• Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
  • Strona 38 z 77
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 77

#593542  autor: markoz7874
 06 lis 2012, 16:56
krzys pisze:Powiedzcie mi proszę, co będzie można zrobić na 512kbps pod koniec 2016? już w tej chwili, żeby załadować pocztę email potrzeba więcej. Lepiej gdyby zwiększyli prędkość tego obecnego BDI
Co Ty bredzisz?
Od kilku lat uzywam 512 i jakos zyje. Da sie ogladac filmy, uczestniczyc w webinariach, rozmawiac przez voipa.
Ok, jak chce sie pobrac z sieci filmy, to trzeba byc cierpliwym, ale tez sie da na upartego.

#593543  autor: user_delete34
 06 lis 2012, 16:59
jakubd pisze:Cieszymy się więc Aero2 do 21 grudnia 2016, a potem jeszcze 3 lata w LTE.
Super! :) A z tym LTE to co masz na myśli?
EDIT: Już mam, z Twojej strony:
w technologii LTE usługa bezpłatna będzie świadczona potencjalnie nawet do końca 2019 roku. Oznacza to, że bezpłatnym internetem będziemy cieszyć się jeszcze nawet przez 7 lat.
Co do szybkości: ja mam 300/150 kbps i też daję radę, choć yt i streamingi w rozdziałce powyżej 240p odpadają, chyba że ktoś jest naprawdę cierpliwy.

#593545  autor: Edmund
 06 lis 2012, 17:05
krzys, uwierz mi, że z e-maila, gg i komunikatorów spokojnie możesz skorzystać na 512 kbit/s. Nie jest to wprawdzie bardzo komfortowe korzystanie jak na 10 i więcej Mbit, gdzie wszystko się ładuje w ułamku sekundy, ale właśnie jest to stworzone do podstawowych zastosowań, a nie Youtube, radiostacji internetowych i ściągania terabajtów plików.

Btw. Wielkie dzięki Jakubie za tę informację! Zamawiając niedawno własną kartę Aero2 nie spodziewałem się że będę z niej mógł znacznie dłużej korzystać :)

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Orange: Nowe GO
Play: Fresh, stare Lubię to!
Plus na Kartę
Net: OFnK, Aero2

#593549  autor: Sig
 06 lis 2012, 17:16
krzys pisze:Powiedzcie mi proszę, co będzie można zrobić na 512kbps pod koniec 2016? już w tej chwili, żeby załadować pocztę email potrzeba więcej. Lepiej gdyby zwiększyli prędkość tego obecnego BDI
Słucham? Ile kolega ma lat? Tak tylko pytam, bo ja to jeszcze z czasów wdzwanianego internetu na modemie 33,6 kbps... Jasne, internet się zmienił od tego czasu, strony "przytyły", ale człowieku, te 512 kbps to i tak efektywne z 2x więcej niż zwykły EDGE, nadal w wielu miejscach jest jednym internetem. Ba, jako, że BDI jest serwowany w innej technologii, pingi nie skaczą do wartości trzycyfrowych. Do tego ten tekst o mejlu. Znaczy co, przez interfejs www z niej korzystasz? O klientach desktoppowych nie słyszałeś? Ja inaczej niż przez Thunderbirda/Outlooka nie korzystam z poczty i zawsze mnei zadziwia jak wilu chętnie z tego korzysta przez www, gdzie bez internetu nie masz dostepu do nieczego... Tak samo ze stronami. Wolno? Wyłączyć Flash. Nadal wolno? Wyłaczyć grafikę itd. 512 kbps to naprawdę ok prędkość, moja pierwsza Neostrada miała 128 kbps i byłem przeszczęśli jak się przesiadłem z wdzwanianego modemu 55,6 kbps... To była Neostrada z limitami transferu, jak młodsi nie pamiętają.
Ponadto jak słusznie zauważono - to darmowa oferta o okreslonych parametrach. Ich polepszenie sprawiłoby, że stałaby się konkurencyjna do rzeczy, za które trzeba placić... Misją BDI jest zapewnienei dostępu do internetu i ten dostep zapewnia.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#593551  autor: bolek2004
 06 lis 2012, 17:23
Większość ludzi korzysta z kompa w sposób taki że przegląda strony www, pogada na gg i tyle, do tego nie potrzeba 10Mb/s ani nawet 2Mb/s, do tego spokojnie wystarczy 512 z aero. Od jakiegoś czasu korzystam z aero jako net podstawowy. Zrezygnowałem z upc 30Mb/s i w sumie jak na razie nie jest źle, nie narzekam. Często jest tak że te prędkości oferowane w firmach komercyjnych nic ludziom nie mówią bo się na tym nie znają i tak na prawdę co z tego że ktoś ma 30Mb/s jak korzysta tylko z gg i www. O to w tym chodzi. Wiadomo są jakieś tam niedogodności jeśli chodzi o aero ale można na to przymknąć oko.

