• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #1106894  autor: damiand13
 19 lis 2020, 16:07
Cześć
W internecie oglądałem wiele filmików porównywarki tez prześmigalem podobny temat też znalazłem ale nie mam wszystkich odpowiedzi na pytanie.
Samsunga S8 mam od 2 lat (gwarancja właśnie się skończyła), wszystko w nim lubię jeszcze działa i nie chce wymieniać w tym momencie ale... bateria trzyma bardzo krótko :( . Od zawsze mam Samsungi i nie wiem czy przesiadka na np. Xiaomi dużo się różni?
Znalazłem kilka telefonów nie z tej samej półki, ale już tłumaczę jakie krytera są dla mnie najważniejsze:
1. Czas pracy na baterii
2. Wydajność aby nie była gorsza od SG S8
Kierowałem się też wielkością aby nie był wielki, ale teraźniejsze telefony już nie są takie małe.
W oko mi wpadły:
- Xiaomi Mi Note 10 Lite
- Samsung Galaxy M31s
- Samsung Galaxy M51
- Samsung Galaxy S10+ (ze względu na większą baterię niż w wersji bez plusa)
Cena wiadomo im taniej tym lepiej, ale nie chcę sytuacji ,że poza baterią telefon będzie gorszy od poprzednika. S10+ znalazłem za 500Euro na niemieckiej stronie, a nie za prawie 3000zł w Polsce.
Zastanawia mnie fakt ile krócej bateria wytrzyma w S10+ niż w innych modelach.
Z góry dzięki za odpowiedź
 #1106902  autor: TomLee
 19 lis 2020, 17:08
Może po prostu wymień baterię. Ja dziś wymieniłem baterię w redmi 4a i zobaczę po kilku dniach jak długo będzie pracował na nowej.
 #1106925  autor: Eragon
 19 lis 2020, 23:46
damiand13 pisze:
19 lis 2020, 17:50
24bis24, myślisz że łatwo byłoby się "przerzucić" na Xiaomi? Będzie podobny mocą i osiągami do S8 a będzie miał lepszą prace na baterii mam rozumieć?
Łatwo.
Xiaomi to łatwizna jeśli chodzi o soft. Łatwiej niż iOS można by chyba rzec :D
To Samsung ma słaby soft, więc wszystko inne od niego będzie lepsze.
Bateria szczególnie.
Zyskasz czytnik w lepszym miejscu - chociaż nie idealny, ale działa.
W porównaniu do S8 jest większy! Dla mnie osiąga maximum. Ale cóż, nic mniejszego lepszego nie znalazłem... :(

Osiągi S8 przecież wcale nie są jakieś super extra... także wiesz, o tym bym nie wspominał. Ogólnie Note10 Lite albo jak żeś bogacz S20 FE 5G hah.

:smt006
 #1106926  autor: damiand13
 20 lis 2020, 01:00
Myślałem o S20,ale wydaje mi się że s10 plus jest lepsze i do tego tańsze bo na niemieckiej stronce mam za 500 euro.
Jestem tylko ciekaw bo z początku patrzyłem na tańsze typu realme 7 pro ,xiaomi mi note 10 lite i właśnie nie byłem pewien czy one będą tylko na papierze a w rzeczywistości za pół roku będą pół dnia 100% -> 0%.
Jestem także ciekaw o ile dłużej pociągnie ten s10 plus np od tego s8 czy zmieniło się coś w przypadku zarządzania baterią u samsunga?
 #1106931  autor: Gordek123
 20 lis 2020, 11:37
W Samsungu zarządzanie baterią zmieniło się dopiero w modelach ze Snapdragonem, czyli S10 Lite, S20 FE 5G i w pozostałych modelach sprowadzanych z USA. Jeśli chodzi o S10+, to bateria też jest bez rewelacji, ale na pewno dłużej wytrzyma od S8 z racji większej pojemności.

Sam mam S8, którego bateria doprowadza mnie do szału i szukam już chyba od roku jakiegoś zamiennika, co by nie było, dawnego flagowca i powiem Ci, że jest ciężko. Może mam duże wymagania, ale chciałbym ekran AMOLED/OLED, wodoszczelność, ładowanie indukcyjne, NFC, OIS w aparacie głównym i długi czas pracy na baterii i jest bardzo ciężko. Na gsmarena można sobie poszukać i na razie jedyne, co pasuje, to Samsung S20 FE 5G, OnePlus 8 Pro, Google Pixel 5, czy Huawei P30 Pro. Są jeszcze LG V50, V60, ale jakoś ta firma nigdy do mnie nie przemawiała. Zapomniałem dodać, że aktualnie poluje na P30 Pro w dobrej cenie, bo chociaż ma już 1,5 roku, to jak na razie jako jedyny spełnia moje wymagania i nie ma z nim większych problemów, usterek, awarii, jak w pozostałych, które wymieniłem.

Xiaomi od razu odrzucam, ze względu po pierwsze na brak powyższego, a po drugie na MUI. Ten system to porażka, oczywiście moim zdaniem, więc proszę mnie nie nawracać. :-)