• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 245 z 1158
  • 1
  • 243
  • 244
  • 245
  • 246
  • 247
  • 1158

#751283  autor: myk6414
 24 wrz 2014, 15:47
jak mówi stare polskie przysłowie krowa która dużo muczy mało mleka daje... u mnei we wsi Orange z lidera spadł na sam koniec. po modernizacji rozmowy rwie, internet ledwo dziala. Za to T-M to teraz ekstraklasa.
Niby wspólne maszty ale widac że przy optymalizacji/konfiguracji duzo przed Orange jeszcze nauki.

#751297  autor: Młody..
 24 wrz 2014, 16:37
Teraz może kilka słów z moich stron, co tam się zmieniło po modernizacji.

Skarżysko-Kamienna - Najwięcej na modernizacji zyskał T-Mobile, gdzie wcześniej przyzwoity zasięg był tylko na GSM. Obecnie osiem nadajników, zapewnia bardzo dobry zasięg 3G na 2100 MHz, jedynie w okolicach ulic Społdzielcza, Rejowska (górna część - do ul.Sokolej), Sokola (górna część), Pułaskiego i Wiejska - tam wewnątrz budynków może wchodzić 3G na 900 MHz, z racji zabudowań. Co do GSM-u, to na podanych ulicach, wewnątrz budynków zasięg trochę może tańczyć ale jest zdatny do użytku. Być może skopiowanie BTS-a przy ul. Spółdzielczej (Play i Plus tam wiszą) mógłby całkowicie wyeliminować jakiekolwiek wahania w sygnale ale nie jest źle. Co do Orange - na 3G jest właściwie podobnie jak na T-Mobile, natomiast ogromny priorytet pasma 1800 MHz nad 900 MHz w stanie czuwania, powoduje w skrajnych przypadkach nawet rozłączenie sieci i ruchu sieciowego. Na T-M oczywiście w stanie czuwania jest wybierany silniejszy sygnał.

Suchedniów - Tutaj właściwie modernizacja opierała się na jednym BTS (ul.Mickiewicza - komin). Na 3G obie sieci pracują podobnie - zasięg właściwie w całym mieście (dzięki U900 także wewnątrz budynków). Natomiast na 2G w Orange - sytuacja taka sama jak w Skarżysku.

Parszów - W tym miejscu, dzięki modernizacji zasięg G/U900 (z własnego masztu) wrócił po dość długiej przerwie, spowodowanej demontażem poprzedniej stacji bazowej. Obie sieci nadają właściwie na tym samym poziomie i zasięg jest dobry lub bardzo dobry.
Dla ciekawości dodam, że przez jakiś czas jedyną siecią, która gwarantowała dobry zasięg w tym miejscu był Play (po demontażu poprzedniej stacji bazowej, Play właściwie natychmiast postawił swoją i obecnie nadaje tam G900 i U2100)
Plusa natomiast albo brak (nawet na zewnątrz) albo są szczątki GSM z BTS Czerwona Górka/Zaskale lub ze Skarżyska. O zasięgu wewnątrz budynków, na obecną chwile nie ma perspektyw - siec po likwidacji poprzedniego BTS-a, do tej pory nie ma nowej lokalizacji.

Tereny mniej zaludnione - Orange i T-Mobile w moich okolicach ma BTS-y we wspomnianej już Czerwonej Górce (lub jak kto woli Zaskalu lub Łącznej) G900/U900, Gozdzie - G900/1800, U900/2100 i Orzechówce (lub Ścięgni) - G900/1800, U900/2100.
Są to BTS-y o dużym zasięgu optycznym i ich zasięg jest imponujący.

Podsumowując. Pod względem zasięgu 3G, obie sieci odnotowały duży wzrost zasięgu. Natomiast na 2G Orange przez priorytet na 1800 MHz, strzeliło sobie w stopę. T-Mobile natomiast - jak to poprzednik ujął - ekstraklasa.

