Witam,
Dziękuję za zainteresowanie sprawą. Mam jeszcze kilka uwag, bardziej ogólnych.
Słabo znam się na tym, co telefony mają "w środku" (flashowanie i temu podobne), ale jeśli w instrukcji obsługi jest podana jakaś funkcja, to lubię sprawdzić na ile jest dla mnie przydatna. W KILKU ostatnio używanych przeze mnie modelach (m.in. Motorola V500, V547, SE K750i) spersonalizowane dzwonki wydały się niezmiernie użyteczne. Od razu wiem, czy dzwoni żona, córka, kolega z pracy, czy ktoś "nieznany". W ogóle mam wrażenie, że takich "drobiazgów" (np. profile), które ułatwiają życie jest mnóstwo, ale (jak wynika z badań) bardzo wielu użytkowników komórek w ogóle z nich nie korzysta. A ja sądzę, że wina w dużej mierze leży po stronie producentów, bo nie potrafią WYTŁUMACZYĆ jaka jest korzyść z różnych funkcji. Weźmy takie banalne "profile". Znam bardzo wielu użytkowników całkiem zaawansowanych słuchawek, którzy w sytuacjach społecznie "kłopotliwych" (spotkanie, kino, wykład itd) potrafią tylko włączyć wibrę jako alterntywę dla dzwonka, co powoduje, że przy KAŻDYM połączeniu wyciągają telefon i sprawdzają kto dzwoni. W instrukacjach telefonów piszą, jak ustawić profile, ale nie bardzo tłumaczą do czego się przydają. A przydają się znacząco - mam dajmy na to spotkanie, zmieniam profil i dodzwonią się do mnie tylko WYBRANI abonenci, a reszta kierowana jest na pocztę głosową. Nie wyciągam więc co chwila telefonu z kieszeni (jak to nerwowo czynią niektórzy interlokutorzy). Oczywiście bez profili można żyć (Samsung D900 ich nie ma), ale jeśli są, to dlaczego ich nie używać.
Po drugie - od lipca 2002 obowiązuje w RP Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, która co prawda eliminuje rękojmię (w relacjach sprzedający - Kowalski), ale daje kupującym prawo dochodzenia swoich roszczeń, jeśli produkt jest "niezgodny z umową". We wszystkich materiałach SE na temat K800i (witryna, instrukcja obsługi, itp) mowa jest o tym, że umożliwia spersonalizowanie dzwonków, a zatem każdy sprzedawany egzemplarz MUSI tak działać. Przecież, jak kupuję samochód z elektrycznymi szybami, to też chcę żeby działały. I nie powiem, że skoro mam klimę, to mogę szyb nie opuszczać
Po trzecie - moje negatywne doświadczenia z K800i dowodzą niestety, że tak zwani "markowi producenci" zaczynają coraz bardziej nas, konsumentów OLEWAĆ. Ten wykaz linków do stron opisujących problemy ze spersonalizowanymi dzwonkami w K800i ustaliłem w kwadrans - gdybym odpowiadał w SE za kwestie jakości, uważałbym to za punkt honoru, żeby (mając taką wiedzę) usterkę tę jak najszybciej usunąć. Okazuje się jednak, że problem się powtarza w wielu przypadkach (a ilu NIEŚWIADOMYCH, bo nie używających, nawet nie zdaje sobie z niego sprawy), tymczasem nie wygląda na to, by SE jakoś się tym przejmował.
A jest to tylko JEDNA Z WIELU usterek w SE K800i - sprawdźcie:
http://forum2.mobile-review.com/showthread.php?t=50509. Tam jest grubo ponad 150 postów opisujących
problemy z tym telefonem.
A postawa SE ? Wysyłam trzy maile w sprawie K800i i dzwonków - brak reakcji. Dzownię pod JEDYNY numer telefonu (infolinia), jakim firma "chwali się" w polskich materiałach i po opowiedzeniu perypetii z moim K800i słyszę "i co ja mam Panu zrobić ?" Na fakt, co ma mi zrobić ....NA PEWNO NIE OLEWAĆ !