• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #293117  autor: elfrid
 17 paź 2008, 16:30
Witam.
Już kilka razy zdarzyło mi się otrzymać smsa z informacją, że ktoś próbował się ze mną skontaktować. To świetna usługa, ale miałem telefon w zasięgu, z nikim nie rozmawiałem, bateria nie padła. Więc czemu mimo to otrzymuje smsa o próbie połączenia? Przecież gdybym sie słyszał, to informacje miałbym na wyświetlaczu a nie sms od operatora. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Miałem już tel w Plusie i Orange, ale takich sytuacji nie było. Dodam, że to na pewno nie pomyłka, bo faktycznie bo oddzwoniłem pod te nr (znajomi) i potwierdzili, że próbowali się skontaktować.
Pozdrawiam

#293158  autor: rred
 17 paź 2008, 18:56
Taka sytuacja może się zdarzyć gdy masz telefon z UMTS'em. Wszystko polega na tym, że telefon nie zawsze zdąży się przełączyć pomiędzy nadajnikami. Załóżmy, że znajdujesz się w zasięgu UMTS'u następnie tracisz go i tel powinien przełączyć się w tryb GSM, niestety to nie zawsze następuje. Podczas, gdy telefon szuka nadajników i przełącza się między nimi, możesz być nieosiągalny dla innych użytkowników.
Pomaga ustawienie telefonu tylko w tryb GSM.

#293160  autor: Artur051
 17 paź 2008, 19:12
Witam, to niestety nie ma nic wspólnego z tym. Mój telefon, który był cały czas w tym samym miejscu i majac 7/7 kresek zasiegu nigdy nie przelaczal sie miedzy nadajnikami umtsu i gsmu, a mimo to takie sytuacje jak powyzej zdazaly sie. Kilkukrotnie zglaszalem problem do BOA, po czym zawsze otrzymywalem wiadomosc, ze po stronie ptc wszystko dziala poprawnie. Jednak to fałsz. Plus na 3g 6/7 kresek nigdy nie zachowywal sie tak jak era. Co wiecej orange i play tak samo. Za 4tym razem, kiedy kontaktowalem sie z boa i powiedzieli, ze jest wszystko ok, zmienilem siec.

#293181  autor: Tomek_19
 17 paź 2008, 21:44
Mnie też się tak zdarza, że telefon leży, zasięg jest, a dostaję po jakimś czasie smsy, że ktoś próbował się dodzwonić. Problemem jest zwykle zajętość sieci, czyli wykorzystanie w 100% pojemności nadajnika. Czasami też zasięg szwankuje i zanika i wtedy też nikt się nie może dodzwonić.

#293186  autor: kowcio
 17 paź 2008, 22:08
Jak widać, nie tylko ja miałem kiedyś taki sam problem ;/
Cała era- to ich wina. Mnie do szału doprowadziła ich sieć- czekasz za ważnym telefonam, ale niestety, nic z tego. Nie pogadasz sobie ;/ Bo albo telefon przełącza się między nadajnikami (u mnie to bardzo często miało miejsce), albo w ogóle zaniknie, albo jakieś inne pierdoły. Albo jest sygnał zajętości, albo poczta głosowa... Dlatego Erze mówię stop.
U mnie w okolicy najwięcej nadajników mają ze wszystkich sieci, ale zasięg najgorszy :|

elfrid, chyba nie pozostaje Ci nic innego, niż zmiana operatora. Ja to zrobiłem i jestem zadowolony.

#293198  autor: senshiro
 17 paź 2008, 23:24
Ja jednak polecam na próbę przełączyć telefon w tryb "GSM only". Sam mam telefon z UMTS-em w Play i też zdarza mi się, że ludzie nie mogą się dodzwonić, jednak jest to zawsze spowodowane przełączaniem się między NodeB Play, NodeB Plusa i BTS Plusa. Nie powiem, jest to bardzo wkurzające. Pomaga wyciągnięcie telefonu z kieszeni i położenie go w jednym miejscu (biurko, stolik, etc.), w ostateczności - przejść w tryb "GSM only" i śmigać na BTS Plusa.

Obrazek

#293219  autor: Artur051
 18 paź 2008, 09:43
Z tym, że w Play-u jest to uzasadnione, gdyz telefon przelacza sie pomiedzy 2ma sieciami (macierzysta PLAY-a 260-06) oraz Plusa 260-01. W erze natomiast jest to bezzasadne. Poniewaz wszystko jest oparte na jednym kodzie 260-02

