• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #161556  autor: b@sho
 12 mar 2007, 13:24
Poslowie partii rzadacych chca nam zaaplikowac zmiany w prawie telekomunikacyjnym... jak mozna przeczytac na FKN.pl - "Nie wytrzymam, permanentna inwigilacja"
Operatorzy telefoniczni i internetowi musieliby przez ten okres przechowywać wykaz wszystkich połączeń (również tych niezrealizowanych), treść SMS-ów, obrazków MMS, a także adresów stron, które odwiedzaliśmy w sieci.
obecnie sa archiwizowane tylko bilingi i to przez okres 2lat... zastanawiam sie kto za to zaplaci, bo znajac zycie opy odbija to sobie na nas, zwyklych uzytkownikach ich sieci...
Kolejnym pomysłem jest nadanie rygoru natychmiastowej wykonalności karom nakładanym na operatorów przez Urząd Komunikacji Elektronicznej. Teraz nie muszą płacić, bo od decyzji UKE o karze przysługuje odwołanie do sądów.
a to mi sie akurat podoba, bo poki co to jest to jedna wielka zabawa w kotka i myszke, UKE naklada kary, ale firma na ktora ta kara zostala nalozona odwoluje sie od tego do sadu, i tak trwa to w nieskonczonosc.
a tak byloby iz operator musialby zamrozic te pieniadze do czasu decyzji sadu, czyli jakis to skutek by odnioslo.

jestem ciekaw waszych opinii na ten temat

#161561  autor: frgt/10
 12 mar 2007, 13:31
Niech sobie trzymają co chcą. To co napisałeś tutaj i tak już jest gdzieś zapisane. Mam to gdzieś mówiąc szczerze. Bo co mi z tego, że takie coś wprowadzą (oficjalnie)? Nieoficjalnie pewnie jest już tak od dawna.

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#161568  autor: PiotrG-dz
 12 mar 2007, 13:43
Moim zdaniem ta inwigilacja nie przejdzie :twisted:

#161571  autor: b@sho
 12 mar 2007, 13:47
frgt/10 troszke moim zadniem gdybasz, piszesz ze cos gdzies jest napisane ale nie podajesz gdzie...
frgt/10 pisze:Nieoficjalnie pewnie jest już tak od dawna.
pewnie :?: hmmm... albo cos jest albo cos nie jest, a "pewnie" to tylko twoje przypuszczenie.
zreszta jesli cos bedzie oficjalnie to i tak daje wieksze pole manewru, niz jak jest nie oficjalnie

#161578  autor: frgt/10
 12 mar 2007, 13:59
b@sho pisze:pewnie :?: hmmm... albo cos jest albo cos nie jest, a "pewnie" to tylko twoje przypuszczenie.
zreszta jesli cos bedzie oficjalnie to i tak daje wieksza pole manewru, niz jak jest nie oficjalnie
Chodzi mi o to, że nieoficjalnie i tak i tak można mieć dostęp do tego co napisałem kaziowi w sms'ie. Jak będzie to oficjalne daje to po więcej możliwości ścigania przestępców. Ja jestem za. Czasem ten PiS zrobi coś mądrego... tylko ja tego pewnie nie dożyję ^^

http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=292477#292477

#161583  autor: b@sho
 12 mar 2007, 14:03
frgt/10 pisze:Chodzi mi o to, że nieoficjalnie i tak i tak można mieć dostęp do tego co napisałem kaziowi w sms'ie
jesli chodzi o to to sie zgodze, ale nie sadze aby zawartosc tego sms'a byla przetrzymywana przez 5lat. jesli policzymy ilosc esow wysylanych przez Polakow oraz zwiekszajaca sie ilosc mmsow + inne dane, to to bedzie bardzo kosztowny pomysl. zaplaca opy, ale nie wyloza kase z wlasnej kieszeni tylko w jakis sposob sciagna ja z nas...

#161590  autor: Kilson
 12 mar 2007, 14:21
Przejdzie przejdzie, nie martwcie się 8) jak nie teraz to za jakiś czas. Medium komórkowe jest zbyt potężne już w tej chwili żeby nie nadzorować tam ruchu informacji. Nawet jeśli nie teraz to na pewno juz niedługo.

www.mojajaponia.fotolog.pl

#162073  autor: b@sho
 14 mar 2007, 09:13
Komisja Infrastruktury jest za odrzuceniem projektu nowelizacji prawa telekomunikacyjnego. tylko jestem ciekaw jak dlugo, bo znajac zycie jak PiS dogada sie wkoncu z samoobronna to przejdzie...