Witam. Wybieram się niedługo na Słowacje. Ciekawi mnie kilka kwestii technicznych związanych z roamingiem zagranicznym. Z sieciami komórkowymi w Polsce jestem dość mocno obeznany, często monitoruje sieć aplikacjami NetMonitor i NetMonster. Jednak za granicą ostatnio byłem 12 lat temu, gdy były jeszcze stare Nokie, a ja wtedy jeszcze się tak nie interesowałem sieciami, więc jestem totalny lajkiem ze sprawami związanymi z roamingiem zagranicznym. A więc mam kilka pytań:
1) Czy roaming zagraniczny włączy się w telefonie automatycznie po utracie sygnału macierzystej sieci czy należy coś włączać w ustawieniach telefonu / karty SIM?
2) Czy w roamingu na Słowacji mogę korzystać z sieci 4G LTE i działa tam VoLTE, czy mogę łączyć się wyłącznie z 2G?
3) Czy dzwoniąc do Polski ze Słowacji należy przed numerem wpisać +48? A więc numer z kontaktów bez wpisanego +48 nie zadziała?
4) Rozumiem, że na terenie Unii Europejskiej za połączenie z siecią nic się nie płaci? A rozmowy i SMSy są rozliczane zgodnie z cennikiem w Polsce. Czyli mam taryfę T-Mobile GO na kartę z darmowymi rozmowami i SMSami to na Słowacji rozmowy i SMSy również są darmowe?
5) Jak z Internetem? Czy jeżeli mam pakiet 30GB to na Słowacji korzystam z niego normalnie jak w Polsce? Nie są naliczane żadne opłaty? Czy może lepiej wyłączyć transmisje danych przy przekroczeniu granicy? No, ale jednak w obcym kraju wolałbym ten Internet mieć.
6) To teraz kwestie techniczne. Czy na Słowacji będę miał możliwość korzystania z każdego z operatorów (a wiem, że jest ich 4: Orange, Slovak Telekom (należący pod T-Mobile), O2 i 4-ka) czy tylko z jednego? Mam główną kartę SIM w T-Mobile, a więc teoretycznie będę mógł korzystać tylko z Slovak Telekom? Mam jeszcze drugą kartę SIM w PLAY (z której korzystam sporadycznie, w miejscach gdzie zasięg T-Mobile jest słaby, a PLAY działa) z czym ona się połączy? Niektórzy z rodziny mają w Orange czyli oni się połączą ze Słowackim Orange? Czy może jednak bez względu na to w jakiej sieci mam telefon korzystam z tej najsilniejszej na Słowacji
7) Czy sieć Orange i T-Mobile (Slovak Telekom) na Słowacji jest tak samo jak w Polsce wspólna dzięki NetWorks! Patrząc na tą mapkę:
https://elektrosmog-info.voxo.eu/mapa-vysielacov przeważają nadajniki O2, a nadajników Orange i Slovak Telekom jest malutko. W ogóle coś rzadziej niż w Polsce te BTSy tam stawiane. A może mapka po prostu nie zawiera wszystkich?

Czy jest jakaś baza danych Słowackich BTSów do pobrania (jakiś odpowiednik polskiego btsearch), tak aby wgrać sobie bazę do NetMonitora i z ciekawości śledzić w jakieś słowackiej sieci jestem i z jakiego nadajnika korzystam? Tak z ciekawości.