Problem występuje z kartą Toshiba 8GB SDHC Class 4, na telefonie Ku990i z softem w wersji b. Karta została sformatowana w telefonie podłaczonym do komputera kablem USB jako pamięć masowa systemem plików FAT32. Próbowałem różnych rozmiarów klastra niestety problem się powtarza.
Mianowicie - gdy wrzucam do telefony pliki (interesują mnie formaty mp3 i avi) mogę je odtworzyć tylko wtedy jeżeli w momencie kopiowania ich na kartę było na niej maksymalnie ok 1,8-1,9GB danych. Jeżeli miałem na niej ok 2GB lub więcej występują następujące problemy:
- w przypadku avi - gdy odpalam plik telefon się wiesza i musze go restartować
- w przypadku mp3 - jezeli MP3 kopiuje w folderach telefon widzi folder ale jest on pusty, natomiast jeżeli MP3 kopiuje same (bez folderu) telefon widzi je, ale gdy próbuję je odtwarzać włącza się odtwarzacz, pokazuje nawet nazwę pliku, ale nie ma dzwieku - plik po prostu się nie odtwarza.
Najdziwniejsze jest to, że gdy kopiuje na kartę pliki w momencie, gdy jest już na niej ponad 2GB danych i potem usuwam wcześniejsze pliki pozostawiajać jedynie te skopiowane póżniej to one i tak nie działają nawet gdy na karcie zostają same i zajmują np 500MB.
Gdy zapełniam telefon do ponad 6GB bez problemu mogę zapisywać filmy i zdjęcia robione aparatem bezpośredno na kartę więc wydaje mi się, że problemem nie jest jest mała szybkość karty. Oczywiście takiego pliku potem nie odtworze w telefonie bo przecież na karcie w momencie zapisu było ponad 2GB danych - normalnie paranoja
Reasumując - żaden plik zapisany na karcie gdy jest na niej ponad 2GB danych nie działa i już nie będzie działał poprawnie (Chyba że wrzucę go na kartę ponownie w momencie gdy będzie na niej mniej niż 2GB).
Dodam jeszcze, że pliki avi zajmujące kilkaset MB działające poprawnie czyli wrzucone gdy na karcie było mało danych włączają się w ciągu 1 sekundy. Telefon wogóle się nie muli.
Czy ktoś miał już podobny problem? Macie jakiś pomysł co z tym zrobić? A może KU990i nie lubi Toshiby podobnie jak Kingstona?
Jest jeszcze jedna prawidłowośc. Gdy napełniam kartę powyżej 6GB mogę na nią zapisywać bezpośrednio zdjęcia i filmy robione aparatem, ale nie mogę na nią przerzucać rzeczy z telefonu - pojawia się wtedy komunikat o braku wolnego miejsca.
Obejżałem dziś dwa pełnometrażowe filmy - oczywiście przy zapełnieniu poniżej 2 GB. Wszystko chodziło super. Nawet gdy zadzwonił telefon. Zero zawieszania się.