• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #219796  autor: mariusz9a
 08 wrz 2007, 18:32
Witam

Dzisiaj na jednym z portali znalazłem następującego newsa:

"W połowie 2008 roku na europejskim rynku zadebiutuje nowa technologia o nazwie Femtocell, która pozwoli komórkowym operatorom budować sieci telekomunikacyjne wewnątrz budynków.
Jak czytamy w The Wall Street Journal Polska, nową technologię testują już europejscy operatorzy, między innymi Vodafone Group PLC, Telefonica, 02, Orange czy Softbank. Technologia Femtocell oparta jest na niewielkiej, umieszczonej wewnątrz budynków, wersji wież przekaźnikowych łączących krajową sieć komórkową dzięki szerokopasmowemu połączeniu internetowemu.

Dane nie będą przesyłane z najbliższego nadajnika umieszczonego na maszcie, ale wprost do domu klienta poprzez szerokopasmowe połączenie internetowe. Następnie będą transmitowane ze stacji bazowej do telefonu komórkowego. Gdy jednak abonent wyjdzie z domu, to rozmowy będą znów przekazywane przy pomocy sieci zewnętrznej - wyjaśnia The Wall Street Journal Polska.

Źródło: Dziennik/The Wall Street Journal"

Co wy na to? Jak dla mnie bardzo ciekawe:)

#219803  autor: tesla
 08 wrz 2007, 18:46
Jakoś mnie nie kręci. Mam 2MB łącze internetowe i router radiowy. Mam w to łącze wpuścić jeszcze sygnał z pikokomórki i zapłacić na konie rachunek operatorowi GSM. Jest to może jakaś alternatywa szczególnie dla małych miejscowości i wsi na szybką transmisję. Z drugiej strony Femtocell z zasięgiem 50-200m w pojedynczym gospodarstwie. Eh, dziwny pomysł :?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#219806  autor: mariusz9a
 08 wrz 2007, 19:11
Jak dla mnie to jest dobry sposób żeby rozwiązać problem z zasięgiem a zarazem przesyłem danych wewnątrz np bloków. Ja bym nie miał nic przeciwko aby np takie coś funkcjonowało wewnątrz mojego bloku pod warunkiem że nie spowodowało by to wzrostu kosztów związanych z transmisją danych przez telefon.

#219845  autor: elrond
 08 wrz 2007, 21:52
A czy tu nie chodzi o coś podobnego do UMA?? W Orange już to jest...

#219847  autor: tesla
 08 wrz 2007, 21:55
elrond pisze:coś podobnego do UMA
co to UMA?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#219851  autor: elrond
 08 wrz 2007, 22:06
TimeSlot pisze:co to UMA?
Nie wiem czy dobrze rozumuje...
http://www.idg.pl/news/89461.html
http://www.studentnews.pl/serwis.php?s=178&pok=5058

Chodzi o to, że używając np LiveBox'a z TP i posiadając telefon obsługujący UMA, jak jestes w strefie domowej to komórka działa jak stacjonarka i rozmowa leci na zasadzie VoIP. Kiedy wyjdziesz poza zasieg modemu, telefon wskakuje do GSM i działa jak miliony innych komórek. Różnica jest oczywiscie w cenach za połaczenia. Dodatkowy plus to to, że telefon może sie przełaczać miedzy tymi systemami bez zrywania połączenia.