• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #266530  autor: ignis
 17 maja 2008, 01:08
Ciekawa jestem, jak Wam sprawuje się ów nowy kolejny model SE. Interesuje mnie zwłaszcza kwestia HSDPA. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi, sugestie.

#266733  autor: yagi
 18 maja 2008, 16:12
Kilka dni temu dostalem ten telefon do testow od firmy 121PR wspolpracujacej z SonyEricsson'em.

Jestem niesamowicie zadowolony z tego telefonu. Zastapil na kilka tygodni mojego K800i.

HSDPA ma max 3,6 Mb/s. Uzywanie tego telefonu jako modemu jest bardzo wygodne (laczenie przez BT jak i kabel przebiega bez problemu). Telefon laduje sie przez USB i jest to ogromne udogonienie :)

Rewelacyjny wyswietlacz, wygodna klawiatura i dobra bateria. Niezly do wykorzystania jako odtwarzacz MP3, ale przydatne sa sluchawki HPM-82 lub HPM-85.

Nowy interfejs sprawdza sie wysmienicie - 2 godziny i mozna sie na dobre nan przestawic.

Obrazek

Obrazek

#266896  autor: szczeka
 19 maja 2008, 17:20
Podobnie jak kolega wyzej dostalem ten telefon od firmy 121pr.

HSDPA jeszcze nie testowalem, zrobie, to jak znajde chwile czasu (sroda) i zdam relacje, jak sie sprawuje.

jak narazie telefon calkiem w porzadku.

dobre wrazenie robi wyswietlacz.
jedyne, do czego moge sie przyczepic, to czasem nie chodzi plynnie, ale ogolnie i tak dziala szybko.

#266907  autor: gomez1982
 19 maja 2008, 17:58
Kurcze widzę że fajny telefonik ale te różowe klawisze jakoś do mnie nie przemawiają więc pewnie nie będzie to telefon który bym kupił a szkoda bo jak by zrobili to w kolorze srebnym to pewnie telefon znalazł by uznanie dla ludzi lubujących się w stonowanych kolorach.

#266925  autor: szczeka
 19 maja 2008, 19:12
O ktorych 'rozowych klawiszach' mowisz? O tych 'internetowych'? :-) Czy o kolorystyce klawiszow wyboru? Te pierwsze prezentuja sie bardzo fajnie, natomiast te drugie tez ciekawie sie prezentuja, ale wiadomo - rzecz gustu. Ale widzialem tez gdzies inna wersje kolorystyczn tego modelu:

Obrazek

Ale do kupienia w takim kolorze nigdzie go nie widzie, ale mozliwe, ze to tylko kwestia czasu.

#266950  autor: yagi
 19 maja 2008, 20:57
Telefon podlaczalem w jako modem za pomoca kabla (dial-up oraz SE PC Suite) i Bluetooth.

Obydwa sposoby laczenia przebiegly bez problemu. Bluetooth pokazal swoje ograniczenie do 40 KB/s.

Przez kabel predkosci juz sa lepsze. Udalo mi sie osiagnac dzisiaj 85-140 KB/s w HSDPA Ery.

Testujac na www.speedtest.net udalo mi sie osiagnac takie rezultaty (zasieg taki sobie w obydwu przypadkach - nie wiecej niz 3 kreski):
- Orange 1,2 Mb/s
- Era 0,9-1,1 Mb/s
Plusa jeszcze nie sprawdzalem...

Jest jeszcze wersja Silver on Black i mysle, ze gomez1982 polasilby sie na ta wersje kolorystyczna ;)

Obrazek

--------
Telefon udostepniony do testow przez 121PR
Ostatnio zmieniony 20 maja 2008, 07:28 przez yagi, łącznie zmieniany 1 raz.

#266981  autor: gomez1982
 19 maja 2008, 22:45
No Yagi taka wersja mi się podoba :) a to "oczko" to rozumiem że kamerka internetowa czy czujnik światła jest?Bo jak kamerka to mi się to zaczyna podobać coraz bardziej i w Plusie jest więc może na przedłużenie umowy albo na allegro bądź przez inne źródło sie go zakupi bo telefon i ładny i ma to coś.

