mantoch pisze:Skoro mowa o PSC to może ktoś mi wytłumaczy co to jest ? Od wczoraj użytkuję Huawei G6 i w aplikacjach do monitoringu taka wartość się wyświetla. Tylko nie wiem co to jest. Dla każdego CID U2100 PSC jest inne, np. 14813, 39795165, 394. Na dole widze zaś, że z - 121 dBm widnieje 393.
Wcześniej logowałem za pomocą Nokii E52 i tam chyba nie było tego ani w Celltrack, ani w PyNetMony, ani w Fieldtest.
Primary Scrambling Code - w WCDMA antena "zaznacza" (troche upraszczam) transmisje w danej cellce, tak zeby sygnal z tej cellki byl odroznialny od sygnalow z innych cellek bedacych na tych samych czestotliwosciach.
Zazwyczaj do telefonu w jednym zakresie czestotliwosci dochodzio sygnal z kilku cellek, ale jak zna psc cellki w ktorej ma nadawac/odbierac to potrafi z tego chaosu wyciagnac tylko sygnal od tej konkretnej anteny.
Primary Scrambling Codow jest chyba 511, rozdziela sie je tak pomiedzy wszystkie cellki w sieci, aby bedace na tej samej czestotliwosci, pokrywajace sasiadujace ze soba (nachodzace na siebie) obszary mialy rozne psc.