Ale bzdura. Obywatele to zapłacą sami przede wszystkim za ostatnią aukcję LTE i prawie 10 miliardów jakie Opy muszą wpłacić do budżetu za nowe pasma. Koszt uzupełniania danych prepaidowców po rozłożeniu per klient jest właściwie pomijalny.Calm7 pisze: PS.
i tak jak wspominałem, potwierdza się moje zdanie o podwyżkach:
,,Paradoksalnie, za
zwiększenie tej kontroli zapłacą sami obywatele, m.in. w
wyższych rachunkach za telefon - dodaje Łukasz
Piechowiak, główny ekonomista Bankier.pl."
:-\
- Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
Calm7, jak na razie jest to jedynie opinia (jednego) ekonomisty, a nie "prawda objawiona". 

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer: Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
Aktualny numer: Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
Cinkciarz
Obowiązkowa rejestracja to masa ton papieru, masa ksera, masa wysyłania papierów do Warszawy jak i miejsce na ich magazynowanie, masa straconego czasu jak i masa straconych klientów abonamentowych - przez gorszą obsługę zajętą prepaidami.
Podwyżki są nieuniknione.
Obowiązkowa rejestracja to masa ton papieru, masa ksera, masa wysyłania papierów do Warszawy jak i miejsce na ich magazynowanie, masa straconego czasu jak i masa straconych klientów abonamentowych - przez gorszą obsługę zajętą prepaidami.
Podwyżki są nieuniknione.
Władza zrobi wszystko w imię inwigilacji a koszty się nie liczą.
Być może rozwiązaniem będzie całkowicie internetowa rejestracja około 90% wszystkich
(pomijając koszt utrzymywania serverów).
Są też ludzie co nie korzystają z neta i tu papier będzie niezbędny ale wydaje mi się, że to nie więcej jak 10% ( dane zaciągnięte od wróżki )
Być może rozwiązaniem będzie całkowicie internetowa rejestracja około 90% wszystkich
(pomijając koszt utrzymywania serverów).
Są też ludzie co nie korzystają z neta i tu papier będzie niezbędny ale wydaje mi się, że to nie więcej jak 10% ( dane zaciągnięte od wróżki )

W innych krajach, w których rejestracja jest obowiązkowa ludzie nie mają problemu z zarejestrowaniem prepaid.odkrywca1 pisze:Władza zrobi wszystko w imię inwigilacji a koszty się nie liczą.
Nie rozumiem strachu. Obecnie wszyscy korzystamy z usług Google/Microsoft/Apple/Facebook, gdzie rząd USA może Nas szpiegować do woli i nikt nie robi większego szumu, a tu zwykła rejestracja prepaid robi ogromny problem.
Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
cyanoone
Jak Ty widzisz rejestrację kart w pół roku plus potwierdzenie obecnych? Rozsądny czas na to to minimum 3 lata a taki już ok bezproblemowy to 5-10 lat.
Jak Ty widzisz rejestrację kart w pół roku plus potwierdzenie obecnych? Rozsądny czas na to to minimum 3 lata a taki już ok bezproblemowy to 5-10 lat.
I pewnie pod rozsądnym i umiejętnym "naciskiem" operatorów, rządowi "spece" od tej ustawki wymiękną, godząc się na dłuższy "okres przejściowy".
Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Tia, jeden formularz A4...Kryniczanin pisze:Obowiązkowa rejestracja to masa ton papieru, masa ksera
Może pół kartki ha haTia, jeden formularz A4...
Jeden formularz dla klienta, jeden do centrali x 20 milionów (z 9 odpadnie) = 40 mln kartek A4
Teraz jeśli będzie kserowanie dokumentu to mamy już 60mln kartek A4.
Wytniemy jakiś Park Narodowy i git.
Myślę, że dadzą sobie spokój z kopiowaniem dowodu, a cały proces uproszczą, zminimalizują i będzie gites.
Już dziś kurier jest weryfikatorem danych w Nju, a Klucz też chyba nie wymaga skanu DO.
Już dziś kurier jest weryfikatorem danych w Nju, a Klucz też chyba nie wymaga skanu DO.
A co Ty chcesz uprościć? Nic się już nie da uprościć.
Jedna sztuka dla opa druga dla klienta to minimum 40mln kartek, a co z dowodami? To się okaże.
Klucz chce ksero dowodu, kiedyś wRodzinie nie wymagało bo kurier weryfikował, zrezygnowali z tego.
Jedna sztuka dla opa druga dla klienta to minimum 40mln kartek, a co z dowodami? To się okaże.
Klucz chce ksero dowodu, kiedyś wRodzinie nie wymagało bo kurier weryfikował, zrezygnowali z tego.
Kupowałeś kiedyś kartę na Słowacji lub we Włoszech? Tam jest prosto.Kryniczanin pisze:A co Ty chcesz uprościć? Nic się już nie da uprościć.
Rejestrowałeś kartę Nju lub Virgin? Proces do maksimum uproszczony.
Ile razy trzeba powtarzać - netowej rejestracji nie będzie. Tylko papier.
Nie oszukujmy się. Prawie wszyscy będą rejestrować pod koniec terminu, niezależnie czy będzie to pół roku czy kilka lat.Kryniczanin pisze:cyanoone
Jak Ty widzisz rejestrację kart w pół roku plus potwierdzenie obecnych?
Dyskusja zainspirowała mnie do krótkiego wpisu