#593577  autor: lee
 06 lis 2012, 19:25
no to ciekawie że będzie dłużej chodzić... :)

Ja mam pytanie jak wygląda sprawa z portami czy są zablokowane ??

#593579  autor: KR2615
 06 lis 2012, 19:31
Sig, Mam już tyle lat, że zdąrzyłem poznać modemy 54k. Ale były to czasy gdy strony były napisane w HTMLu, zawierały proste grafiki i ważyły kilobajty. W chwili obecnej, gdzie strony typu FB, YT, demotywatowy czy też inne kwejki ważą po pare MB, ich przeglądanie na 512kb jest wręcz niemożliwe. Pięc razy dłużej czekasz za załadowaniem grafik niż trwa samo ich obejrzenie. Nie żeby mi zaczęło odbijac odkąd używam łącza 50/10 mbit ale uważam, że 1 mbit to podstawa. Z mniejszym łączem nawet GMAIL i inne poczty się tną.

O to mi chodziło a kwestię, że żeby mieć szybciej trzeba zapłacić rozumiem. Jestem w stanie zapłacić paredziesiąt złotych za dobrego mobilnego, np 6mbit w PLAY. Tylko że BDI miało zapewnić każdemu obywatelowi dostęp do neta. Skoro teraz 512k to ledwie wystarcza to wyobraźcie sobie, co będzie w 2016 gdzie podstawowe stronki bedą ważyły pewnie po kilka-kilkanaście mega.

#593613  autor: Edmund
 06 lis 2012, 23:04
krzys, wybacz, ale stronki o których mówisz - gmail, i inne poczty wcale nie wymagają super łączy i spokojnie idą na 512kbit. Ostatnio mam okazję się łączyć przez technologię EDGE, gdyż często jeżdżę pociągami. I powiem Ci, że może nie jest idealnie, ale nie narzekam na działanie o2.pl i gmail przez interfejs webmail. Tym bardziej że zastosowanie ajax'a pozwala na ładowanie praktycznie samej treści maila w postaci XML bez kodu całej strony (która to jest załadowana wyłącznie raz na początku).

I odpowiem Ci na Twoje narzekanie w sprawie wolnego ładowania YT, demotywatorów i FB - BDI powstał po to by zmniejszyć wykluczenie informatyczne społeczeństwa i miał/ma na celu udostępnienie internetu Polakom po to by mieli dostęp do e-maila, do tego by mogli sprawdzić strony www urzędów (np. w celu sprawdzenia prawa, załatwienia czegoś w ZUS, urzędzie skarbowym itp.), a nie po to by bezmyślnie siedzieli na YT i oglądali filmy w fullHD, albo ściągali dane z torrentów. Dlatego też ten internet ma ograniczoną prędkość i jest rozłączanie co godzinę.

Wszechobecnemu analfabetyzmowi, braku poszanowania dla języka ojczystego i braku czytania ze zrozumieniem mówię nie!

Plus na Kartę

#593683  autor: Wolf
 07 lis 2012, 10:08
Nie przesadzajmy, do podstawowych zadań wystarczy w zupełności, jeszcze z zapasem...

PS. Mi Gmail czy FB działają bez problemu.

:arrow: No i rzecz jasna, nieugięta postawa UKE bardzo mi się podoba :)

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#594028  autor: Ranger
 08 lis 2012, 19:45
Podejrzewam, że owe 512 kbps to górna granica, która raczej nie drgnie w kwestii bezpłatnego internetu. Operatorzy zaraz podniosą larum, że to nieuczciwa konkurencja i takie tam. Szkoda waszego zdrowia ;-)

Obrazek

#594040  autor: markoz7874
 08 lis 2012, 20:49
krzys, gdybym nie mial lacza 512, to pewnie bym Ci uwierzyl. Ale tak sie dziwnie sklada, ze nawet teraz odpisuje uzywajac lacza 512 i spokojnie dziala.
Wczoraj np. ogladalem film w strefie rozrywki aliorsync i co prawda co kilkanascie minut potrafilo sie na chwile zatrzymac i buforowac, ale mim o wszystko dalo sie ogladac i to w miare komfortowo.
Oczywiscie, gdybym mial predkosc 10-20x wieksza, nie narzekal bym.

