2 dni temu zakupilem to cacko. Telefonik kupilem w jednej ze slaskich sieci sprzedazy telefonow komorkowych. Mam 3 aktywne numery, wiec samsung z tym modelem idealnie trafil w moje gusta.
Ale zacznijmy od poczatku.
Pierwsze co sie rzuca w oczy to wielkosc telefonu - jest naprawde duzy. Nie jakis ogromny ale wiekszy od mojej Nokii N73. Mozecie wiec sobie wyobrazic. Ekran to QVGA 2,3 cala. JEst naprawde duzy, janosci i kontrast jak to w samsungu - wysmienity.
Bardzo przypadla mi do gustu klawiaturka. Widac ze producent wykorzystal wielkosc telefonu. Klawisze numeryczne sa duze, odstep pomiedzy poszczegolnymi guzikami wynosi okolo 1 mm. Niby nie duzo ale naprawde poprafia komfort pisania. Nie da sie nie trafic w klawisz. Testowal to moj kumpel, koszykarz z ogromnymi dlonmi i naprawde bardzo mu sie to podobalo. Skok klawiszy jest idealny. Czuc kiedy sie wciska, przycisk wciska sie rownomiernie i bardzo przyjemnie. Lepiej niz w SE K750i. A tutaj jak do tej pory najfajniej wciskalo mi sie przyciski.
Menu telefonu to standardowe samsungowskie, nic nowego. Aparat 3 mp, robi ladne zdjecia ale tylko w dzien. W nocy jest to praktycznie niemozliwe (brak lampy i ograniczone ustawienia aparatu). Ogolnie wszystko niby jak w normalnym popularnym samsungy gdyby nie...
... pewien szczegol ktory czyni ten telefon wyjatkowym. Mianowicie jest to obsluga niezaleznie 2 kart sim. Mozemy wlozyc dwie karty jednej sieci, mozemy tez rownierz 2 karty roznych sieci. Dlatego tez telefon jest duzy, samsung musial w nim umiescic duzo wiecej elektroniki i dodatkowo 2 anteny.
Przejdzmy do opisu jak wyglada obsluga 2 kart. Wkladamy je, pod bateria sa dwa sloty + slot na karte MicroSD. Uruchamamy telefon i widzimy ekran konfiguracyny. Ustawiamy w niej ktora karta ma byc karta glowna, a ktora dodatkowa. Mozemy tez nazwac karta karte po swojemu.
Po wstepnej konfiguracji uruchamia sie menu, Na dole widzimy nazwy kart sim, na gorze po lewej widac zasieg z 1 karty, na gorze po prawej pod bateria zasieg z 2 karty sim.
Zapytacie pewnie jak przelaczac sie miedzy kartami sim. Otoz sluzy do tego magiczny przcisk z boku telefonu. Wyglada to tak:
wybieramy numer telefony, i jednoczesnie mozemy wybrac tym przyciskiem z ktorego numeru chcemy zadzwonic. Widac to na fotce ponizej,

Podobnie jest po napisaniu sms'a, przed wyslaniem wybieramy z ktorego numeru chcemy wiadomosc przeslac.
Odbieranie polaczen i sms odbywa sie na takiej samej zasadzie. Gdy ktos do nas dzwoni lub napisze zawsze widzimy informacje na ktory numer probuje sie kontaktowac.
Zapytacie co sie dzieje jak prowadzimy jedna rozmowe a ktos probuje dzwonic na drugi numer. Otoz sluszymy w sluchawce delikatne stukanie a na telefonie pojawia sie informacja ze ktos dzwoni, Mozemy rozmowe zawiesic, odebrac lub odrzucic.
Ogolnie telefonik jest rewolucyjny, szczegolnie osob jak ja, ktorzy maja telefon prywatny i sluzbowy. Jakosc wykonania jest duzo lepsza niz w mojej nokii N73. Wszystko prezentuje sie bardzo przyjemnie i trwalo.
Polecam, osoby ktorzy szukaja takiego urzadzonka raczej nie zawioda sie. Odpowiem na wszelkie pytanka.
Acha sesja fotograficzna (lepsze zdjecia wrzuce jutro gdy bede mial lepsze oswietlenei z okna):
PS - bawie sie tez od paru godzin Nokia 6120 na symbianie S60. Powiedzcie mi dlaczego na tak malym telefoniku ten system tak pieknie chodzi. Na nic nie trzeba czekac, telefon zachowuje sie jakby nie byl na symbianie. Jest dobre 3 razy szybszy od mojej Nokii N73. Ktos moze mi odpowiedziec na to pytanie?
pozdrawiam