś rozmawiał ze znajomym to ja mam takie pytania - czy tak samo jak w TP, nie ma możliwości sprawdzenia ile sie tych darmowych minut wykorzystało? Czy nie mają jakiegoś numeru, albo czy nie można sie dowiedzieć tego na BOKu?
I druga sprawa - czy mają usługę identyfikacji numeru? I ewentualnie ile to kosztuje?
Będe wdzięczny jakbyś sie mógł tego dowiedzieć. Pisałem im maila ale nie odpisują na razie.

Poprzeglądałem stronke i też mi to wygląda całkiem ciekawie. Zdaje się że wyśle rezygnacje z rezygnacji do TP :wink: I spróbujemy to nowe coś.

#295239  autor: malsssh
 30 paź 2008, 22:03
Co do sprawdzania minut wykorzystanych to chyba nie ma tego, aczkolwiek nie był pewny.
Identyfikacja numeru płatna, podobno ok 2zł.

Biorąc pod uwagę stan mój i kolegi w trakcie rozmowy na ten temat, zastrzegam sobie, iż nie koniecznie musi to być prawda :-)

#295245  autor: elrond
 30 paź 2008, 22:21
Ok, wezmę poprawke :wink: Dzięki za odpowiedź. Czyli chyba Telekomunikacja NOVUM... mam nadzieje że nie będe żałował.

#295271  autor: mjot
 31 paź 2008, 09:12
witam.

napisze tu jasno i wyraznie, ze jestem przedstawicielem tej firmy, od niedawna co prawda, ale jestem i przeczytalam zarowno cennik, jak i regulamin.

prezentacja numeru jest dostepna od listopada br. czyli od jutra, prawdopodobnie za darmo, a jesli nie, to w takiej samej cenie, co tp miala (1zł?).

umowa moze byc na czas nieokreslony/rok/dwa lata.

nie ma zadnych problemow z przenoszeniem numeru.

jak przejsc do novum? zazwyczaj jest tak, ze to novum dzwoni do abonentow tp i oferuje nizszy abonament, po telefonie kieruje do Was przedstawiciela, dzieki ktoremu zamawia sie umowe i odrazu sklada rezygnacje z tp, wszystkim zajmuje sie juz novum (nie trzeba chodzic do oddzialow tp i zglaszac rezygnacji).

widzialam juz rachunki z novum u ludzi, rzeczywiscie przychodza takie a nie inne oplaty, wszystko bylo w porzadku. ceny sa juz brutto (w przeciwienstwie do tp)

ja osobiscie dzialam na terenie malopolski i swietokrzyskiego, jeśli ktoś byłby zainteresowany, proszę pisać na PW.

sluze pomoca;)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2009, 12:53 przez mjot, łącznie zmieniany 1 raz.

#295297  autor: elrond
 31 paź 2008, 14:22
mjot pisze:prezentacja numeru jest dostepna od listopada br. czyli od jutra, prawdopodobnie za darmo, a jesli nie, to w takiej samej cenie, co tp miala (1zł?).
W TP chyba 3,66 o ile pamiętam...
mjot pisze:a osobiscie dzialam na terenie malopolski i swietokrzyskiego, jeśli ktoś byłby zainteresowany, proszę pisać na PW, ew nr gg 1260944
No... prawie. Potrzebuje raczej do podpisania umowy kogoś z podkarpackiego :wink: Dzięki że sie odezwałaś. Musze tylko skontaktować sie z TP żeby mi telefonu nie odłączyli całkowicie. I wtedy będe kontaktować sie z NOVUM.
mjot pisze:(nie wiem, czy moge tu podac swoj nr telefonu, ale nie bede ryzykowac).
No lepiej nie :wink:

Czyli rozumię że firmę polecasz, nie jest to żadne naciagactwo, podpucha? Oczywiście jesteś ich przedstawicielką, ale już widziałem konsultantów którzy nikomu znajomemu by swojej firmy nie polecili ;-)

#295319  autor: TomekO
 31 paź 2008, 18:27
Jeżeli nie pasuje Ci Era Domowa czy Era Numer Stacjonarny to może przenieś numer tpsa do jakiegoś VoIPa ? Oczywiście musisz mieć internet.