#594920  autor: wwojtaszek
 12 lis 2012, 21:10
Ja z kolei ostatnio zauważyłem znaczny spadek prędkości. Rzadko kiedy dobija do progu 512 kb/s, zazwyczaj przy filmach, przy otwieraniu stron i do 200 ledwo dobija. Jak zaczynałem przygodę z Aero - wrzesień, byłem naprawdę w miarę zadowolony. Teraz mnie denerwuje. Modem wyrzucam na balkon - -65 dBm, ale nic to nie daje. Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia? Korzystam z nadajnika przy pl. Wilsona.

#595477  autor: bober
 15 lis 2012, 15:30
Dziś i w mojej lokalizacji nie można sie zalogować :roll:

#595517  autor: Wolf
 15 lis 2012, 18:17
Mnie czasem rozłącza, ale tak, to jest OK.

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#596111  autor: d3jf
 18 lis 2012, 21:33
Obrazek
nadajnik aero2 zdaje się uruchomiony max kilka kilka dni temu, bo 3 dni temu sprawdzałem i żadnej sieci 3g prócz t-mobile mi nie wykrywalo :)
miejscowość choceń, pow. włocławski

#600445  autor: Sig
 11 gru 2012, 15:38
Tak trochę odświeżę temat... Niedaleko wioski moich rodziców na Pomorzu zaroiło się od pozwoleń na nadajniki Aero2. Serio. W promieniu 15 kilometrów jakieś 5 :-). Mają internet stacjonarny, ale może dołożyłbym im taką kartę.

Pytanie tylko - jak sprawdzić czy któryś już jest odpalony. Wiem, że JDtech opisywał sposób ze starą (lepszą) wersją mapy zasięgu Plusa (zastawić tylko HSPA+ 900):
http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl

Pytanie tylko jak czesto to jest aktualizowane. W ostateczności zostawie im jakiś stary modem, zamówię kartę i raz na miesiąc sobie podłączą sprawdzić :-). Wiem, że od pozwolenia do realizacji mija różny okres, a czasem pozwolenie nie jest wykorzystywane, ale skoro ich jest aż tyle...

#600448  autor: Edmund
 11 gru 2012, 15:44
Sig, u mnie informacja o tym że został odpalony nadajnik wcześniej się pojawiła w bazie btsearch.pl niż w oficjalnych wykazach UKE.
Empirycznie możesz to sprawdzić wkładając kartę Plusa albo wRodzinie, wymuszając na modemie technologię UMTS900 i sprawdzając czy karta się loguje do NodeB.

Plus na Kartę

#600450  autor: pakierhakierxd
 11 gru 2012, 15:51
Zauważyłem że Aero 2 co raz bardziej się stara :),w moim małym mieście z 5000 mieszkańców będzie w końcu ich zasięg :D,widzę z wykazu uke i strony bt search :D

Pozdrawiam :)

#600452  autor: Sig
 11 gru 2012, 15:52
Dzięki, jak id odwiedzę (znaczy dokopię się przez zaspy :-)) to sprawdzę. Z ciekawostek, jakieś dwa miesiace temu pojawiło się u nich pozwolenie Mobylandu na LTE, co było dla mnei sporym szokiem. Plus jednak naprawdę coś konkretnego robi, no i zaczyna od zachodu.

#600454  autor: pakierhakierxd
 11 gru 2012, 15:52
Jakiś rok inwestycji wpierw 3g od Orange i T-Mobile a teraz Aero 2 + jeszcze widzę Mobylanda na lte :)

Jak na razie jest u mnie
-Play 3g
-Plus 3g
-Orange 3g
-T-Mobile 3g

Będą:
-Aero 2 3g
-Mobyland 4g

[ Dodano: 2012-12-11, 15:56 ]
Jak myślicie czy lycamobile wpuści mnie do Aero 2 ?,jak sprawdzić w telefonie z androidem czy jest umts 900,wiem że istnieje net monitor ale tak tylko są kody różne a nie po prostu pisze umts 900 :]

Pozdrawiam :)
  • Strona 38 z 77
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 77
  • 1
  • 36
  • 37