Na wszystkich 20 numerach testowych zachowało się 100zł z promo BnS czyli ich przedłużenie było nadspodziewanie łatwe - myślałem, że raczej nic nie przetrwa, a jak już to tylko jedna, dwie metody się załapią. Widać nie wyczułem tej promocji

.
Opiszę jeden z najprostszych sposobów (zastosowany również w tym teście powyżej na jednym z tych 20 numerów) na całkowicie darmowe zdobycie (to akurat każdy potrafi

) i przedłużenie tych 100zł z BnS o miesiąc (i potem na kolejne miesiące ale już np. znanymi metodami), bez potrzeby kupowania startera, bez potrzeby doładowania, bez potrzeby kupowania pakietów czy usług, bez potrzeby wpisywania jakichkolwiek kodów, bez potrzeby wchodzenia do Play24, bez potrzeby dzwonienia gdziekolwiek czy wychodzenia gdziekolwiek*.
Oczywiście niezbędne jest zarejestrowanie startera, aktywacja startera i aktywacja promocji - te czynności można oczywiście wykonać na różne sposoby.
1. Zdobywamy darmowy starter głosowy w Play (nie będę rozwijał tematu).
Starter musi mieć gwarantowane choćby 1zł na koncie promocyjnym. Większość darmówek ma 1zł na KG i 2zł PromoZŁ.
2. Rejestrujemy numer dowolną metodą (najlepsze Play24, bo mamy od razu widoczne wygenerowane hasło abonenckie).
3. Ostatniego dnia promocji BnS (100zł) - 30.09 - aktywujemy starter (np. kodem *101# - saldo konta, albo dzwonimy na numer żony, żona nie musi odbierać).
4. Na koncie jest akurat taryfa PnK. Po aktywacji, na KG jest 1zł ważne 10 dni - do 10.10 - a na promocyjnym 2zł ważne 30 dni - do 29.10 (dzień aktywacji jest akurat 1. dniem tej ważności dla PromoZŁ na tym starterze).
5. Aktywujemy BnS 100zł kodem albo w Play24. BnS jest niby ważny do 30.09 czyli jeszcze tylko kilka godzin

6. Na koncie promocyjnym mamy widoczne 102zł ważne 30 dni - do 29.10 (w zasadzie 29 dni ale trudno). Kod i Play24 pokazują to samo: 102zł ważne do 29.10.
W zasadzie niczego nie kupując i za nic nie płacąc mam 102zł ważne 30 dni.
Po prostu darmowe 2zł PromoZŁ na tym starterze automatycznie wszystko załatwiło.
Oczywiście było to wydłużenie "pozorne" - nie było jeszcze wtedy pewności, że "skuteczne".
Mogłem tak to zostawić aby sprawdzić czy faktycznie było tylko "pozorne" czy jednak "skuteczne", ale byłem niemal pewny, że to tylko pozory, więc wolałem dodatkowo zrobić tzw. utwardzenie ważności (UW).
7. Utwardzenie ważności (UW) 1-krotne, 2-krotne lub nawet 3-krotne (wg uznania i przewidywań - ja zrobiłem na wszelki wypadek 2x UW) - darmowa metoda, bez potrzeby doładowań, zakupów pakietów czy usług, dzwonienia czy wychodzenia z domu.
8. Ewentualna zmiana taryfy na docelową, np. PnKRWK (darmowe RWK) czy FPnK (SD, 50dniWK/5zł). Ja zaparkowałem numer w PnKRWK.
Po tych zabiegach 102zł jest na koncie do dziś (100zł nie przepadło 1 października).
Oczywiście można je dalej przedłużać dowolnymi znanymi sposobami.
Najprawdopodobniej pomogło UW, być może podwójne UW. Ale tego się nie dowiem, bo wszędzie zastosowałem kilkukrotnie różne metody przedłużania PromoZŁ
Żałuję, że nie zostawiłem tego jednego numeru na punkcie 6. aby zobaczyć co by się stało z BnS.
W każdym razie z tego całego testu na wszystkich 20 numerach niewiele się dowiedziałem (w zasadzie niczego), bo na wszystkich numerach 100zł przetrwało

.
Ktoś przedłużał te 100zł w jakiejś taryfie głosowej Play pakietem 10za5 albo poprzez bonus ze StrDoł FB? 100zł przetrwało?
PS. O UW kilka razy na forum wspominałem i sporo osób wie o co chodzi (pisałem też o tej metodzie na PW wielu osobom).