http://blogpolityka.y0.pl/index.php/11- ... ntrowersje
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2016, 22:07 przez cyanoone, łącznie zmieniany 1 raz.
Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Już sobie dali z tym spokój. W Orange dowód osobisty jest tylko do wglądu. Wystarczy proces inicjować przez Internet, poprzez wpisanie danych, a potem przynieść dowód do wglądu do salonu i całą naszą "interakcję" z konsultantem można ograniczyć do 30 sekund. Nie trzeba przy tym też i nic drukować. Kto nie korzysta z netu przynosi wypełniony formularz z dowodem (jak w urzędzie skarbowymRebeliant pisze:Myślę, że dadzą sobie spokój z kopiowaniem dowodu, a cały proces uproszczą, zminimalizują i będzie gites.

Kryniczanin, podpisywałeś kiedyś jako nowy klient umowę przez kuriera? Jeśli nie to wiedz, że nie chcą ksera dowodu, a dane weryfikuje kurier czy są zgodne z okazanym przez klienta dowodem.
Inna sprawa to zapewne uproszczenie procedury - raz zarejestrujesz swoje dane, a kolejne numery, które bierzesz nie wymagają całej procedury. Ot kolejny SIM do koszyka klienta.
Inna sprawa to zapewne uproszczenie procedury - raz zarejestrujesz swoje dane, a kolejne numery, które bierzesz nie wymagają całej procedury. Ot kolejny SIM do koszyka klienta.
No właśnie, również cinkciarz wyjaśnił.
Virgin, Nju. Ile razy trzeba podawać te przykłady?!Kryniczanin pisze:Ile razy trzeba powtarzać - netowej rejestracji nie będzie. Tylko papier.
A tak poza tym, to napisałem na [f] do TM z zapytaniem o zdalną rejestrację. Odpisali mi, żebym odesłał skan wypełnionej karty rejestracyjnej na maila. Spytałem czy skan dowodu również, na co dostałem odpowiedź, że nie jest im potrzebny.
Ile razy Wam trzeba podstawy wyjaśniać. Rejestracja przez neta zniknie, a obecnie "zarejestrowane" karty będą musiały przejść weryfikację. Nie po to wymyślono obowiązkową rejestrację by podawać w necie dane na Alibabę i 40 rozbójników.
Papier i twardy papier jeśli nie wycofają się.
A co dowodów jak wyobrażacie sobie rejestrację i weryfikację kart choćby Virgina? Tylko poczta z kserem dowodu.
Papier i twardy papier jeśli nie wycofają się.
A co dowodów jak wyobrażacie sobie rejestrację i weryfikację kart choćby Virgina? Tylko poczta z kserem dowodu.
Prorok jaki czy co?Kryniczanin pisze:Ile razy Wam trzeba podstawy wyjaśniać. Rejestracja przez neta zniknie, a obecnie "zarejestrowane" karty będą musiały przejść weryfikację.

Cytat rzecznika Orange: "Stąd sądzimy, że wszystkim zainteresowanym będzie zależeć, aby rejestracja i weryfikacja odbywała się w najprostszy możliwy sposób, w szczególności z wykorzystaniem kanałów online" (źródło: http://blog.orange.pl/wojciechjabczynsk ... rozsadnie/)