#267008  autor: yagi
 20 maja 2008, 07:29
To oczko z przodu to kamerka do polaczen wideo w 3G.

Niestety na czujniku swiatla SE przyoczedzil :(

Chyba jak narazie tylko w Plusie jest ta wersja, wiec zawsze mozna najpierw podejsc i ogladnac jak sie prezentuje :D

--------

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#267036  autor: Zayoos
 20 maja 2008, 14:21
Witam.
Również i mnie został udostępniony K660 przez firmę 121PR.

Co do wyglądu, to telefon ten sprawia o wiele lepsze wrażenie na żywo, niż na zdjęciach. Kolor klawiszy nawigacyjnych wcale nie jest aż taki różowy i nawet mi, facetowi, się spodobał. Pod względem wyglądu i wykonania nie mogę mu nic zarzucić, no może oprócz tego, że ze względu na gładkie powierzchnie szybko odbijają się odciski palców.

#267048  autor: szczeka
 20 maja 2008, 15:44
Zgadza sie, obudowa (tyl) strasznie sie palcuje.. choc mnie to tak srednio przeszkadza ;-)

#267050  autor: Zayoos
 20 maja 2008, 16:03
Też się już przyzwyczaiłem do "palcowania się" telefonu, szczególnie przodu, tymbardziej mając wcześniej K810. K660 nawet nieco przypomina go pod względem układu klawiszy.

Brakuje mi jednak w K660 (jak i we wszystkich nowych telefonach SE) joysticka. Jest to dla mnie wynalazek niezwykle wygodny i szybki, o wiele bardziej niż klawisz nawigacyjny. Wiem, że niektórzy narzekają na psujące się joye, ale sam nigdy nie miałem z tym problemów, a kilka telefonów z joystickiem już miałem.

Inna sprawa, że chcąc mieć cieńszy telefon, joystick nie ma racji bytu, ze względu na grubość swojego mechanizmu, przynajmniej w takiej postaci w jakiej był do tej pory.

#267075  autor: yagi
 20 maja 2008, 19:53
Zgadza sie, obudowa (tyl) strasznie sie palcuje.. choc mnie to tak srednio przeszkadza ;-)
Dlatego ja bym wolal wersje biala i jak juz to taka kupie ;) Jeszcze sie waham miedzy tym modelem, W760i a W890i...

--------

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#267087  autor: butterfly
 20 maja 2008, 21:08
yagi pisze:Dlatego ja bym wolal wersje biala i jak juz to taka kupie
Wg mnie facetowi bardziej pasuje czarna wersja, a i tak ładniejsza jest. ;]

#267097  autor: yagi
 20 maja 2008, 21:27
butterfly pisze:Wg mnie facetowi bardziej pasuje czarna wersja
Mi sie juz znidzily czarne obudowy wiec teraz celuje w cos jasniejszego ;) Do tego mam alergie estetyczna na blyszczace obudowy (ostatnio zwlaszcza notebooki z takim obudowami mnie odrazaja)...

--------
Ostatnio zmieniony 05 cze 2008, 19:55 przez yagi, łącznie zmieniany 1 raz.

#267562  autor: tomavon
 23 maja 2008, 15:50
yagi, Piszesz ze miales wczesniej K800i
Ktory twoim zdaniem lepszy bo musze jakis z nich wybrac. Oba bede mial za ta sama cene czyli 1 zl

#267601  autor: szczeka
 23 maja 2008, 19:57
Zalezy, czego oczekujesz od telefonu, ale ja stawialbym na k800i, ma duzo lepszy aparat. Natomiast k660i jest sporo mniejszy i zgrabniejszy.

