• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 4 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

#522472  autor: dechomenon
 16 gru 2011, 12:41
czytając o tym przypadku, ewidentnie wina użytkownika, brak zabezpieczenia się pakietem danych, korzystanie z neta bez znajomości opłat w swojej taryfie itd...to niestety przykre, brutalne, ale tak jest. Ja przez to na bank nigdy nie kupię telefonu na abonament, pomijam fakt uwięzienia na rok lub 2 lata.

#522473  autor: kkarolina
 16 gru 2011, 12:50
ale to nie jest kwestia tego, że telefon pobrał sobie aktualizacje jak spaliśmy. bo ustawienia były mniej więcej nie zmienione od kupna telefonu, a wczesniej rachunki za 4 tysiące się nie zdarzały. sprawdziliśmy z chłopakiem liczniki i ogólnie od początku jest 466 razem, z tego wynika, że przez pozostałe ok. pół roku wykorzystaliśmy 10 MB, a w ciągu jednej nocy 456 MB, także mam nadzieje, że to jednak jest bład operatora, wysłanych jest 13 MB.
w plusowym zestawnieniu są to koszy za GPRS. póki co czekam na fakturę, a później prawdopodobnie podejmę jeszcze jakieś kroki - bo na infolinii nieodmienie konsultanci "nie mają dostępu do takich danych póki co".

łazęga: mój chłopak nie jest uzależniony od internetu, po prostu, korzysta z niego sporadycznie, czasem sprawdzić coś na fb, czasem trasę komunikacji miejskiej na ztm - wcześniej nie było takiej potrzeby, a telefon ma wyłączone aktualizacje. także czyja to wina? może niczyja, błędy się zdarzają, mój operator nie jest moim Bogiem dlatego będę całą sytuację wyjaśniać - tak robi każdy normalny człowiek,któremu przychodzi nagle rachunek 40 razy większy niż zwyczajny. naprawdę bardzo Cię proszę jeśli nie potrafisz wnieść czegoś sensownego/odkrywczego do rozmowy to nie bierz w niej udziału. pozdrawiam

#522479  autor: user_delete19
 16 gru 2011, 13:05
kkarolina pisze:pół roku wykorzystaliśmy 10 MB, a w ciągu jednej nocy 456 MB, także mam nadzieje, że to jednak jest bład operatora, wysłanych jest 13 MB.
OMFG
jak to może być błąd operatora skoro w liczniku w telefonie masz podane, że tyle pobrał?! O_x

#522480  autor: tetley
 16 gru 2011, 13:10
thonka pisze:a mnie dalej sie wydaje, ze to byl apn WAP niestety...

10kB kosztuje wtedy 12gr czyli 1MB to koszt 12zl. wystarczy wtedy niecale 400MB i jestesmy wtedy w takiej wlasnie sytuacji...

Też tak uważam. To mógł być WAP i wtedy cena rośnie lawinowo bez pakietu.

A co do bieżącego użycia w Plus Online. Żeby mieć to aktywne, trzeba najpierw włączyć e-rachunek w Plus Online a następnie Wykaz Bieżącego Użycia. Aktywne dopiero od momentu włączenia, niestety nie działa wstecz:/

Pozdrawiam:)

#522481  autor: kkarolina
 16 gru 2011, 13:14
w liczniku w telefonie mam, że tyle pobrał ogólnie, w liczniku operatora mam, że pobrał prawie całość w jednym okresie rozliczeniowym.
moja znajomość opłat jest taka, że kosztuje ok 100kB/10 gr, natomiast skąd mam znać dokładne stawki, skoro nie ma ich nawet na stronie operatora w mojej taryfie, a w regulaminie promocji mam, że opłaty są - zgodne z moją taryfą.
tu nie chodzi o to, że ja nie miałam świadomości, że internet kosztuje i chcę wykorzystać operatora, tylko o to, że budzę się nagle i z kilkudziesięciu złotych nagle zrobiło się kilka tysięcy

