• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #126269  autor: marcinse
 21 lis 2006, 22:17
Zdecydowałem się odnaleźć telefon idealny. Mimo, że za rok czeka mnie nowa oferta orangutana ;) Obecnie mam myX6-2 i nie jestem z niego w pełni zadowolony.
Po pierwsze zorientowałem się, że aparat do niczego mi nie potrzebny. Nie lubię robić zdjęć.
Telefon jak dla mnie zbyt często się zwiesza. Za mało na niego programów czy gier. Zastanawiam się poważnie nad jego zamianą. Nowy telefon jak dla mnie powinien mieć następujące funkcje (im więcej z nich tym lepiej)
- dobry wyświetlacz (porównywalny z tym od myX6-2)
- odtwarzacz mp3 (warunek mniejszej wagi)
- obsługę plików video (i po to właśnie ten przyzwoity wyświetlacz potrzebny, opcja przewiajania i wyłączenia głosu przy odtwarzaniu mile widziana)
- obsługę kart pamięci (warunek wysokiej wagi! im tańsze karty obsługuje tym lepiej)
- aparat zbędny
- cena możliwie niska (nie chce zbyt wiele dorzucać po sprzedaniu Sagema)
- komfort obsługi (telefon nie wiesza się w najmniej odpowiednich momentach, dobrze by
było, żeby nie posiadał joystcka i miał sensownie rozłożone klawisze)
- na telefon powinno być dużo programów i gier
- symbian (!!!)
- rozbudowana książka adresowa (lubię gromadzić dane w komórce)
- bluetooth (IRda nie wymagana)
- wap, gprs (wiadomo)
- słownik T9
- budzik
- kalendarz
- możliwość zdjęcia SimLocka (wiadomo, że nie będę zmianiał sieci)

istnieje taki telefon idealny? Albo bardzo niemu bliski?

EDIT:
Wstępnie wyszukane (allegro ;) ) telefony (kolejność nieprzypadkowa):
-Nokia N70 (chyba jednak cena będzie zbyt wysoka...)
- Nokia 6680
- Motorola A925
- Motorola A920
- Siemens SX1

Strony umożliwiające wyszukiwanie telefonów według kryteriów takich jak liczba kolorów wyświetlacza, obsługa karty pamięci, video, symbian, aparat mile widziane. (najlepiej na PW, żeby nie robić reklamy innym serwisom o podobnej tematyce do tejże strony)

Forza Juve!

#126290  autor: Forest
 21 lis 2006, 22:49
Niewiem trudny wybór, ale może Nokia 6630 ?

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#126293  autor: marcinse
 21 lis 2006, 22:53
w 6630 martwi mnie trochę wyświetlacz... Powrót z 256k na 65k kolorów. Wygląd też niespecjalnie :) Jednak warty zastanowienia. Na pewno cena używanych nie przekracza moich możliwości. To plus.

Aha.. nie zaznaczyłem. Co do ceny... prawdopodobnie jeśli będę kupował nowy tel to używany.

Forza Juve!

#126306  autor: Klusek
 21 lis 2006, 23:38
marcinse pisze:w 6630 martwi mnie trochę wyświetlacz... Powrót z 256k na 65k kolorów.
A jesteś pewien, że zauważysz różnicę w ilości barw? Bo mi się wydaje, że nie. Sama jakość wyświetlacza ma tutaj o wiele więszke znaczenie. Najlepiej jak byś miał możliwość potestowania tego telefonu wcześniej, lub chociaż miał go przez chwilę w ręce to mógłbyś sobie porównać jak telefony wyświetlają ten sam plik.
W pierwszym momencie też N6630 przyszła mi do głowy :)
A w ogóle to ile byś chciał wydać na telefon? Bo np. ja kupiłem kilka dni temu N70 za 800 zł więc i Ty możesz za tyle znaleźć tylko nie wiem czy chcesz tyle wydać :)

Obrazek
Obrazek

#126371  autor: marcinse
 22 lis 2006, 08:01
Klusek pisze:A jesteś pewien, że zauważysz różnicę w ilości barw?
Widać różnicę ;)
Klusek pisze:ama jakość wyświetlacza ma tutaj o wiele więszke znaczenie. Najlepiej jak byś miał możliwość potestowania tego telefonu wcześniej, lub chociaż miał go przez chwilę w ręce to mógłbyś sobie porównać jak telefony wyświetlają ten sam plik.
Pochodzę sobie po komisach w mieście i potestuje. Wpierw chce sobie ejdnak sporządzić jakąś listę, żebym wiedział na które patrzeć.
Klusek pisze:A w ogóle to ile byś chciał wydać na telefon? Bo np. ja kupiłem kilka dni temu N70 za 800 zł więc i Ty możesz za tyle znaleźć tylko nie wiem czy chcesz tyle wydać
Tyle co dostanę za mojego myX6-2 + 100-200 zł. N70 raczej odpada :) Wypisałem, bo akurat na allegro widziałem aukcje nie przekraczające 500 zł