#751303  autor: muddy
 24 wrz 2014, 16:54
Cóż, Orange nie poszaleje na 25 kanałach GSM 900, stąd ten "nadpriorytet" GSM 1800. Myślę, że po modernizacji warto spróbować przestawić telefon w tryb "3G only".

MM

#751316  autor: Młody..
 24 wrz 2014, 17:31
muddy pisze:Cóż, Orange nie poszaleje na 25 kanałach GSM 900, stąd ten "nadpriorytet" GSM 1800. Myślę, że po modernizacji warto spróbować przestawić telefon w tryb "3G only".
Też tak sądzę. Już U2100 nie ma takiego "nadpriorytetu" nad U900 (przy -98dBm czasami potrafi zejść na U900) w porównaniu do DCS1800 vs GSM900. To oczywiście w przypadku Orange. Na T-Mobile tak jak i na 3G, na 2G też jest dosyć dobrze.

#751348  autor: micial
 24 wrz 2014, 19:17
A to ciekawe, bo w mojej okolicy orange DCS1800 używa tylko w trybie common bcch, i o stanby na DCS1800 wogóle nie ma mowy.

#751357  autor: Spacedust
 24 wrz 2014, 19:37
W Poznaniu przy ok. -116 dBm wyrzuca z UMTS2100 do GSM900 w przypadku Orange, potem dopiero po dłuższej chwili pojawia się UMTS900. W T-Mobile trzyma UMTS2100 tak długo aż bateria padnie, dopiero gdy straci zasięg to albo wskakuje GSM900 albo UMTS900.

#751384  autor: 3G
 24 wrz 2014, 21:24
Piaseczno, Warszawa (przynajmniej południowa), Rawa Mazowiecka, Mszczonów i wszędzie pomiędzy także DCS Orange tylko w trybie Common BCCH.

#751389  autor: Młody..
 24 wrz 2014, 21:44
Czyli wychodzi na to, że w różnych miejscach w kraju jest różna konfiguracja. U mnie akurat BTS T-M/O, jest na tyle w dobrej lokalizacji i ma wysoko zawieszone anteny, że nawet wysokie pasma (DCS czu U2100) przechodzą dobrze wewnątrz i daleko na zewnątrz. U900 akurat jest potrzebny na krańcach miasta (mówię o Suchedniowie), więc jakoś wielu komórek nie zagarnia, dlatego pewnie ten priorytet dla U2100 nie jest aż tak duży. Średnio dla U900 potrzeba -105dBm sygnału U2100 aby przeskoczyło (zdarza się, że nawet powyżej -100 i już przeskakuje) i dotyczy to właściwie obu sieci. W Skarżysku jest właściwie podobnie - U2100 na trzech nośnych (9 CID-ów łącznie) i pokrycie bardzo dobre na przyzwoitych lokalizacjach. U900 pojawia się jedynie w jakichś skrajnych przypadkach (typu sklep w gęstszej zabudowie), bo U2100 zazwyczaj jest silne. Dlatego U900 wskakuje na podobnym poziomie jak w Suchedniowie.

#751397  autor: Halset
 24 wrz 2014, 22:30
Mam służbowy w TM i O jako nju.
Napisze krótko. W Trójmieście lepiej chodzi O. Zasięgowo jest tak samo, ale w O prawie w ogóle nie zdarza się zrywanie rozmów. W TM nie ma tak kolorowo, trochę leży jeszcze konfiguracja.
A jako woj, pomorskie, gdzie najczęściej się przemieszam oraz A1 i woj. kujawsko pomorskie- jeden diabeł.
Prawie nie ma miejsc, gdzie nie ma w ogóle zasięgu. Oczywiście pokrycie 2G jest o wiele lepsze niż 3G. To Plus ma więcej dziur niż N!.
N! wykonało świetną robotę. Jeżeli chodzi o połączenia to są na jednym poziomie i wyprzedzili Plusa. Ale do LTE im trochę jeszcze brakuje, przede wszystkim dlatego, że mają mniej pasma.