#522482  autor: user_delete19
 16 gru 2011, 13:15
moja znajomość opłat jest taka, że kosztuje ok 100kB/10 gr, natomiast skąd mam znać dokładne stawki, skoro nie ma ich nawet na stronie operatora w mojej taryfie, a w regulaminie promocji mam, że opłaty są - zgodne z moją taryfą.
czyli żyłaś w przeświadczeniu że "coś mi się wydaje"...
jak bylo wspomniane: podpisując regulamin oświadczasz, że zapoznałaś się z cennikiem - jeżeli nie został Ci przedstawiony to powinnaś się o to upomnieć...

#522483  autor: tetley
 16 gru 2011, 13:21
http://www.plus.pl/indywidualna/Aboname ... beryjskie/ - pod tym linkiem są dostępne w pdf cenniki dla taryf syberyjskich (tak na przyszłość), które są generalnie podwalinami większości taryf w Plus Abonament. I jest tam to o czym pisał thonka - cena za 10kB wap to koszt 12 gr. Warto tak na przyszłość w telefonie usunąć punkt dostępu (o ile to jest przyczyną) o nazwie WAP a ze strony operatora: http://www.plus.pl/indywidualna/Pomoc/K ... ujTelefon/ - ustawić sobie konfigurację na int gprs. Fakt faktem jeśli będziesz włączać pakiet int. to wtedy konfiguracja nie robi różnicy, niestety poza pakietem jest ona ogromna. kkarolina, jaki masz cykl rozliczeniowy?

Pozdrawiam:)

#522531  autor: Vieslav
 16 gru 2011, 20:46
YT ściąga niewyobrażalne ilości danych. Pamiętam jak jeszcze miałem kartę to pakiet 100MB za 2zł kończył się po kilku filmikach. Dlatego teraz mając w abonamencie 200MB bez lejka unikam tego jak ognia i na www, rankingi w grach logicznych, mapy, kasowanie biletów, skype i synchronizacje ciężko mi wykorzystać ponad 80MB. Dopiero jak zmienię profil na taki, co wyłącza mi transmisje danych i włącza wifi to używam YT spokojnie. Wiem, że wam nie do śmiechu, ale muszę to napisać - jaki to smartfon co się nie rozładował przed pobraniem takiej ilości danych? :lol:

#522582  autor: ChuckyCiechanow
 16 gru 2011, 23:44
Nie wiem czy o tym było ale jeśli do oglądania filmów ustawiony jest APN: Video to minuta tej przyjemności kosztuje 0,49 zł . ale i przy tej opcji to nie do pomyślenia.

#522583  autor: thonka
 16 gru 2011, 23:50
bez billingu (ze plus tego nie ma online to sie dziwie...) ciezko jest cokolwiek wywnioskowac.

12gr za 100kB z pewnoscia by nie dalo 4500zl za ok 450mb. najblizej tego wyniku moze byc tylko APN WAP.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#522584  autor: drcox
 16 gru 2011, 23:55
bez billingu (ze plus tego nie ma online to sie dziwie...)
Jest jeżeli się ma aktywną e-fakturę.

#522586  autor: thonka
 17 gru 2011, 00:11
nie znam plusa (po za ofertami), to nie wiem ;)
pytanie czy np. wave zlicza tez ew. aktualizacje softu w sysytemowym liczniku.
z drugiej strony nawet gdyby - przy cenie 12gr za 100kB, by nabic 4500zl trzeba sciagnac niemal 3,75GB danych, a sciagnac tyle w HSDPA to w 80 minut (zakladajac pelny transfer - nigdy tak jednak nie ma, ale nawet jego polowa to troche ponad 2,5h), ale podejrzewam, ze przy takim intensywnym sciaganiu predzej by sie telefon rozladowal.

nie chce mi sie wiec wierzyc, ze poszlo to po "normalnym" punkcie dostepu. innego wytlumaczenia takiego rachunku przy tak malej ilosci danych nie ma.
no chyba, ze byly to dane w roamingu co juz chyba byloby hipoteza abstrakcyjna do kwardatu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#522587  autor: drcox
 17 gru 2011, 00:13
Poszło po WAP pewnie - 12gr za 10kB. Witamy w złodziejskim Plusie, gdzie pełno takich podstępnych debilizmów, np inny APN i 10 razy droższa transmisja.