EDIT: Zaczęłem spoglądać ciekawym wzrokiem na Nokie E61. Byłaby świetna do oglądania filmików. Nie ma zbędnego dla mnie aparatu ma symbiana 9.1. Odtwarza mp3. Zapewne ciekawie by się na tym grało :)
Ktoś może mi powiedzieć o nim coś więcej? Jak się gra? Ogląda filmy?
Czytałem, że joystick jest do kitu. Prawda to?
A może ma ktos do polecenia podobny telefon? (symbian, 16kk kolorów, duży wyświetlacz)?

Forza Juve!

#127213  autor: wafell7
 25 lis 2006, 22:55
Ja kupilem tydzień temu Motke A925 jest dla mnie telefonem idealnym - odtwarza mp3, bluetooth, duzy wyswietlacz, aparatk ktory ma 0.3Mpix a w rzeczywisosci robi lepsze zdjecia, dotykowy ekran. No i najwazniejsze - cena. Dałem za fon 400 zl na allegro i sie ciesze :)

#127222  autor: marcinse
 25 lis 2006, 23:05
A jak z oglądaniem filmów i odtwarzaniem mp3? jaka jakość? Są do tej motki słuchawki stereo? Gdyby ta motorola miała 256 tys. kolorów albo 16milionów to bym się raczej nie wachał. Ale ta nokia e61 ze swoim potężnym wyświetlaczem...

Forza Juve!

#127226  autor: lookass
 25 lis 2006, 23:07
co do e61 filmy to poprostu furrora naprawde sa swietne mp3 tez bardzo ladnie gra a wszystko oparte na dobrym symbianie ;]

#127230  autor: marcinse
 25 lis 2006, 23:10
dzięki lookass :) Własnie e61 jest teraz na szczycie listy moich domniemanych telefonów.
jedyne wady jakie wykryłem to cena i joy.

Forza Juve!

#127235  autor: lookass
 25 lis 2006, 23:21
cena nie jest taka straszna bo juz za 750 widzialem z lockiem jezeli Ci to nie przeszkadza a co do joya podobno wada a innych zaleta :wink:

#127237  autor: marcinse
 25 lis 2006, 23:23
750 to dla mnie bardzo dużo.
A sim-locka nie wiem za ile ściagają. Z tego co widziałem to chodzą z lockiem Ery a ja pomarańczowy jestem :)

Dla mnie joy to dodatkowa możliwość zepsucia. Akurat słyszałem, że ten nie jest nadzwyczaj wytrzymały.

Forza Juve!

#127254  autor: lookass
 25 lis 2006, 23:44
uu pomaranczowy wiec ciezko bedzie wydatek rzedu 1000 zl bo w orange ni ma narazie na allegro z simem na niego a sima zabardzo zdjac ta nie zdejmiesz wiec swieta ida moze mikolaja popros ;)

#127297  autor: marcinse
 26 lis 2006, 11:16
Właśnie widzę, że na allegro bez sima to od 900 się zaczynają :/
Jeszcze się przejdę po komisach i zobaczę po ile mają.
Ale będzie ciężko
Mikołaja poproszę :D A niedługo po nim urodzinki, ale i tak będzie ciężko

Forza Juve!

#127363  autor: karolzet
 26 lis 2006, 13:37
W tej cenie tylko i wyłącznie 6630.

marcinse może zanim napiszesz na forum to najpierw pooglądaj ceny na allegro, żebyś znowu nie wyjechał z Nokią E61 skoro masz 600 zł do wydania.

P.S
Jakbyś zrezygnował z symbiana to możesz wziąć SE K750i.

#127427  autor: marcinse
 26 lis 2006, 15:12
karolzet przeglądałem ceny na allegro i podałem jakie znalazłem w pierwszym poście. Później jednak spostrzegłem tą nokię e61 i zaczęłem się zastanawiać czy nie udałoby mi się zebrać na nią kasy. Bo dla mnie ona jest niemalże idealna.
karolzet pisze:Jakbyś zrezygnował z symbiana to możesz wziąć SE K750i.
nie zrezygnuje z symbiana.

Forza Juve!

#127432  autor: dechomenon
 26 lis 2006, 15:41
no własnie też tak sobie oglądałem tą E61 hmmmm no mieszane mam odczucia...jak to wychodzi w praktyce z nia...czy ta klawiatura nie przeszkadza? szeroka jest cholernie! chyba, że to jest dotykowiec?1

#127435  autor: marcinse
 26 lis 2006, 15:53
Nie jest to dotykowiec.
e61 jest szeroka na ok. 7 cm. pisać raczej jedną ręką się nie da :)

Forza Juve!