Gdybym miał wybierać obecnie między TM czy O - wybrałbym ciekawszą ofertę, bo jakościowo jest to samo.

#751407  autor: pipawolowa
 24 wrz 2014, 23:48
Dcs w Markach Pod stolicą Też w pomarańczowej sieci działą tylko bcch. Magentowi rozsyłają dcs-a.

"Fantazja jest ważniejsza od wiedzy." A Einstein

#751409  autor: Spacedust
 25 wrz 2014, 00:08
pipawolowa pisze:Dcs w Markach Pod stolicą Też w pomarańczowej sieci działą tylko bcch. Magentowi rozsyłają dcs-a.
Tak samo w Poznaniu. DCS jest rozsiewany tylko na stacjach, które nie mają GSM900/UMTS900.

#751434  autor: Mixiorek
 25 wrz 2014, 08:55
Halset pisze:A jako woj, pomorskie, gdzie najczęściej się przemieszam oraz A1 i woj. kujawsko pomorskie- jeden diabeł.
Na A1 szczególnie przy MOPach powinni zadbać lepiej o zasięg. Po wejściu do stacji, budynku zasięg marny.

Kontynuując wątek o LTE Orange na terenie Warszawy:
Obrazek

Jest to prawdopodobnie nadajnik Orange/ Networks/ Emitel ID: 6063. DL <20Mbps a średni 12-15Mbps to raczej reguła.

#751768  autor: Młody..
 26 wrz 2014, 12:03
Halset pisze: Prawie nie ma miejsc, gdzie nie ma w ogóle zasięgu. Oczywiście pokrycie 2G jest o wiele lepsze niż 3G. To Plus ma więcej dziur niż N!.
N! wykonało świetną robotę. Jeżeli chodzi o połączenia to są na jednym poziomie i wyprzedzili Plusa.
Gdybym miał wybierać obecnie między TM czy O - wybrałbym ciekawszą ofertę, bo jakościowo jest to samo.
Zgodzę się z tymi Plusowymi dziurami. Na terenach mniej zaludnionych u mnie, Plus właściwie ratuje się samym GSM900 ale i tak nie wszędzie dociera. Nawet w samym Skarżysku, jak ktoś jeszcze korzysta z komórek, z samym GSM, to może mieć poważny problem z zasięgiem.
Pod względem jakości, także zgodzę się z Twoimi słowami. Plus kiepsko wypada jakościowo na samym GSM. Dużo lepiej jest natomiast na UMTS.
Natomiast porównując jakość TM do O w moich okolicach, to zdecydowanie wygrywa T-M (nawet przez roaming w Play, jakość jest ostrożnie mówiąc dobra).
Na drugim miejscu (co może być sensacją), jakościowo jest Play (ale tylko na UMTS).

Chciałbym jeszcze wyjaśnić, że wszystkie testy robiłem na kartach macierzystych operatorów, oraz na różnych modelach telefonów.

#751773  autor: janekt
 26 wrz 2014, 12:28
Panowie, wiecie może która stacja nadaje LAC 53112, CID 33572355? Na pewno któraś stacja w Wiśle lub w okolicy, może ktoś sprawdzić ten CID (jest on oczywiście od LTE)?

JanekT

#751780  autor: Horacy
 26 wrz 2014, 13:16
Nie miałem okazji bawić się Plusem, ale tak T-M (Heyah prepaid) i Orange (Abo) Widać różnice w głosie na korzyść T-M, jest hmm czystszy, bardziej wyrazisty, i to nie przez HD Voice. Pokrycie zasięgowe? Hmm powiedziałbym, że tak samo, gdzie jeden ma H tak i drugi ma H, gdzie jeden traci zasięg (tesco) drugi też traci zasięg. Praktycznie w całej mieścinie 40/50 tyś ludzi mam te 3g/h.