#267636  autor: Zayoos
 24 maja 2008, 02:20
tomavon, jeśli zależy Ci na aparacie i joysticku, to K800/K810. W każdym innym przypadku K660 będzie lepszy, zarówno pod względem sprzętowym jak i programowym. K660 (z platformą A200) oferuje więcej możliwości, sporo drobnych zmian w oprogramowaniu, których we wcześniejszych modelach nie było, przez co wydaje mi się bardziej dopracowany (np. w końcu doczekałem się włączania/wyłączania głośnika pod jednym przyciskiem PRZED każdą rozmową wychodzącą i przychodzącą). Takich drobnych (i nie tylko drobnych) plusów, które cieszą, jest o wiele więcej.

#268321  autor: yagi
 27 maja 2008, 16:50
Telefon mam juz prawie 2 tygodnie i nadal zachwyt pozostaje.

Klawiatura jest super. Jest bardzo wygodna do pisania SMS'ow i maili. Wg mnie jest wygodniejsza niz w K850i ;)

Pad kierunkowy tez spisuje sie rewelacyjnie. Minusem jest to, ze nie mozna zmienic skrotow w prawo i w lewo :cry:

Rewelacyjnie telefon nadaje sie do Opery Mini. Zarowno 2.06 Mod jak i 4.1 dzialaja super. Przegladarka NetFront tez spisuje sie bardzo dobrze ale dane leca w duzo wiekszych ilosciach.

Dzisiaj bawilem sie RSS i jak ktos ma duzy pakiet danych na numerze oraz lub byc na bierzaco z wiadomosciami to spodoba mu sie ta funkcja.
Sa dwa sposoby przegladania. Po aktualizacji na glownym ekranie lewy softkey zmienia funkcje i odpowiada za RSS.

Wyglada to tak:

Obrazek

Jest tez tradycyjne, znany z wczeniejszych modeli przegladanie RSS:

Obrazek

--------

#268335  autor: diabeł_wcielony
 27 maja 2008, 17:32
Zgadzam się z przedmówcą odnośnie czytnika RSSów na głównym ekranie. Bardzo fajna sprawa, gdy chce się mieć najnowsze wiadomości zawsze pod ręką.

Wczoraj skakałem sobie po stronach internetowych w telefoniku. Z pełnym zasięgiem w HSDPA stronki w przeglądareczce bardzo szybko i sprawnie się ładują. Funkcja "magnetycznego kursora" jest bardzo fajna, pozwala bezproblemowo zaznaczyć interesujące nas pole tekstowe, łącze lub obrazek i wykonać z nimi co tylko chcemy. Ja sobie ściągnąłem okładkę jednej z moich ulubionych płyt, żeby mieć ją jako tapetkę.

Ogólnie telefonik dobrze się spisuje w sieci, o wiele lepiej niż wszystkie telefony z którymi maiłem do tej pory do czynienia. Jeżeli ktoś nie może się rozstać z ulubionymi stronkami, a jednocześnie chce mieć przy sobie tylko mały i zgrabny telefonik to to jest strzał w dziesiątkę.

Aparat jak na sprzęt bez auto focusa robi porządne fotki przy dobrym oświetleniu, które można spokojnie wydrukować w formacie pocztówkowym :D

Telefon do testów od 121PR
Ostatnio zmieniony 27 maja 2008, 18:34 przez diabeł_wcielony, łącznie zmieniany 1 raz.

#268353  autor: yagi
 27 maja 2008, 18:32
Zdjecia w plenerze wychodza bardzo ladne. Widac brak AF, ale jak na telefon sa OK. Wydruki w 10x13 nie powinny razic po oczach :D

Zdjecia w pomieszczenaich wymagaja swietnego oswietlenia. Tutaj juz uklon w strone serii Cyber Shot ;)

Co do uslug Internetowych to GMail w wersji 1.1.1 dziala bez problemu. Po necie krazy tez wersja 1.5, ale nie chciala wspolpracowac z UI platformy A200.

Konfiguracja klienta poczty nie powinna byc problemem dla nikogo i pozwolic na dostep do wiadomosci e-mail. gdzie tylko sie znajdziemy.
Jak tylko telefon znajdzie sie w zasiegu lepszej technologii transmisji danych to przelacza sie szybko na "lepsza wersje" :D

--------
Ostatnio zmieniony 16 lip 2008, 17:57 przez yagi, łącznie zmieniany 1 raz.