#522647  autor: PingNoMore
 17 gru 2011, 12:42
thonka pisze:pytanie czy np. wave zlicza tez ew. aktualizacje softu w sysytemowym liczniku.
Bada to nie Android :) System czy aplikacje same się nie aktualizują.

#522665  autor: avt31
 17 gru 2011, 13:27
Nie ogarniam tego. 4500 zł za 450MB danych?
To się nadaje do prasy i do zrobienia "dobrej" reklamy Plusowi.
Życzę powodzenia w pozytywnym rozwiązaniu czyli w normalnym rozliczeniu pobranych danych, a nie po rozbójniczych stawkach.
W przypadku uporu Plusa nagłośniłbym temat. Dziennikarze go podchwycą z radością, bo kwota za ilość danych jest absurdalna. Może się wreszcie w tej betonowej firmie obudzą.

#522759  autor: sosen
 17 gru 2011, 19:24
Znając życie to jest jeszcze mniejszy pakiet danych. Nie wiem jakie w plusie są cenniki ale to powinni wiedzieć chociażby w BOK albo na stronie jest do znalezienia. W przypadku standardowego cennika np. w Orange za tą kwotę pobrałabyś około 100 MB - czyli bardzo niewiele.

@avt31 do czego się nadaje? Śmieszny jesteś. Taki jest niestety cennik i z tym się należy liczyć. A najlepiej korzystać z pakietów.

To co można polecić w tej kwestii to reklamacja i zasugerowanie w niej że chciałabyś anulowania opłaty (całej bądź części) a w zamian zobowiązałabyś się wykupić jakiś większy pakiet internetowy na czas trwania umowy. Warto w ten sposób spróbować.

#522765  autor: drcox
 17 gru 2011, 19:57
@avt31 do czego się nadaje? Śmieszny jesteś. Taki jest niestety cennik i z tym się należy liczyć. A najlepiej korzystać z pakietów.
Jak dla mnie to wcale nie jest taki śmieszny, faktem jest, że kwota ta jest zamieszczona w cenniku. Jednak "do telewizji" nadaje się fakt, że po APN WAP dane są naliczane 10 RAZY DROŻEJ niż po APN Internet, mimo, że nie ma żadnego logicznego uzasadnienia, a wydaje się, że jest to po prostu plugawa praktyka tej betonowej firmy byleby tylko wydębić kasę na nieświadomości/błędzie klienta. Znając pazernego i pro-klienckiego inaczej Plusa pewnie by im nawet 20gr nie odpuścili z tej kwoty.

#522766  autor: user_delete19
 17 gru 2011, 20:06
drcox, czy to, że WAP jest droższy jest utajone? nie - wszytko jest na wierzchu... betonem to są użytkownicy podpisujący umowy na pałę a później biadolący na forum że im się krzywda dzieje...

#522769  autor: drcox
 17 gru 2011, 20:21
Niech zrobią po APN WAP 2000zł za 100kb. Też nie będzie utajnione, bo nie może być.

#522784  autor: user_delete19
 17 gru 2011, 21:44
no i? ktoś Ci każe, stojac z gnatem głową, podpisywać umowę której warunki Ci się nie podobają? Ktoś Ci każe używać drogiego internetu? oł łejt... można mieć taniej, ale przecież 'ja tylko na chwileczkę' więc nie będę przepłacać za pakiecik...
  • Strona 4 z 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4