#751781  autor: bed
 26 wrz 2014, 13:17
Modernizacje przeprowadzali też w okresie zimowym? Ciekawi mnie czy w razie czego będą odpalali LTE też zimą?

#751908  autor: Halset
 26 wrz 2014, 21:51
Natomiast porównując jakość TM do O w moich okolicach, to zdecydowanie wygrywa T-M (nawet przez roaming w Play, jakość jest ostrożnie mówiąc dobra).
Na drugim miejscu (co może być sensacją), jakościowo jest Play (ale tylko na UMTS).
Widać różnice w głosie na korzyść T-M, jest hmm czystszy, bardziej wyrazisty, i to nie przez HD Voice.
Nie wiem gdzie ta różnica jakości, jak sam mam od lat służbowy w TM a od jakiegoś pół roku nju jako O.
Cześć radiową mają inną i tylko na GSM o trochę Mhz TM ma więcej. Na UMTS mają takie same zasoby.
Racja jest tylko taka, że jak w O włączyli HDVoice to najpierw to brzmiało jakbyś gadał przez translator. Teraz tego nie ma.
Nie widzę różnicy w jakości połączeń dla tych dwóch sieci. A nawet gdyby była minimalna, to O wychodzi taniej.
Dla przykładu no limit z 2GB neta kosztuje 89.90 a w TM 99.90 z 1GB. Jak dokupisz neta w TM masz 109zł. Za 99zł w O mam 5GB neta i do tego tańszy telefon.
Za duża różnica by dopłacać do kilku MHz na GSM 900.

A co do Play....nie wypowiadam się, tym bardziej jak ktoś ma w tej sieci nr.
Tym bardziej jak chce udowodnić, że na roamingu TM jest lepsza jakość niż na macierzystym w O :-D

TM ma ten problem, że jeszcze w wielu miejscach leży konfiguracja i gdy się człowiek przemieszcza potrafi zerwać rozmowę. W O to o wiele wiele rzadziej.

Co do HDVoice. Za dużo ludzi jest porozsiewanych w różnych sieciach, więc dla mnie HDVoice może w ogóle nie istnieć. Ale sama jakość w 3G czy w GSM zarówno w TM jak i O się mocno poprawiła.

#751948  autor: muddy
 27 wrz 2014, 00:45
Halset pisze:Dla przykładu no limit z 2GB neta kosztuje 89.90 a w TM 99.90 z 1GB. Jak dokupisz neta w TM masz 109zł. Za 99zł w O mam 5GB neta i do tego tańszy telefon.
Za duża różnica by dopłacać do kilku MHz na GSM 900.
W dodatku w Orange co jakiś czas pojawiają się kody na zniżkę 20% / 30% na abonament - taryfę 89,98zł można mieć za 72zł lub 63zł. W dodatku w Orange jest 400 minut miesięcznie w roamingu UE podczas gdy w T-Mobile tylko 60 minut. Dla niektórych może to mieć ogromne znaczenie...

MM

#752014  autor: Młody..
 27 wrz 2014, 13:24
Halset pisze: Nie widzę różnicy w jakości połączeń dla tych dwóch sieci.
A co do Play....nie wypowiadam się, tym bardziej jak ktoś ma w tej sieci nr.
Tym bardziej jak chce udowodnić, że na roamingu TM jest lepsza jakość niż na macierzystym w O :-D
Gratuluje prowokacji : )
A gdzie niby jest to porównanie roamingu TM dla Play do macierzystego Orange ?
To, że napisałem iż jakość połączeń na roamingu TM dla Play jest dobra, nie oznacza to akurat odniesienia się do macierzystego Orange.
Za to ja się wypowiedziałem na temat Play - mam kartę macierzystą (tak jak i macierzyste innych operatorów) i mam przegląd "swojego podwórka".
  • Strona 245 z 1158
  • 1
  • 243
  • 244
  • 245
  • 246
  • 247
  • 1158
  • 1
  • 243
  • 244
  • 245