#293220  autor: elfrid
 18 paź 2008, 10:00
rred pisze:Taka sytuacja może się zdarzyć gdy masz telefon z UMTS'em. Wszystko polega na tym, że telefon nie zawsze zdąży się przełączyć pomiędzy nadajnikami. Załóżmy, że znajdujesz się w zasięgu UMTS'u następnie tracisz go i tel powinien przełączyć się w tryb GSM, niestety to nie zawsze następuje.
Taaa.... kocham te nowinki techniczne :mrgreen: . Przypuszczam, że masz rację, bo często na wyświetlaczu widzę przełączanie między 3G a EDGE.
Cały pikuś polega na tym, ze mieszkam i pracuje we Wrocławiu, gdzie zasięg powinien być dobry na takim obszarze zaludnienia. Nie czepiałbym się gdyby problem występował sporadycznie, w trasie, w szczerym polu.
Tomek_19 pisze:Problemem jest zwykle zajętość sieci, czyli wykorzystanie w 100% pojemności nadajnika. Czasami też zasięg szwankuje i zanika i wtedy też nikt się nie może dodzwonić.
Ale w żadnej innej sieci nie miałem takich problemów. A w sumie to dziwne bo Era nie ma największej liczby klientów, nie korzysta z cudzych nadajników tak jak Play, nie dzierżawi nadajników innym operatorom tak jak Plus.
kowcio pisze:Jak widać, nie tylko ja miałem kiedyś taki sam problem ;/
Cała era- to ich wina.
Wszystko na to wskazuje. W pracy co chwile zmienia mi się zasięg z 3G na EDGE a właśnie wtedy najczęściej korzystam z telefonu. Sygnał zajętości też już kilka razy się pojawiał pomimo, że w danej chwili dzwoniłem pod różne nr.
Wcześniej też narzekałem na operatora u którego miałem komórkę, ale z takimi podstawowymi problemami technicznymi z zasięgiem i połączeniami się nie spotkałem. Dodatkowo wkurza mnie, że nie uznali mi reklamacji (podobno bo minęło już 40 dni a pisma nie dostałem, a wiem to od konsultanta): usługa saldo konta nie podawała aktualnych danych przez co przekroczyłem pakiet internetowy blueconnect500MB i rachunek przyszedł o 200stówy za duży. W związku z tym, że jedna płatna usługa saldo konta podawała nieprawidłowe dane oczekiwałem, że operator anuluje opłaty za połączenia z internetem powyżej pakietu. To w ogóle jest chore ze za 50zł mam tylko 500MB, gdzie w Orange i Plus za 60zł jest 1GB, a jak się przekroczy limit danych to zwalniają transfer a nie dalej naliczają opłaty jak w Erze. Ale PTC uważa, że z ich strony wszytsko jest ok - to znaczy nie ponoszą odpowiedzialności za płatną usługę saldo konta, w której jak najbardziej mogą być nieaktualne dane. Także uwazajcie. A łącząc laptop z netem przez komórkę, trudno wyczuć ile MB się już "wykorzystało" zwłaszcza, że oni taryfikują to co 100KB, osobno dane odebrane i wysłane. PADACZKA jednym słowem z tą siecią.

Podpisałem umowę w sierpniu i już mam dość tej sieci. Kara umowna wynosi 500zł, więc chyba pozostaje mi zmienić operatora, czyli wrócić do Orange :mrgreen: W ostateczności ureguluje tą opłatę specjalną, ale może wsześniej spróbuje rozwiązać umowę z winy operatora właśnie ze względu na jakość świadczonych usług i ich problemy z regulaminem, który dalej jest z 2003roku plus jakieś "uzupełnienia", czego nie ma w prawie telekomunikacyjnym, gdyż każde uzupełnienie jest zmianą. Także jakiś punkt zaczepienia mam :-D

Oczywiście największe pretensje mam do siebie, bo przecież już coś słyszałem na temat Ery i tych sztuczkach z uzupełnianiem regulaminu, groźbami procesów sądowych itp, itd.
kowcio pisze:chyba nie pozostaje Ci nic innego, niż zmiana operatora. Ja to zrobiłem i jestem zadowolony.
a na jaką sieć?
senshiro pisze:Ja jednak polecam na próbę przełączyć telefon w tryb "GSM only". Sam mam telefon z UMTS-em w Play i też zdarza mi się, że ludzie nie mogą się dodzwonić, jednak jest to zawsze spowodowane przełączaniem się między NodeB Play, NodeB Plusa i BTS Plusa.
No tak ale Era ma tylko swoje NodeB i BTSy więc problem powinien występować na mniejszą skale. A z tego co piszecie nie tylko ja mam taki problem.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2008, 10:01 przez elfrid, łącznie zmieniany 1 raz.

#293221  autor: Artur051
 18 paź 2008, 10:00
Jak mozesz zauważyc, będąc w Plusie, telefon, gdy traci zasięg gsm/umts automatycznie przelacza się między tymi 2ma sieciami, bez tracenia zasięgu na moment. Inaczej niz to jest w Erze. Co więcej na zwyklym gsm Ery chodzi wszystko bardzo dobrze. Gorzej, gdy telefon zaloguje się do umts. Wtedy zaczynaja się te cyrki, ze telefon jest wlaczony a jak ktos dzwoni na niego to jest "Abonent czasowo niedostępny(...)" lub "Połączenie zostalo przerwane, rozłącz się i zadzwoń ponownie".

Gdyby nie to, że z 3g często korzystam, nie przenosilbym swojego numeru do Plusa, gdzie wszystko dziala prawidłowo. Gdy Era naprawi swoja konfiguracje i wszystko bedzie dzialalo cacy prawdopodobnie do niej wróce, gdyz mam w tej sieci duzo znajomych.