#295359  autor: mjot
 01 lis 2008, 09:17
rozumiem, bede w poniedzialek w biurze i upewnie sie, ile kosztuje prezentacja numeru, ale na 99% jest za darmo juz.

przedstawiciel odrazu sam wypelnia formularz WLR do tp, ze abonent rezygnuje z tp, tak wiec nie trzeba samemu chodzic i zalatwiac. zawsze mozesz zadzwonic na blekitna linie (o ile sie dodzwonisz;]) i spytac o wszystko, acz ostatnio jedna pani uparcie twierdzila, ze na blekitnej uslyszala, ze nie moze zmienic abonamentu z tp na novum, bo ma net. przy mnie zadzwonila jeszcze raz, ale tym razem uslyszala juz inna, poprawna odpowiedz;]

na telepolis bywam czesto (interere sie telefonami), ale pierwszy raz trafiam na forum.

coraz wiecej osob widze, ktore maja novum i jeszcze nie slyszalam negatywnej opinii. teraz w swieta jestem u siebie w miescie i wlasnie mam zamiar uzmyslowic kilku znajomym, ze istnieje taka oferta, lepsz niz tp;)

#295389  autor: Marens
 01 lis 2008, 18:24
mjot pisze:na telepolis bywam czesto
taaa jasne
Kod: Zaznacz cały
Ostatnia wizyta:  	Dzisiaj 9:12 (Minut: 5)
Wizyt: 2  Łączny czas wizyt Minut: 18
[0% z całości / 2.00 postów dziennie]
Ostatni post Dzisiaj 9:17
Znajdź wszystkie posty mjot
Pomogła:   	1 raz
PS. Miałem tylko na chwilę wpaść, bo nie mam za dużo ostatnio czasu.

[ Dodano: 2008-11-01, 18:24 ]
mjot pisze:le kosztuje prezentacja numeru, ale na 99% jest za darmo juz.
Nie przypadkiem, 3,66.

[ Dodano: 2008-11-01, 18:27 ]
elrond pisze:dostaliśmy propozycje od nieznanej mi dotąd bliżej Telekomunikacji NOVUM, abonamentu 36 zł wraz z 70 darmowymi minutami. Wydaje się to korzystne w porównaniu z TP.

Dlatego chciałbym zapytać zaznajomionych czy można zaufać tej firmie i wpakować się w 3-letni cyrograf?
Nie lepiej Socjalny za 28,06zł z 15 jednostkami lokalnymi dale to nam ~15min -90min.
Na pewno nie pakowałbym się w bliżej nieznaną firmę i ofertę na 36mies.

[ Dodano: 2008-11-01, 18:30 ]
mjot pisze:zawsze mozesz zadzwonic na blekitna linie (o ile sie dodzwonisz;])
Zawsze jak dzwonię to czekam maks do 1min.

Jak mi kiedyś powiedział zaprzyjaźniony technik z TP.
Jak będą jakieś kłopoty to najchętniej pomagamy własnym klientom.

#295391  autor: elrond
 01 lis 2008, 18:47
Marens pisze:taaa jasne
mjot pisze:na telepolis bywam czesto (interere sie telefonami), ale pierwszy raz trafiam na forum.
Można przeglądać serwis (z forum włącznie) bez rejestracji. Sam siedziałem na telepolis dobre pół roku zanim się zarejestrowałem, więc nie rozumie tych aluzji.
Marens pisze:Nie lepiej Socjalny za 28,06zł z 15 jednostkami lokalnymi dale to nam ~15min -90min.
Na pewno nie pakowałbym się w bliżej nieznaną firmę i ofertę na 36mies.
O socjalnym w TP właśnie słyszałem że to "druga kategoria" klientów. Co sie działo np z Neostradą? UKE musiało interweniować. 8zł więcej i mam ponad godzinę rozmów. A to że na 36 miesięcy... pisałem już że nie ma to dla mnie różnicy. O socjalnym myślałem także, ale to jest tak że niby ta stacjonarka ma być głównie do odbierania a zawsze ktos z niej dzwoni. Więc lepiej że tych minut będzie więcej.
Marens pisze:Jak mi kiedyś powiedział zaprzyjaźniony technik z TP.
Jak będą jakieś kłopoty to najchętniej pomagamy własnym klientom.
No cóż, każdy sobie rzepkę skrobie. Będąc klientem TP też miałem problemy z pomocą techniczną, zawsze są jakieś 'ale'.

#295411  autor: Marens
 01 lis 2008, 21:22
elrond pisze:Można przeglądać serwis (z forum włącznie) bez rejestracji. Sam siedziałem na telepolis dobre pół roku zanim się zarejestrowałem, więc nie rozumie tych aluzji.
Identycznie było, jest ze mną.
Często przeglądam a loguje się, jak mam coś do napisania.
Tylko zwracam uwagę, że naszą wiarygodność oceniamy tylko i wyłącznie po ilości postów, stażu na forum i wypowiedziach.

Nie mówię, że "mjot" nie przeglądała wcześniej forum i nie jest konsultantką.
Zwracam tylko uwagę, no to że każdy może założyć sobie konto i pisać że jest kimkolwiek chce. Chodzi tu o 3 letnią umowę, więc warto się zastanowić kto nam doradza.

Socjalny służy tylko i wyłącznie do odbierania oraz sporadycznych rozmów.
Można mieć "Neostradę" w postaci Orange Freedom.

Druga kategoria klientów ma "plan tp przyjazny".
Wydaje mi się, że taki właśnie abonament powinien być dostępny dla wszystkich.

PS:
"mjot" nie odbieraj tego jako atak, wręcz przeciwnie - witamy na forum.