#293222  autor: elfrid
 18 paź 2008, 10:04
Artur051 pisze:ak mozesz zauważyc, będąc w Plusie, telefon, gdy traci zasięg gsm/umts automatycznie przelacza się między tymi 2ma sieciami
No to czemu Plus może, Orange też może, a Era nie?

#293236  autor: Artur051
 18 paź 2008, 12:12
Bo to sprawa konfiguracji sieci przez samą Erę. Siec nie jest dobrze skonfigurowana tak jak w przypadku Plusa i Orange.

#293255  autor: Marens
 18 paź 2008, 13:53
Artur051 pisze:"Abonent czasowo niedostępny(...)" lub "Połączenie zostalo przerwane, rozłącz się i zadzwoń ponownie".
To jest akurat normalne w Erze ;)
Przyzwyczaiłem się, że czasami muszę dzwonić do Ery po 2 razy.
Jednak jestem coraz bardziej pewny, że zdecyduje się na Era domową zamiast TP - mniejsze zło. Akurat w okolicy domu działa to dosyć sensowanie.

Problem z przelogowywaniem się UMTS->GSM zaobserwowałem w Orange we Wrocławiu.
Miałem kilka razy taką sytacje, że dzwonilem na swój numer a telefon zmieniał technologię i "abonament czasowo niedostępny"

#293260  autor: Artur051
 18 paź 2008, 14:06
Więc jak widac najlepej z zasięgiem stoi Plus. Era powinna sie wstydzic. Najstarsza siec gsm/umts w Polsce (miesiac starsza od Plusa), a posiada duzo mniej nadajnikow i czesto sie zapycha. Moze rembranding 2009 na T-Mobile zmotywuje właścicieli do rekonfiguracji sieci i wyeliminowanie problemów.

#293261  autor: elfrid
 18 paź 2008, 14:18
Marens pisze:Problem z przelogowywaniem się UMTS->GSM zaobserwowałem w Orange we Wrocławiu.
Ja miałem Orange przez dwa lata we Wrocławiu i nigdy mi sie coś takiego nie zdarzyło. Korzystałem też z neta używając tel. jako modem i chodził najszybciej Raz nie można było się do mnie dodzwonić bo samoistnie ustawiły się im w systemie przekierowanie na nieistniejący nr, potem system im się zamulił, i nie mogli tego anulować.

#293274  autor: kowcio
 18 paź 2008, 15:38
elfrid pisze:kowcio napisał/a:
chyba nie pozostaje Ci nic innego, niż zmiana operatora. Ja to zrobiłem i jestem zadowolony.

a na jaką sieć?
Orange ;)

No więc moja teoria się potwierdza- Era najdziwniejszą siecią w Polsce. Nie wiem jaką politykę oni prowadzą. Moi znajomi wszyscy jakoś zrezygnowali z Ery (przecież kiedyś jaka fajna sieć to była), poszli do Plusa lub do Orange (w większości). Chyba w tym roku WitekT będzie musiał dać Erze "Głuchy Telefon" :-D

Także ja nie wiem co oni za zysk mają z tego. Ale dobra, to ich sprawa.

PS. Chyba Era ma najmniej klientów (Chodzi tutaj o trzech gigantów), z tego co pamiętam (Orange najwięcej, Plus tuż za Orange stał, Era daleko miała do Plusa). To chyba o czymś świadczy :roll:

#293283  autor: szyman12
 18 paź 2008, 16:15
kowcio ja też nie rozumiem polityki Ery. Era miała do 2006r. najwięcej użytkowników, była numerem 1, jeżeli chodzi o sieci, potem weszły władze z T-mobile i z pierwszego miejsca stoczyła się na dno. Mnie się wydaje, że T-mobile chcę doprowadzić Erę na dno, aby francuska firma (ta, która kłóci się z T-mobile o udziały) odpuściła sobie, a wtedy Era zmieni się w T-mobile i będzie OK. Z drugiej strony zaś reklamują się wszędzie, sponsorują You Can Dance, czyli zamiast pogarszać markę, to ją umacniają.

P.S. O ile dobrze pamiętam to Era i Plus podpisały umowę chyba dwa lata temu, albo w zeszłym roku, że będą budować wspólne maszty. Czy ktoś coś wie na ten temat (chodzi mi o termin)??

#293391  autor: elfrid
 19 paź 2008, 08:40
szyman12 pisze:Z drugiej strony zaś reklamują się wszędzie, sponsorują You Can Dance, czyli zamiast pogarszać markę, to ją umacniają.
No właśnie. Era też sponsoruje festiwal filmowy we Wrocławiu Era Nowe Horyzonty. Myślę, że władze nie mają jakiegoś spójnego planu. Ale Era zaczęła dołować w momencie kiedy doszło do konfliktu między akcjonariuszami. No ale tak czy inaczej takie podstawy jak zasięg nie powinny chyba budzić żadnych wątpliwości. Skoro Plus i Orange mogą skonfigurować sieć tak aby przelogowanie nie było tak kłopotliwe, to czemu Era nie może.